Balears Vadevi
Tres cellers santamariers representen el Vi Novell a la festa de Barcelona

Dissabte 10 de desembre s’ha celebrat la Festa del vi Novell al Palau Robert, a Barcelona. Hi han participat 3 cellers de Mallorca, Macià Batle, 7103 petit celler i Jaume de Puntiró, tots tres de Santa Maria, juntament amb tretze cellers catalans que formen part de set denominacions d’origen diferents: Carles Andreu, Josep Foraster, Vinícola de Sarral i Vins Petxina, de la DO Conca de Barberà; el Celler de Sanuí, de la DO Costers del Segre; el Celler Cooperatiu d’Espolla, de la DO Empordà; els cellers Masroig i Ronadelles, de la DO Terra Alta.

Els cellerers mallorquins tornen amb una bona impressió de la festa: “Que un país productor de vi com és Catalunya convidi tres cellers de Santa Maria és una bona notícia. Hem de pensar que els vins novells de Mallorca estan al mateix nivell que qualsevol fet a Catalunya”, diu Sebastià Ordines, de 7103 Petit Celler. Ordinas afegeix “a diferència d’ells, que volen recuperar d’aquesta manera un costum que s’havia perdut, nosaltres no hem de recuperar res perquè mai no s’ha deixat de fer ni la festa del vi novell ni la tradició del brot de pi”. “A més, remata Ordinas, la valoració és molt positiva per quan hem de destacar que tot el vi que s’hi va enviar es va acabar”.

“No és el primer cop que col·laborem”

També en fa una valoració positiva Pere Calafat, de Jaume de Puntiró, que destaca l’avantatge de les dates triades enguany pels organitzadors: “Mos pareix molt encertat que enguany s’hagi fet després que s’hagin celebrat les festes del vi novell a tota Catalunya i també a Mallorca, a Santa Maria. Altres anys es feia abans i els de Santa Maria no hi podíem participar perquè encara no havíem tret el vi novell, que el presentem el tercer divendres del mes de novembre. Però s’ha dit que era la primera vegada que els mallorquins col·laboràvem amb els actes del vi novell a Catalunya i això no és cert. No és la primera vegada que colaboram perquè recordam que el 2019 Santa Maria es va agermanar amb el municipi del Masroig i vàrem anar a la seva festa com ells vengueren a la nostra”, puntualitza Calafat.

Macià Batle va dur tres vins representant tres varietats autòctones/Cedida

Ramon Servalls també ha fet una valoració entusiasta. “Varem ser molt ben rebuts, diu Servalls. En el cas dels vins de Macià Batle, varen sorprendre per que eren vins elaborats a partir de varietats autòctones: El negre de Manto Negro, el rosat de Gorgollassa, i el blanc de Premsal, tres varietats poc conegudes a Catalunya que varen cridar l’atenció”. Ramon Servalls conclou que “confiam poder repetir, si mos volen!”.

Bon ambient a la Festa del Vi Novell de Barcelona/cedida

Una festa que torna després de dos anys


Ha estat la culminació de diferents festes del vi Novell fetes el mes de novembre arreu del territori (el Masroig, Espolla, Santa Maria del Camí, Llorenç del Penedès, Palafrugell, Mont Blanc, Torelló, Santa Perpètua de Mogoda i Granollers. La festa de Barcelona va tancar la gira que el vi novell ha fet durant aquest darrer mes per una desena de poblacions catalanes. La festa és una vindicació de la força del vi Novell que “és flagrant i saltant e confortatiu de natura e generatiu de molts esperits…”, com va dir Francesc Eiximenis al segle XIV.

El novell es reivindica com a vi de Nadal

Amb el canvi de data de la Festa, que s’havia de fer a inicis de novembre, el vi novell es reivindica com a vi per les festes de Nadal. De fet, els cellers remarquen que aquestes setmanes que han passat des de la sortida del vi, l’11 de novembre, han permès que es calmi i que ara es trobi en unes condicions excel·lents per al seu consum, diuen des de Catalunya.

Malgrat això, alguns cellers no tardaran a esgotar el vi novell, ja que se’n produeixen poques ampolles. Aquest any, el conjunt de cellers catalans n’han embotellat 100.000 unitats, un 8% més que el 2021. La temporada del vi novell s’allarga fins a finals de febrer. El vi novell és el primer vi que surt al mercat fet amb el raïm collit en l’última verema. Per tant, és el primer vi de l’any i la seva arribada se celebra amb molta alegria. A diferència d’altres vins joves, que es presenten més endavant, s’embotella i es consumeix sense haver reposat, el que li dona una frescor i unes característiques molt especials. El vi novell és l’únic vi de temporada.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa