Balears Vadevi
Temps d’hivern, temps de poda

Tot i que a Mallorca les festes no han passat del tot, per què queda Sant Antoni i això són paraules majors a la Part Forana, el cert és que enguany i per segon any consecutiu el virus no ens deixarà honorar el Sant com es mereix i és tradició. P

er això, i ara que ja podem dir que l’hivern ja és aquí acompanyat de fred i de les primeres gelades, ha arribat el moment de tornar a la feina i començar la poda del vinyet. Així ho han entès alguns dels cellers de Mallorca que ja han tret les tisores de podar i s’hi han posat de valent. S’ha d’aprofitar ara que la planta està adormida i amb els motors al ralentí, en podríem dir, per efectuar aquesta tasca imprescindible per aconseguir un bon raïm aquesta propera anyada.

Sense voler fer un recull exhaustiu, hem fet una volta virtual per les xarxes on hem trobat alguns d’aquests cellers que ens mostren la feina que es fa ara. És el cas dels pollencins de Dunord Vinícola que ens expliquen:

“Avui hem començat la poda de la nostra Gargollassa, el Syrah i Monestrell. Durant l’hivern, gràcies al tipus de sòl que tenim podem deixar coberta vegetal. Aquesta, ens ajuda a que el sòl no s’erosioni; apart, tenim més biodiversitat i més nombre d’espècies vegetals i animals, que ens ajuden a neutralitzar el pH del sòl, ens aporten oxigen per les arrels de les vinyes degut a que tots els animals fan cavitats, i també ens aporten elements com el nitrogen, fòsfor o potassi entre d’altres. El més important de tot però és que tot això ens aporta matèria orgànica, que és imprescindible per a mantenir l’aigua durant èpoques de sequera o durant l’estiu, apart d’estructurar el sòl”.

La vinya pollencina de Dunord Vinícola, a punt per les tasques hivernenques/Dunord Vinícola

També es poda la vinya a Son Pere Jaia, una finca on l’amo, Damià Rius, reconeix que, de moment, només experimenta amb això de fer vi. Tot i això el que comunica indica un bon professional del vinyet que no ha deixat : “Comencem el 2022 podant la vinya més jove de la nostra finca, plantada fa uns mesos. Triem un sarment, el més vigorós i el que millor es vegi afavorit pel flux de la saba i eliminem els altres. Tallem el sarment triat a dues gemmes vistes”. En Damià sap el que diu, no hi tenim cap dubte.

La poda consisteix en la selecció del sarment més vigorós de cada planta i l’eliminació dels que no ho són/Son Pere Jaia

També s’hi han posat a Tianna Negre. El celler de Binissalem anuncia. “Ara que la vinya està hibernant hem començat la poda. Tallem els sobrants i la preparem per a un nou any”.

Com ha de ser. La poda deixarà la vinya “neta”, porgada i preparada per quan arribi el bon temps, amb la primavera, i la planta desperti a una nova anyada reviscolant amb els primers sarments i les primeres fulles. De moment, però, que el fred faci la seva i les gelades, amb la vinya nua, mati la cuca i no faci malbé la planta.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa