En un entorn on la sostenibilitat i el producte local s’entrellacen, dones líders de diferents sectors es van donar cita per a celebrar el futur del vi regeneratiu i brindar per una visió compartida de respecte per la terra i la seva gent. Va ser divendres passat 13 de desembre, quan un grup de dones emprenedores es va reunir en el Celler de Vins Nadal a Binissalem per a acomiadar l’any amb un tast exclusiu i compartir el seu compromís per la sostenibilitat i el producte local. Convocades per Esperança Nadal, directora i enòloga de Vins Nadal, i Andreína Romero, directora de Almosto i cofundadora del projecte Forest Wine, l’esdeveniment va destacar el paper fonamental de la col·laboració i la innovació en el futur de la viticultura regenerativa.
La jornada va reunir a destacades defensores del producte local i la sostenibilitat com Cati Amengual de Ceràmica 1253, creadora de les ampolles artesanals per a l’innovador Albaflor de Biniaumara; Tiffany Blackman, d’Aubocassa, representant la producció d’oli d’oliva ecològic; i Antònia Garau i Pilar Rodríguez, de Formatgeria Sa Vinya, dedicades a l’elaboració de formatges artesanals respectant el medi ambient i el benestar animal. També es van unir la sommelier Evelyn de las Alas, de Ca na Toneta, Joana Maria Alorda d’Hotelera Pollencina, Andrea Martín, de Distribuïdora Rotger i Nuria Basilio de Mallorca Amenity, entre altres dones apassionades per impulsar una economia local sostenible.

El tast, una experiència de Viticultura Regenerativa
El tast va començar amb el Rosat 110 de l’anyada 2023 i va continuar amb vins en branca de la verema 2024: Rosat 110, Mantonegro jove i Mantonegro vinyes velles. El moment més especial va ser la degustació de l‘Albaflor de Biniaumara, en les seves versions 2023 i 2024, un vi concebut des de l’inici sota principis d’agricultura regenerativa. Es va tastar l’ampolla número 52 d’una sèrie limitada de 70 unitats, embotellada en ceràmica artesanal per Cati Amengual.
Vins Nadal intenta transmetre que degustar aquest vi ha de ser “com escoltar la terra i els seus microorganismes murmurar la labor de regeneració”. Esperança Nadal va assenyalar: “Enguany, el consum de vi entre les noves generacions ha augmentat a Espanya, i vins com aquests, amb història i sostenibilitat són el pont per a connectar amb el públic jove”.
L’experiència es va enriquir amb una selecció de formatges artesanals de Formatgeria Sa Vinya, incloent-hi distintes versions com els semi-curats, curats, picant i blau, acompanyats de galetes de Muro i sobrassada mallorquina. “Aquest formatge blau no té res a envejar a cap formatge estranger”, va exclamar una de les assistents. Cada mossegada i cada glop van celebrar l’esforç i la qualitat del producte local, una sinergia entre tradició i innovació sostenible.

Forest Wine: Un Futur Sostenible per a la Viticultura
Aquesta trobada va ser molt més que una celebració; va ser una plataforma per a divulgar com la viticultura regenerativa i la agroforesteria poden transformar el panorama vitivinícola a Mallorca i més enllà. El projecte Forest Wine proposa integrar arbres i arbustos en les vinyes per a millorar la salut del sòl, fomentar la biodiversitat i enfortir la resiliència davant el canvi climàtic. Com va assenyalar Andreína Romero: “Cuidar el sòl és cuidar el cor de la vinya; cada pas cap a la regeneració assegura un futur més fèrtil i resilient per a la nostra comunitat agrícola i la producció sostenible.”
De cara a 2025, Forest Wine es prepara per a començar el seu projecte pilot, amb l’objectiu d’implementar les primeres parcel·les agroforestals en vinyes existents i noves. Aquest pas té el potencial de posicionar a Mallorca com un referent internacional en viticultura sostenible i turisme responsable. “Forest Wine és més que un vi; és un compromís amb la biodiversitat, un homenatge a la terra i una promesa per al futur de la comunitat agrícola”, diu Romero. Una celebració que no sols va brindar per l’any que acaba, sinó per un futur regeneratiu que a penes comença. Mallorca està llesta per a liderar el canvi cap a una viticultura més resilient, sostenible i regenerativa”, rematà la responsable de Forest Wine.