El Basque Culinary Center ha presentat aquesta setmana la llista dels 100 Joves Talents de la Gastronomia 2024. Aquesta iniciativa, que celebrava la seva tercera edició, selecciona a cent joves de 30 anys o menys de tot el territori espanyol que contribueixin de manera positiva en la cadena de valor de la gastronomia, distribuïts en vuit categories diferents, des de BCC s’ho prenen molt seriosament posant molta cura en tot el procés de selecció dels joves triats i l’organització de l’esdeveniment. L’acte va consistir en activitats en el mateix Basque Culinary Center (Donostia-Sant Sebastià) durant dos dies, per a crear comunitat entre ells mateixos i poder conèixer la història de cadascun d’ells.
Antoni Seguí Villalonga, ha estat seleccionat i guardonat com un dels 100 Joves Talents en la categoria de Productor, al costat de Carlos Aspas, fundador de Trufas La finesse (Terol), Ivan Berbegall mariner amb vaixell d’arts menors de Barco Verge del Rebollet (València), Tania Fafián apicultora i fundadora de Mel Os Catro Ventos (Pontevedra), Erika García ramadera i formatgera de la Dehesa de los Llanos (Albacete), Juan Miguel Suárez cofundador de AgroSuárez (Almeria), Iker Sukia pastor i mestre formatger de Queso Ixidro (Guipúscoa) i Ane Zeberio productora del Caserio Arriatzu (Guipúscoa).
Des de SAT Son Jover, l’empresa familiar dels Seguí Villalonga, declaren “només podem estar agraïts per aquest reconeixement i pels dos meravellosos dies que hem passat, on hem pogut aprendre molt de la mà del Basque Culinary Center. I gaudit amb tots els joves talents que, encara que siguem de diferents oficis/categories, compartim tantíssim, com per exemple l’afecte que posem cadascun en els nostres projectes”

Toni Seguí, un pagès amb les idees clares
Toni Seguí és un jove pagès, ramader i soci cooperativista que a pesar dels pocs anys que du com a pagès, ha estat ja reconegut en altres ocasions, aquí i fora de l’illa. Actualment, és codirector de l’explotació familiar, SAT Son Jover, situada a Inca, juntament amb la seva germana, Margalida Seguí. “Vaig decidir participar en el projecte per a conservar tot el patrimoni cultural de la nostra família, però sense perdre de vista que és una empresa, que necessita tecnificar-se, especialitzar-se i ser rendible, per a poder sobreviure al llarg dels anys”, sosté.
La seva explotació té 300 hectàrees amb 120 caps de cabres malaguenyes i 350 ovelles vermelles mallorquines, en la seva gran majoria en producció lletera, amb la qual elaboren formatges artesans, d’octubre a juliol. A l’estiu, produeix hortalissa de secà tradicional i el seu producte principal és la tomàtiga de ramellet. Comercialitza tots els seus productes directament en el Mercat Ecològic de Palma i en una parada del Mercat de Santa Catalina.

El 2023, Toni Seguí va aconseguir una menció honorífica en els Premis Nacionals de Joventut, en la categoria de Medi Ambient, que convoca l’Institut de la Joventut d’Espanya (Injuve), per la seva labor com a agricultor i ramader, d’acord amb les mesures del Pacte Verd Europeu. Cooperatives Agroalimentàries d’Espanya va presentar la candidatura d’aquest jove cooperativista mallorquí al costat de Cooperatives Agro-alimentaries Illes Balears.