Arribant el mes de desembre els Tastavins de Manacor compleixen amb la tradició i fan un dia de matances al Molí de Can Roca. Que no hi falti ningú que es passa llista i els membres de la confraria es converteixen per un dia en matancers experimentats i ben arromangats s’encarreguen de totes les feines pròpies d’aquest ritual.
Ja fa 40 anys que aquest costum es manté invariable, primer a la seu primerenca de la Confraria i ara ja al Molí. Tothom té una feina assignada, des dels que socorren la pell del porc per llevar-li les serres, als que fan nets els budells. Els que s’encarreguen d’assaonar la carn i la xuia per la sobrassada, al que la pastarà. Els que prepararan els botifarrons i els que els couran…
Feina n’hi ha per tothom i al final un bon berenar de frit de matances que no falti, amb un bon tassó de vi, que això espanta el fred d’aquest mes de desembre. Enguany el porc no és tan gros, però amb els 135 quilos se’n traurà una quarantena de sobrassades de porc negre mallorquí de primeríssima qualitat, altres tantes llonganisses i una vintena de quilos de botifarrons ben enfilats.
I d’aquí a Sant Antoni, les perxes s’ompliran de tot això que se’n treu del porc i que a Mallorca ens defineix com una senya d’identitat indeleble. Al fogueró del Molí de Can Roca ens retrobarem, Tastavins! (I que sigui per molts d’anys!!!)