Balears Vadevi
Toni Nadal, premi ‘Sobrassada d’or’ en el trentè aniversari de la IGP

El president de la IGP Sobrassada de Mallorca, Andreu Palou, juntament amb el president del Consell de Mallorca, Llorenç Galmés, han lliurat l’I Premi ‘Sobrassada d’Or a l’excel·lència de Mallorca’ a l’entrenador de tenis Toni Nadal, en el transcurs de l’acte de celebració del 30 aniversari de la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Sobrassada de Mallorca.

La IGP Sobrassada de Mallorca i el Departament de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local de la institució insular, han decidit atorgar aquest guardó honorífic a l’esportista “en reconeixement a una persona que amb el seu treball i trajectòria representa els valors de constància, excel·lència, compromís per la qualitat i l’arrelament a la terra”.

Un aniversari rodó

El president de la IGP, Andreu Palou, ha destacat que “avui se celebren 30 anys de creixement discret, però continu, tant en la seva producció com en la seva comercialització i havent aconseguit fites tan importants com una càtedra universitària de la Universitat de les Illes Balears o ser present en les cuines dels xefs d’alta cuina més aclamats”.

Celebrar 30 anys, ha afegit Palou, “és una alegria immensa però, sobretot, una oportunitat per a valorar el camí recorregut i, sobretot, analitzar el present i mirar cap al futur”.

Un passat que es va iniciar fa tres dècades quan un grup d’empreses es van unir per a produir, sota els mateixos criteris de qualitat, i aconseguir, entre altres, el reconeixement de la Unió Europea. Un present compost per 15 elaboradors, 26 explotacions ramaderes i dos registres certificats: Sobrassada de Mallorca i Sobrassada de Mallorca de Porc Negre. I un futur esperançador en el qual l’objectiu és continuar augmentant, de manera sostenible, les xifres de producció que actualment ronden les 2.100 tones a l’any de les quals més del 35% es comercialitzen a Balears, un 61% en la península i poc més d’un 4% a l’estranger (Alemanya, França i Lituània).

Toni Nadal, que “ha passejat el nom de Mallorca per tot el món”/Agència Com

Per part seva, el president del Consell de Mallorca, Llorenç Galmés ha assenyalat que “la celebració d’avui és una mostra de gratitud del Consell cap a la IGP Sobrassada de Mallorca pel seu compromís per mantenir la qualitat d’un dels productes més emblemàtics d’aquesta terra. També és un reconeixement a persones amb la rellevància com Toni Nadal que amb la seva trajectòria professional han portat el nom de Mallorca a tots els racons del món”.

La consellera de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local, Pilar Amate, ha manifestat que “hem impulsat aquest premi que exemplifica els valors d’un sector molt lligat a la terra, que té un gran compromís de manera voluntària per la qualitat del producte que preserva l’excel·lència i constància”, al mateix temps que ha destacat “la labor que desenvolupa el Consell Regulador IGP Sobrassada de Mallorca en la difusió i conservació d’aquest producte, respectant la qualitat de la matèria primera i dels processos d’elaboració, posant en valor una sobrassada d’extraordinària qualitat, que s’ha convertit en un emblema de la cultura gastronòmica mallorquina”.

L’escultura de Jaume Canet que representa un ‘bisbe’ i que s’ha convertit en el guardó ‘Sobrassada d’or’ de la IGP/Agència Com

La sobrassada, protagonista absoluta

Respecte al premi atorgat cal destacar que es tracta d’una peça única creada especialment per a aquesta primera edició del Premi ‘Sobrassada d’Or a l’excel·lència de Mallorca’. És obra de l’artista felanitxer Jaume Canet. L’escultura, d’aproximadament 30 centímetres d’altura, està elaborada en ferro forjat i s’alça sobre una base de pedra natural, evocant la força i l’arrelament del producte. La peça representa un “bisbe”, una de les varietats més singulars de la Sobrassada de Mallorca, coneguda pel seu gran format que pot aconseguir entre 4 i 30 quilos i per requerir un llarg procés de curació, d’almenys quatre mesos, la qual cosa simbolitza el temps, la paciència i l’excel·lència associats al producte i al propi premi.

L’esdeveniment ha conclòs amb una mostra gastronòmica a càrrec de cinc xefs destacats de l’illa com ara José Cortés, Miquel Serra, Kike Martí, Marga Brunet i Cati Pons, que han elaborat un menú en el qual la sobrassada ha estat l’autèntica protagonista, amb creacions com a ‘Coca de xeixa i DOP Oli de Mallorca, verdures a la mallorquina, bacallà i Sobrassada de Mallorca IGP’, ‘Arròs de secret i Sobrassada de Mallorca de Porc Negre IGP’ i ‘Coca dolça amb albercocs de Porreres, Sobrassada de Mallorca IGP i salsa de xocolata coenta’.

L’equip de cuina al complet, encarregats de fer el menú del sopar de gala de l’esdeveniment/Agència Com

L’esdeveniment, que s’ha celebrat en Ca’n Tàpera, ha comptat amb l’assistència de la consellera de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local, Pilar Amate i el director insular de Promoció Econòmica i Producte de Mallorca, Álvaro Roca, entre altres representants institucionals, d’entitats agràries, marques de qualitat, ramaders i productors.

Més notícies
Andreu Palou i Rubén Forcada escenifiquen l'acord de col·laboració a Son Moix/IGP Sobrassada de Mallorca
La sobrassada i el Mallorca volen compartir alguna cosa més que el color
Han signat un acord de col·laboració basat en una defensa comuna de les tradicions i de la identitat
Els xefs Ígor Rodríguez i Jose Cortés amb Antònia Torres (IGP Sobrassada de Mallorca) i Antoni Martorell(AgènciaCom)/Cedida
TaPalma es presenta a Valladolid amb la sobrassada de Mallorca
Els organitzadors de l'esdeveniment gastronòmic de Palma volen establir sinergies amb el concurs de tapes en properes edicions

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa