Balears Vadevi
Ja és legal fer vi amb esperó de gall, callet negrella i mancès de tibús
Callet negrella és ja una varietat autoritzada a les Illes Balears
La callet negrella és ja una varietat autoritzada a les Illes Balears | CAIB

!--akiadsense-->

Les varietats esperó de gall, callet negrella i mancès de tibús ja estan incloses oficialmsn en la categoria de varietats de raïm de vinificació autoritzades. Així s’ha decidit aquest dilluns.

El Consell de Govern ha aprovat el Decret pel qual es fixen els principis generals en matèria de control de potencial de producció vitícola, del Registre Vitícola i sobre les declaracions obligatòries en el sector vitivinícola a les Illes Balears, en desplegament de la normativa europea i estatal. Recordem que aquestes varietats el passat mes de juliol es van incloure al catàleg de varietats.

Mancès de tibús és una altra de les varietats que ja s'han autoritzat
Mancès de tibús és una altra de les varietats que ja s’han autoritzat | CAIB

!--akiadsense-->

L’acord del Consell de Govern pres aquets dilluns es publicarà a la propera edició de BOIB. Tot això representa la culminació d’una tramitació d’anys llarga i espessa. Segons informa la conselleria d’Agricultura, es pretén adaptar la normativa de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears al nou règim regulador del potencial de producció vitícola de la Unió Europea pel qual es crea l’organització de comuna de mercats dels productes agraris, entre altres limitacions fins ara vigents.

Aquesta norma estableix que, a partir de l’1 de gener de 2016, un nou sistema per a la gestió de plantacions de vinya a la Unió Europea basat en autoritzacions substitueix el sistema de drets de replantació de vinya aplicable fins al 31 de desembre de 2015. Per tant, amb aquest nou règim, cada persona o entitat viticultora que vulgui fer una plantació de vinya ha de disposar prèviament d’una autorització, bé transformant els drets dels quals és titular en el Registre Vitícola en una autorització de plantació, o bé mitjançant l’arrabassada, amb sol•licitud prèvia, de la plantació d’una superfície equivalent a la seva explotació (replantació).

Ara ja està autoritzat fer vi amb la callet negrella
Ara ja està autoritzat fer vi amb la callet negrella | CAIB

!--akiadsense-->

A més, es preveu que les persones o entitats titulars puguin obtenir autoritzacions de nova plantació mitjançant el mecanisme de salvaguarda, pel qual cada any s’han de posar a disposició autoritzacions corresponents, com màxim, a l’1 % de la superfície plantada a la vinya de la campanya anterior en l’àmbit nacional. A aquest efecte, s’estableixen les normes relatives a la concessió d’autoritzacions per a noves plantacions i es fixen els criteris d’admissibilitat i prioritat que s’hi han d’aplicar.

El Decret començarà a vigir l’endemà d’haver estat publicat en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa