Balears Vadevi
Tramuntana XXI impulsa l’agroecologia a través de l’Ecoregió de la Serra

L’entitat Tramuntana XXI i la Fundació Iniciatives del Mediterrani han iniciat una col·laboració amb intervencions concretes per tal d’augmentar el consum i comercialització del producte local agrari i agroalimentari i posar en valor els recursos forestals de Serra de Tramuntana de Mallorca.

El punt de partida ha quedat fixat a partir de la realitat en què es troba la Serra: “En les darreres dècades, la situació del sector primari a la Serra de Tramuntana s’ha anat fent cada cop més precària”, ha explicat Marta Ferriol, directora tècnica de Tramuntana XXI, “afortunadament, diversos agents vinculats a la gestió del territori, des dels ajuntaments, les persones productores, fins a la societat civil, estan disposats a unir esforços per fer front a aquesta situació, tractar de capgirar la tendència actual i promoure la recuperació de l’activitat agrícola i forestal a la Serra de Tramuntana, des dels valors de l’agroecologia i la sobirania alimentària”. Rere aquest plantejament hi ha molta feina a fer.

Marta Ferriol,directora tècnica de Tramuntana XXI destaca l’interès de diversos sectors socials per la reactivació de l’entorn de la Serra/Cedida

De quina situación partiu per plantejar aquest treball?

Aquest projecte es desenvoluparà gràcies a l’experiència prèvia de Tramuntana XXI i Societat Espanyola d’Agricultura Ecològica (SEAE) amb l’execució de dos projectes es van realitzar durant el 2020: el d’Ecoregió Serra de Tramuntana i el de Gestió Forestal Comunitària a la Serra de Tramuntana.

Aquests projectes van suposar un inici de processos participatius al territori de set municipis de la Serra de Tramuntana (Estellencs, Banyalbufar, Deià, Valldemossa, Esporles, Puigpunyent i Bunyola) per a elaborar un pla d’acció consensuat amb la societat civil, les empreses, els productors i els responsables dels ajuntaments amb l’objectiu d’augmentar la producció i el consum de productes agrícoles ecològics de la Serra, així com incentivar l’activitat forestal. 

En quin sector o sectors hi voleu posar el focus?

Perquè aquest procés funcioni han de participar tots els actors implicats en el territori; la societat civil, associacions, les empreses, els productors i els responsables dels ajuntaments.

Amb quines eines comptau per fer aquesta investigació i quina informació en voleu extreure?

Comptarem amb l’equip tècnic de la Fundació Iniciatives del Mediterrani, del qual disposarem d’un tècnic a mitja jornada durant 10 mesos per aquest projecte i amb la col·laboració de SEAE que ens acompanyarà durant el procés i APAEMA que realitzarà alguna de les activitats.

Durant aquests mesos, volem identificar tots els actors clau i entendre les seves necessitats en profunditat així com explorar les oportunitats que existeixen per generar sinergies entre ells i així impulsar l’agroecologia i la gestió forestal sostenible als 7 municipis on treballarem.

El manteniment de l’equilibri a la Tramuntana depèn en bona part de les pràctiques agrícoles tradicionals i respectuoses/Pep Vicens

Quin pes té i quin hauria de tenir en el vostre parer el sector agrari a la Serra de Tramuntana?

El sector agrari és un dels pilars a la Serra de Tramuntana, ja que ha sigut l’escultor del paisatge que gaudim avui. A més nosaltres ho impulsem des de l’agroecologia i la producció ecològica, que ens ofereix un dels recursos més essencials per la qualitat de vida dels habitants, accés a aliments sans i de proximitat, així com la contribució a la descarbonització de l’economia. A més l’agroecologia garanteix unes pràctiques ambientalment sostenibles, preservant els serveis ecosistèmics que ens brinda el territori.

Els productors han de poder seguir presents en l’entremat econòmic/Cedida

Quines repercussions tendria recuperar l’equilibri entre l’activitat humana i la preservació del medi a la Serra de Tramuntana?

La Serra de Tramuntana amb una activitat humana molt intensa per tots els usos que si realitzen, a més de la dificultat per la qual passen els sistemes productius, s’ha de treballar amb moltes línies, com el transport, l’energia i els altres usos. Ens queda un llarg camí fins a arribar a aquest equilibri.

Amb quins suports comptau i on i a qui voleu traslladar les conclusions?

Aquest projecte s’emmarca en l’Estratègia de Desenvolupament Local Participatiu de Mallorca, gestionada per l’Associació Mallorca Rural. Les conclusions es traslladaran, així com es va fer a la primera edició del projecte, a totes les persones participants, així com a les administracions competents.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa