Balears Vadevi
Taula Parada, primera estació: S’Estanc Vell de Vilafranca

Iniciam amb aquesta visita enogastronòmica a S’Estanc Vell de Vilafranca de Bonany una nova secció. Taula Parada està pensada com una sèrie que recollirà el pelegrinatge d’un grup d’experts en la matèria. És a dir, bons coneixedors de la cuina mallorquina i dels vins que feim a Mallorca. A través del seu relat, podrem visitar cadascun dels restaurants que ells visitin i tastar, a través de la seva crònica, els plats i els vins que els acompanyin. Mirarem de posar sempre tota la informació útil per que pugueu valorar el que ens trobarem quan hi anem. Ells van obrint camí.

Així comença el seu relat el Col·lectiu Taula Parada, format per Arànzazu Miró, Jaume Sureda, Climent Picornell, Antoni Bennàssar i Pere Estelrich.

Situat al centre de Vilafranca, s’Estanc Vell és un restaurant que atreu visitants de la contrada i més enllà. Té tres atractius: la bona cuina, una carta de vins ben assortida i la bonhomia d’en Pere, que amb el somriure franc acull al visitant amb amabilitat i el fa sentir considerat, important en aquests temps de presses.

En Pere Garí, vilafranquer, tenia ullat de ben jove aquesta portassa que havia quedat amb els anys sense ús. I fa setze anys es va decidir a comprar-la i establir el seu restaurant. Com que li varen contar que a mitjans dels anys quaranta hi havia hagut un estanc en aquell edifici va trobar que ja tenia nom: S’Estanc Vell.

Pere Garí. alma mater de S’Estanc Vell | cedida

La cuina que ofereix és casolana, són els plats que es poden servir en qualsevol casa perquè s’ha inspirat amb la cuina de sempre. Però, això sí, amb el toc que distingeix als cuiners entusiastes que són capaços de donar als seus plats un aire honest de cuina diària, sí, però que vol que el client senti que s’han cuidat tots els detalls.

Al mig dia ofereix un menú a escollir entre tres primeries i tres darreries i postres al preu de 14 euros que puja a 24 els caps de setmana. Apart, ofereix plats a la carta. Els seus plats estrella són el pop amb ceba, els calamars farcits i el magret d’ànnera amb salsa de magranes agres. La carta de vins és molt nodrida amb vins molt ben escollits.

El restaurant exerceix al mateix temps de majorista de vins que es poden adquirir en el mateix local. Important remarcar el sistema que té de posar preu als vins que es prenen al restaurant. Els ofereix a preu de mercat més entre 5 i 6 euros, preu de destapar-lo. Per tant, una bona oportunitat per tastar vins que en altres indrets tenen preus prohibitius. I pensam que un bon exemple a imitar per altres restaurants.

A més de restaurant en Pere ofereix servei de vinoteca amb una bodega ben nodrida/Cedida

Vàrem tenir ocasió de tastar el menú del dia del que vàrem escollir: arròs brut, ensalada, carbassons farcits de tonyina, escaldums de vedella, pop en ceba i frit de matances.

Els carbassons són una delícia, servits en tub on s’hi posa la tonyina i cobert tot amb una maonesa suau. Acompanyen a la tonyina unes tàperes que donen un punt àcid que exerceix de contrast a un plat molt agradable. A destacar la qualitat de la tonyina, un bon producte, que segur no fa que el restaurant s’arruïni per posar-la, però que fa passar el plats de bo  a notable. El punt de cocció del carbassó perfecte, el fa agafar una textura agradable.

Motor scrs, de 4 Kilos Vinícola, acompanyà els carabassoons farcits/Cedida

Els escaldums de vedella molt en el seu punt. La carn de fil es fon a la boca. No excessivament especiats perquè la bona carn no ho necessita. Acompanyat de patates fetes en el brou i que conserven la textura en el seu punt. L’arrós brut i el frit de matances tenen tot l’aire de la cuina casolana més tradicional. Servits en el seu punt, ni feixugs ni embafosos. Així com el pop amb ceba. De carn ben afluixada, ceba ben integrada que creen un nou sabor.

El negre Sòtil, de Mesquida Mora es va avenir bé amb l’arros brut/Cedida

Taula Parada el formen Arànzazu Miró, Jaume Sureda, Climent Picornell, Antoni Bennàssar i Pere Estelrich.

  • S’Estanc Vell, Carretera de Palma, 29. Vilafranca de Bonany
  • Restaurant de cuina casolana amb un punt d’autor.
  • Celler ben assortit. Serveix vins de Mallorca però també de la Península, preferentment de Catalunya. La seva especialitat, els vins naturals.
  • Si el client ho necessita o ho demana, en Pere Garí, propietari i cuiner, l’aconsellarà per fer el millor maridatge entre plat i vi i, així, arrodonir l’àpat. El vi es pot demanar per copes i es ven a preu de mercat més el preu de destapar-lo , que no supera mai els 6 euros.
Una bona pissarra al restaurant on fer els suggeriments amb les especialitats de la casa | cedida

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa