La Denominació d’Origen Oli de Mallorca ha nomenat Tafoner Major a l’impressor, músic i escriptor, Tomàs Graves durant l’acte celebrat a La Casa de Robert Graves (Ca n’Alluny) de Deià al qual han assistit elaboradors del distintiu de qualitat així com convidats entre ells, membres de la família Graves, la consellera insular de Promoció Econòmica i Producte Local, Pilar Amate; el director general de Qualitat Agrolimentària i Producte Local, Joan Llabrés i el director insular de Promoció Econòmica, Álvaro Roca, entre d’altres.
De Tomàs Graves, el president de la DO Oli de Mallorca, Joan Mayol, va destacar les formes en què de fa dècades ha compartit la seva estima per l’oli d’oliva i tot el que envolta la seva producció tal com va fer també el seu pare, l’escriptor Robert Graves.
A tall d’agraïment, el nou Tafoner Major va compartir bons records que el lliguen a aquest producte, com el moment de sucar el pa a l’oli acabat de premsar a la tafona de Can Deià, també les experiències en temps de collita, algunes d’elles recollides a dos petits curtmetratges enregistrats als anys 70 amb una càmera Súper-8 a les quals els assistents el van poder veure, també al seu germà Joan i al seu pare Robert Graves, en diferents moments del procés de recol·lecció.
Així mateix, Graves tampoc ha volgut desaprofitar l’oportunitat de posar el punt de mira sobre les amenaces que sobrevolen les oliveres. Biològiques, però també a conseqüència de l’acció humana amb la urbanització salvatge que ha acabat amb olivars mil·lenaris a tota la costa mediterrània, sense oblidar que des de l’any 1967 Israel ha destruït més d’un milió d’oliveres plantades i conreades per agricultors palestins.
Una vegada rebut el quartà (antiga mesura que s’utilitzava per a l’oli) amb el que tradicionalment obsequia el consell regulador al Tafoner Major, Tomàs Graves acompanyat per Joan Mayol va tastar una mostra del primer Oli d’Oliva Verge Extra de Mallorca d’enguany.

Una anyada que farà oblidar el desastre de l’anterior
De forma gradual la major part de les tafones inscrites a la Denominació d’Origen Oli de Mallorca finalitzaran les pròximes setmanes les tasques d’elaboració per aquesta campanya, la qual s’estima tancarà amb aproximadament 400.000 litres d’oli qualificat.
“L’anyada d’oliva finalment ha estat bona. Va haver-hi unes setmanes d’inquietud, a finals d’estiu, perquè les pluges no arribaven i els arbres patien: l’oliva s’arruava per efecte de la sequera i si la situació es mantenia els arbres podien tirar l’oliva per superar l’estrès”, reconeix el president de la DO Oli de Mallorca. “Sols els olivars de reguiu (631,6 ha al registre de la DO) podien resistir. Els de secà (3251,77 ha al registre DO) eren els més amenaçats. Però finalment, les pluges arribaren i l’anyada s’ha salvat quasi per tot. Sols hi ha hagut alguns olivars de muntanya, a la zona de Pollença, que han donat poc fruit”, afirma a l’hora de fer-ne balanç.
“En definitiva, les oliveres han penjat un bon esplet, per dir-ho amb paraules tradicionals. “Fins a la data d’avui, han entrat a les tafones més de 4.000 tones d’oliva, i n’hi ha que treballaran encara dues o fins i tot tres setmanes més. Podem esperar, per tant, una producció d’Oli de Mallorca amb Denominació d’Origen que pot acostar-se als 400.000 litres”.
La collita és un moment alegre, amb un esforç molt gran, collidors i tafones fan feina a escarada, i l’oli novell passa als dipòsits. Ara venen unes setmanes de deixar-lo reposar (cimar), confirmar amb anàlisis la qualitat del producte, que sens dubte serà molt bona, ja que un estiu calent com el que hem tingut evita les sobre-poblacions de mosca, que han pogut ser controlades satisfactòriament als olivars.
Arriben els duies de gaudir del producte més saborós i més saludable de la nostra illa, el genuí Oli de Mallorca.


