Balears Vadevi
Els Tastavins de Montuïri fan 20 anys amb el relleu generacional assegurat

La Confraria dels Tastavins de Montuïri està d’enhorabona. Aquests dies celebra el seu vintè aniversari amb la satisfacció de veure que una nova generació d’enamorats del vi s’han apuntat a les activitats que es convoquen periòdicament per gaudir del vi en bona companyia. L’acte central de l’aniversari va ser un tast dels vins elaborats pels socis de la confraria al qual es va convidar a reconeguts professionals del sector amb l’objectiu que valorassin la qualitat de les seves elaboracions.

Hi eren Guillem Vanrell, Toni Negre, Julio Torres, Pep Natta i Rafel Lladó. La cita coincidia amb la Fira del dia 1 de desembre, i es va fer al Celler de Can Rei, en col·laboració amb l’ajuntament Montuïrer. Es tastaren 13 vins, entre blancs, negres, ancestrals i escumosos. “Un nivell súper, superalt. Una passada”, reconeixia un gratament sorprès Pep Natta que coneixia bé els vins fets pels socis de la Confraria que, a parer seu, han millorat i molt en els darrers temps.

Els enòlegs durant el tast al Celler de Can Rei/Confraria dels Tastavins de Montuïri

El president de la Confraria, Antoni Martorell (antic cap de servei de l’IRFAP), comentava pocs dies després aquesta valoració ben satisfet i orgullós d’una nova etapa que enceta la Confraria coincidint amb aquet aniversari: “Al començament vàrem ser uns quants que sembrarem vinya i fèiem vi de portassa, cadascú com podia i sabia i els entesos et deien “tu ves tastant i formant el paladar” i així ho vàrem fer. El president de la Confraria dels Tastavins de Montuïri recorda que en els primers temps compraven vins per fer tastos i anar aprenent i educant el paladar. Eren 25 membres amb tot per fer a punt de canviar de segle, allà el 1999. El 2004 començaren a convidar els experts al tast. “A poc a poc han anat sortint millor i convidam els enòlegs perquè ens diguin què troben de cada anyada. D’aquesta manera, el tast s’ha convertit en una avaluació fins al punt que ara tots els vins que feim es poden posar a taula”, remata Martorell.

“Ens interessa molt el que ens diuen els enòlegs perquè cadascú de noltros fa les seves proves, amb les varietats, la gent vol fer coses noves i ells mos indiquen com ho hem de fer i si hem de rectificar res. Pensa que el que feim noltros no ho fan les grans bodegues. Això és espontani, treballam amb algunes varietats que encara no estan autoritzades, tot és un poc experimental i a petita escala”.

Els vins elaborats pels confrares i sotmesos al tast dels enòlegs/Confraria dels Tastavins de Montuïri

Noves incorporacions i mirada al futur

Ara i amb aquests vint anys d’experiència a l’esquena, la Confraria dels Tastavins de Montuïri encara una nova etapa. No s’esperen grans canvis perquè el que funciona no s’ha de tocar, però ha entrat saba nova i amb els joves que s’hi han incorporat es garanteix la continuïtat. “Això anima, reconeix Toni Martorell, i encara que alguns no tenguin vinya, compren una partida de raïm i amb això ja comencen a fer vins. Això ens dona continuïtat”, reconeix satisfet.

La Confraria dels Tastavins de Montuïri continuarà amb les reunions a les portasses, les cotxeries, a fora vila com s’ha fet fins ara sense plantejar-se la necessitat de tenir una seu pròpia per què així ja els va bé. El que importa és mantenir els lligam ben forts i sentir-se companys del viatge en el món del vi.

Més notícies
Una gran família que aspira a continuar vivint el vi i l'amistat al Molí de Can Roca/Cedida
Els Tastavins de Manacor fan festa en el seu 40è aniversari
Quatre dècades d'amistat entorn el vi i trenta-cinc amb seu al Molí de Can Roca
Els tastavins han fet un viatge de molt de profit a Luxemburg/Cedida
El sector del vi de Luxemburg enlluerna els Tastavins de Manacor
Un territori petit que dedica molta d'atenció i doblers a la recerca i a la planificació

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa