Balears Vadevi
‘Tapes i còctels amb Oli de Mallorca’, el llibre

La Denominació d’Origen Oli de Mallorca ha tret al carrer, de la mà de Lleonard Muntaner Editor, el llibre ‘Tapes i còctels amb Oli de Mallorca’, un recull del qual se n’ha encarregat la periodista Lydia E. Corral, amb la col·laboració de la fotògrafa Cristina Ortega. El llibre, en paraules de l’autora, “convida a gaudir amb l’Oli d’Oliva Verge Extra amb cadascuna de les propostes que trobareu al llibre”.

L’autora del llibre, Lydia E. Corral, amb el president de la DO Oli de Mallorca, Joan Mayol, i la coautora, la fotògrafa Cristina Ortega/DO Oli de Mallorca

Un llibre per gaudir de l’oli d’oliva verge extra

La presentació del llibre va tenir lloc en el marc de la Setmana del Llibre en Català que es va instal·lar als jardins del Centre Cultural de la Misericòrdia, dies enrere. El president del consell regulador, Joan Mayol, va ser l’encarregat de presentar junt amb Lydia E. Larrey i la fotògrafa Cristina Ortega el receptari que recopila les tapes amb Oli de Mallorca dels guanyadors del concurs Oleotapa, propostes de cocteleria amb Oli d’Oliva Verge Extra, a més d’aportacions dels xefs que en algun moment han rebut les distincions de Tafoner Major o Ambaixador que lliura el distintiu. Una invitació a gaudir de l’Oli d’Oliva Verge Extra elaborat a Mallorca a través de quinze tapes i onze còctels presentats amb l’atractiva fotografia de la Cristina Ortega, a conèixer una mica més sobre el producte amb apunts sobre les seves característiques i qualitats, així com des d’un punt de vista pràctic en forma de recomanacions per al seu ús en la cuina del dia a dia. Així, a més de la informació sobre els ingredients de cada una de les receptes i les instruccions per la seva elaboració, els autors indiquen quin oli varietal recomanen, per afinar més el resultat amb relació a l’original proposat.

Autores, membres de la DO Oli de Mallorca i una representació dels xefs i bartenders el dia de la presentació del llibre/DO Oli de Mallorca

Nutritiu, saludable i agradable

“L’oli de Mallorca és un aliment per passar gust, sigui amb la senzillesa d’un bon pa amb oli, sigui amb la sofisticació de qualsevol de les propostes que es presenten al llibre que teniu a les mans. Així, aquest llibre és una iniciativa atrevida que ens permet conèixer de primera mà les propostes gastronòmiques més innovadores en què l’oli d’oliva verge extra és el protagonista principal”, va dir Mayol.

“Fins fa dues o tres generacions, una gran part de l’oli es cremava, cosa que avui pot sorprendre: era el combustible domèstic per excel·lència per a obtenir il·luminació. Bona part també es transformava en sabó, que fins i tot s’exportava massivament des de Mallorca fins a Cuba i a altres destinacions llunyanes“, afegí. “Avui, en canvi, l’oli és fonamentalment un aliment (tot i que els seus usos cosmètics són cada dia més prestigiosos). Un aliment molt valuós, per cert: El millor greix que podem ingerir en benefici de la nostra salut, amb propietats preventives o curatives per moltes malalties i una font d’energia pel nostre organisme”. I rematà: “Permeteu-me afegir que l’oli té una característica més, molt important: és nutritiu, és saludable i també, cosa assenyalada, és agradable! Un bon oli d’oliva verge extra, com és l’Oli de Mallorca, conté les aromes naturals, ens unta la boca amb delicadesa i prepara les papil·les gustatives per apreciar els sabors més diversos

Els assistents varen poder degustar el còctel que va guanyar la primera edició del concurs, el Còctel d’Or/DO Oli de Mallorca

A la presentació no van faltar alguns dels cuiners i coctelers que han participat al llibre, com el Miquel Calent, José Cortés, Gabriela Mijas, Edgar Rodríguez, José Torres, David Méndez i Pinxo González, tampoc l’oportunitat de degustar el Còctel d’Or el primer còctel presentat per Oli de Mallorca creat pel professor de l’Escola d’Hoteleria de les Illes Balears Toni Motoso i que també es troba al receptari. ‘Tapes i còctels amb Oli de Mallorca inclou les receptes dels guanyadors d’Oleotapa (2013- 2024): David Méndez, Ricardo Rossi, Pinxo González, Kike Erazo, José Cortés, Edgar Rodríguez, Pedro Peñalva i Raúl Ballesteros, les propostes de cocteleria de Alberto Pons, Andreu Genestar, Fran Marcos, Gabriela Mijas i Cristian Balta, José Torres, Charles Harrington-Clarke i Callum Murray Thierdplan, Matías Iriarte, Rafa Martín, Salvador Esquinas i Toni Motoso així com del Tomeu Caldentey i Miquel Calent (Tafoner Major) i Maca de Castro, Fernando Pérez Arellano i Marc Fosh (Ambaixador Oli de Mallorca).

Un confit de gamba de Sóller, una proposta del xef José Cortés inclosa en el llibre/Cristina Ortega
Verat fumat, Oli de Mallorca i variants mallorquines d’Edgar Rodríguez/Crisitna Ortega
El còctel ‘Tafona” de Rafa Martín/Cristina Ortega
Més notícies
David Méndez durant la demostració davant públic/DO Oli de Mallorca
David Méndez revela els secrets de la tapa guanyadora de l’Oleotapa 2025
El xef de l'Hotel Son Vida va compartir la recepta d'aquest i altres plats en miniatura fets amb Oli d’Oliva Verge Extra de Mallorca
Biel Ramon, un  dels bartender més creatius de Mallorca, ha presentat l'Oli Meri, el còctel de la DO Oli de Mallorca 2025/Lydia Larrey
Oli Meri, el còctel d’arrel de Biel Ramon amb Oli de Mallorca
Inspirat amb el pa amb oli, el bartender ha fet servir un monovarietal 100% arbequina per aconseguir un glop untuós, lleuger i molt mallorquí   

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa