Balears Vadevi
Trempó de pebres torrats amb llampuga, recepta de Tomeu Arbona

La combinació del trempó, l’amanida emblemàtica de l’estiu de Mallorca, i la llampuga ha de ser forçat, un èxit. Quan comences les tempestes agostenques i entram al setembre hem d’estar ben atents a l’aparició de la llampuga a les pedres de les peixateries del mercat. Peix blau, saborós i molt apreciat per aquells que saben reconèixer quan versàtil és i que esperen amb delit la temporada. Tomeu Arbona ens acosta una recepta inclosa dins el llibre “Diari de l’expedició santanyinera al voltant de Mallorca, 1899”, que aporta el gust per la tradició i el millor de la dieta mediterrània de temporada: Producte fresc, saludable i de proximitat.

Ingredients per a 4 persones:

  • 2 pebres gruixats entreviats
  • 3 albergínies mallorquines
  • 1 tomàtiga madura
  • 1 all
  • Julivert
  • Olives negres
  • 1 tallada grossa de llampuga desespinada
  • Oli d’oliva i sal de cocó
  • Llesques de pa

Elaboració:

Trempau la llampuga amb oli, sal, llimona i pebre negre i torrau-la. Tot seguit, reservau-la.

Ara, torrau els pebres, les albergínies i la tomàtiga i deixeu-ho refredar. Després, pelau-los amb molt de compte i feis trinxes les hortalisses amb els dits (mai amb un ganivet). Esmicolau la tomàtiga. Tallau molt petit l’all i el julivert. A continuació, desfeis el peix en miques petites. Mesclau-ho tot dins un plat fondo de servir i trempau-ho amb oli i sal. Per acabar,  guarniu el trempó amb les olives i serviu-lo amb llesques de pa.

La llampuga, reina de la peixeteria a les acaballes de l’estiu, saludable i abon preu/CAIB

La llampuga, peix de temporada

Diu la tradició oral que la llampuga i les tempestes d’estiu a la mar, arriben de la mà. I en acabant el mes d’agost és temps de llampuga. És a punt d’aixecar-se la veda per la pesca d’aquesta reina del peix blau de la Mediterrània. Grossa o petita, a Mallorca és un dels peixos més preuats de la gastronomia estiuenca.

La temporada s’estendrà fins al desembre. Així doncs, començarà una de les campanyes més esperades pel sector de la pesca, a causa dels bons resultats comercials que històricament dona als pescadors professionals de les Illes Balears.

És important recordar que l’ús dels capcers de llampuga és exclusiu dels pescadors professionals d’arts menors, i que la normativa preveu sancions econòmiques importants per a les embarcacions professionals d’altres modalitats o per a les embarcacions recreatives que pesquin a menys de 250 metres de distància d’aquests.

Així, ja podeu anar a plaça a les pedres del mercat a comprar la primera llampuga de la temporada. I qualsevol recepta és bona per cuinar-la. Fregida i acompanyada amb pebres vermells fregits amb un allet és la clàssica però és bona i menys feixuga al forn o escabetxada. Bona, barata i saludable, què més voleu?

Més notícies
Tomeu Arbona, d'El Fornet de la Soca de Palma | cedida
El Fornet de la Soca de Palma i les seves ensaïmades, a la revista ‘Vogue’
Una entrevista en la prestigiosa revista Vogue projecta l’arqueologia gastronómica de Tomeu Arbona més enllà de Mallorca
Son Alegre ha fet el vi que acompanyarà les celebracions del 125è aniversari de l'expedició/Óscar Díaz
Son Alegre dedica un vi a ‘l’expedició dels 9’ en el seu 125è aniversari
Un cupatge de cabernet, sirà i merlot que rep el nom de l'expedició marinera que va fer la volta a Mallorca el segle XIX

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa