Balears Vadevi
Els Tastavins de Manacor no falten a les matances del Molí de Can Roca

Arribant el mes de desembre els Tastavins de Manacor compleixen amb la tradició i fan un dia de matances al Molí de Can Roca. Que no hi falti ningú que es passa llista i els membres de la confraria es converteixen per un dia en matancers experimentats i ben arromangats s’encarreguen de totes les feines pròpies d’aquest ritual.

Ja fa 40 anys que aquest costum es manté invariable, primer a la seu primerenca de la Confraria i ara ja al Molí. Tothom té una feina assignada, des dels que socorren la pell del porc per llevar-li les serres, als que fan nets els budells. Els que s’encarreguen d’assaonar la carn i la xuia per la sobrassada, al que la pastarà. Els que prepararan els botifarrons i els que els couran…

Feina n’hi ha per tothom i al final un bon berenar de frit de matances que no falti, amb un bon tassó de vi, que això espanta el fred d’aquest mes de desembre. Enguany el porc no és tan gros, però amb els 135 quilos se’n traurà una quarantena de sobrassades de porc negre mallorquí de primeríssima qualitat, altres tantes llonganisses i una vintena de quilos de botifarrons ben enfilats.

El corral del Molí de Can Roca bull d’activitat des de primera hora del mati/Cedida
Una generació de joves s’ha incorporat a les matances dels Tastavins de Manacor/Cedida

Toni Gelabert deixa el celler per un dia per anar a pastar la sobrassada, com fa cada any/Cedida
El rentat dels budells no es deixa en mans de qualsevol ja que és una de les feines més delicades/Cedida
MIquel Gelabert és el cuiner del berenar de matances i s’encarrega de fer el frit pels matancers /Cedida
El moment del berenar per recuperar forces després de les primeres hores de dura feina/Cedida
La taula del Molí de Can Roca presidida per una copa de bon vi/Cedida

I d’aquí a Sant Antoni, les perxes s’ompliran de tot això que se’n treu del porc i que a Mallorca ens defineix com una senya d’identitat indeleble. Al fogueró del Molí de Can Roca ens retrobarem, Tastavins! (I que sigui per molts d’anys!!!)

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa