Va existir un país en el qual no es parlava de producte local, sinó que tot el país era local. Aquell país és el nostre, però sembla com si li haguéssim mudat la pell, encara que de tant en tant sorgeixen llocs amb compromisos per rememorar aquell passat. Terracor i Terragust en són un bon exemple. En aquests articles parlam de restaurants, però en aquest cas hem de parlar d’un projecte general: Terracor que ha engendrat entre les seves activitats Terragust, un restaurant en el qual se serveixen únicament productes elaborats en el seu entorn.

Terracor és un projecte integrador de la producció de vegetals: fruites, verdures, hortalisses i herbes aromàtiques. Cultiven més de tres-centes hectàrees en els municipis de Manacor, Felanitx, Porreres i Petra. Tot està pensat per aconseguir la més ràpida i curta relació entre productors i consumidors. Amb especial atenció a restaurants i hotels. Disposa de dues botigues de venda directa dels seus productes. I, fins i tot, els clients tenen l’oportunitat de visitar els seus hivernacles situats a la carretera de Manacor en els que poden recollir de les mateixes plantes tomàtigues de diverses classes i fraules. En aquest temps en què cada vegada és més llunyana la relació de la gent amb el camp aquest no és un fet trivial.

I Terragust, és el restaurant que està situat a la carretera de Manacor on es pot gaudir de tota una carta amb productes produïts exclusivament a la mateixa empresa o per productors locals pròxims: verdures, carns i vins. Al restaurant s’hi accedeix a través d’hivernacles on es produeixen maduixes i tomàtigues. Un passadís llarg dona accés al restaurant de construcció nova, minimalista, gran, ben proveït de taules àmplies que permeten fer còmodament un àpat. Just arribar ets atès per una persona que et pot atendre, que les circumstàncies de l’illa manen, en català, castellà, alemany, anglès o francès. Va ser ben curiós veure com la mateixa persona es manejava en el restaurant amb els cinc idiomes, segons la nacionalitat dels clients.

Cuina de proximitat de bon de veres
La carta està presidida pel menjar de temporada i proximitat: pa amb oli, coques, ensalada, raoles, croquetes, pilotes, carpaccio, ciurons, hamburgueses. Una carta curta, però que cerca una diversitat suficient. Les carns són de porcs de Can Company de Sant Joan, de wagyu de Son Bellut, pollastres de sa Teulera, formatges de diversos elaboradors de Balears i, per descomptat, verdures i fruites del mateix Terracor. De tots els productes se’n coneix l’origen perfectament identificat a la carta. Es tracta de plats senzills, de coccions que no desvirtuen les matèries primeres que formen els plats. Plats que han passat de la granja a la taula de manera ràpida. Pel comensal el primer que es destaca és la qualitat dels components usats. Les postres segueixen en la mateixa línia de proximitat, senzillesa i qualitat: formatges, fruites, gató i gelats.

Menció especial als vins
Un comentari especial mereix la carta de vins. Acostumats com estam a la presència de vins de Mallorca a les cartes dels restaurants amb totes les notables excepcions que s’han de fer és un gust veure en un restaurant una carta en la qual tots els vins són de la terra, de diversos cellers i de les diverses marques de qualitat. I els preus als quals s’ofereixen és més baix que els vins peninsulars de similar qualitat. Això dels preus dels vins de Mallorca és un mite a batre.

A la sortida del restaurant es passa per la botiga on s’ofereixen les fruites, verdures, postres i embotits que s’hagin pogut gaudir al dinar. Una temptació difícil de resistir.
Taula Parada són Climent Picornell, Jaume Sureda, Arànzazu Miró, Conxa Rosillo, Antoni Bennàssar, Pere Estelrich i Joan Company.