Balears Vadevi
Toni Pinya i Sebastià Cruellas, ‘medalla d’or’ de la Sobrassada de Mallorca

El Consell Regulador de la IGP Sobrassada de Mallorca ha celebrat la seva assemblea anual en el decurs de la qual ha fet públic els resultats de la gestió feta i ha dibuixat els grans reptes de futur per la sector. Ha estat el seu president, Andreu Palou, l’encarregat de posar veu a aquests objectius que de forma resumdida responen a dos grans eixos: la internacionalilització del mercat i la posada en valor del producte IGP. Per aprofundir en aquests dos enunciats, han estat convidats a l’asemblea experts de categoria nacional i internacional que han explicat als indústrials dels sector les fites i les eines per aconseguir un i altre objectiu. Així, la jornada de treball ha comptat amb la participació de reconeguts professionals de prestigi a nivell nacional i europeu, que han compartit la seva experiència i visió sobre temes clau per a l’activitat professional del sector, com María Luisa Nuño López, directora territorial de Comerç a Illes Balears de l’ICEX, Vincenzo Carrozzino, director general de Agri-food Development and Quality del Ministeri de Polítiques Agrícoles i Alimentàries de Roma i Javier Maté Cavaller, subdirector general de Control Qualitat Alimentària i Laboratoris Agroalimentaris en el Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació. Els tres ponents han parlat sobre el futur de les IGP i les

Palou va repassar la gestió del darrer any i apuntà els pirncipals objectius de futur del Consell Regulador/Jaime Reina

Palou ha destacat que “alguns dels objectius aconseguits enguany són l‘ampliació del jurat de tast, amb 20 nous tastadors acreditats per un entrenament que dura tot un any, i destacant el conveni amb l’ONCE; o d’altra banda, la creació de la Càtedra Sobrassada de Mallorca IGP, amb la Universitat de les Illes Balears, que implica establir una eina poderosa per a impulsar la col·laboració entre el món científic, acadèmic i empresarial, promovent la innovació, la transferència de coneixement, la formació i el desenvolupament econòmic i social”.

A més, Palou ha assenyalat que “la Sobrassada de Mallorca vol consolidar-se com a representant de les nostres tradicions, cultura i territori, amb un estudi que, de manera preliminar, mostra ‘la llesca de pa amb Sobrassada de Mallorca’ com un referent nutricional de la nostra gastronomia saludable”.

En la reunió també han participat representants de totes les DO i IGP de Balears, per això, Antònia Mª Torres, directora tècnica de la IGP Sobrassada de Mallorca, ha explicat que “és una oportunitat única per a aprendre, inspirar-nos i connectar amb professionals que poden ajudar-nos a dirigir i gestionar temes relacionats amb el nostre sector”.

“La sobrassada de Mallorca s’ha d’obrir a nous mercats internacionals”, va dir Palou/Jaime Reina

Medalles d’Or per Antoni Piña i Sebastià Cruellas

En el decurs de l’acte, s’han atorgatr les medalles d’Or que concedeix la IGP Sobrassada de Mallorca per reconeixer la tasca de persones qwue han estalonat i divulgat la sobrassada de Mallorca. Enguany els guardons han anat a l’empresari Sebastià Cruellas (Embotits Obrador, Can Manxa) i al cuiner Antoni Piña.

Antoni Pinya, nascut a Sóller, ha dedicat la seva carrera a l’ensenyament de la cuina des de 1983, treballant en diverses institucions de Mallorca. Destaca per la seva implicació desinteressada en la promoció de la Sobrassada de Mallorca IGP, col·laborant amb el Consell Regulador per a reintroduir aquest producte tradicional en la cuina actual. Va publicar el primer receptari dedicat a la sobrassada el 1998 i va continuar amb altres cinc llibres, dos dels quals van ser premiats. Destaca el Gourmand World Cookbook Awards com a millor llibre del món de cuina mediterrània escrit en llengua castellana de l’any 2023, amb esment especial en la publicació Sobrassada de Mallorca: color i sabor. Va dissenyar la ‘ganiveta Sobrassadera’, una eina específica per a tallar i escampar aquest embotit; i va participar en activitats de divulgació, showcookings i va impartir classes magistrals i tastos, per tot el territori espanyol i per l’estranger, sent una figura clau en la promoció de la Sobrassada de Mallorca IGP.

Per part seva, Sebastià Cruellas va començar en el sector carni abans d’assumir la direcció d‘Embotits Obrador, Can Manxa, i es va involucrar fermament en la IGP Sobrassada de Mallorca des de 1994. Com a vocal titular del Consell Regulador entre 2013 i 2022, va impulsar la Sobrassada de Mallorca de Porc Negre, defensant les tradicions mallorquines i promovent la participació activa dels elaboradors. Sebastià Cruellas és actualment, el tastador més antic en actiu del Panell de Tast; va participar en les jornades primigènies de recerca, ja fa mes de 23 anys, per a crear la primera fitxa de tast de Sobrassada de Mallorca que recollís les peculiaritats del Porc Negre mallorquí. A més, va integrar la seva finca Són Roig Bo per a produir matèria pròpia, destacant el seu compromís amb la qualitat i la tradició.

Més notícies
La sobrassada aporta elements bàsics de la dieta saludable, consumida amb moderació/IGP Sobrassada de Mallorca
Consumir sobrassada de forma moderada és saludable
La revista 'Foods' posa negre sobre blanc els avantatges nutricionals com a component d'una alimentació equilibrada i variada
Una llesca de pa amb sobrassada | IGP Sobrassada de Mallorca
Neix la Càtedra Sobrassada de Mallorca IGP amb objectiu investigador
És fruit del conveni signat entre el Consell Regulador format per elaboradors d'aquest embotit i la UIB

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Vilatà gironí. a octubre 05, 2024 | 10:39
    Vilatà gironí. octubre 05, 2024 | 10:39
    La sobrassada.... N'he menjat i la trobo molt bona. Tanmateix crec que conte massa greix; en un llibre de medicina que fou del meu avi, és a dir: de mes d'un segle enrere, es blasma la sobrassada. Però, caram! També es veritat que el que ve de gust no mata.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa