El costum de fer el vermut forma part del paisatge social i gastronòmic de moltes regions mediterrànies, i a les Illes Balears aquesta tradició té un caràcter molt propi. A Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera, el vermut no és només una beguda, sinó un ritual que aplega amics i família abans de dinar, especialment els caps de setmana i dies festius. Per aquest motiu els Premis Vinari s’estrenen a les Illes Balears amb un primer concurs de vermuts. Aquesta iniciativa busca trobar els millors vermuts del territori, però també reconèixer la qualitat de les empreses.
En aquesta primera edició dels Premis Vinari de Vermuts i del Palo de Mallorca les Illes Balears -amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Inca-tots aquells interessats en competir i demostrar que el seu producte pot optar a l’excel·lència té la possibilitat d’inscriure’s al concurs. El període d’inscripció està ja obert per a les empreses vermuteres de les Illes Balears. Per participar, els vermuts han de complir certes condicions, entre elles que “el most o vi base amb el qual s’elaborin els vermuts ha d’estar produït a les Illes Balears, i també han d’estar presents al mercat balear o que hi siguin a partir que es facin públics els resultats del concurs”.

Un cop s’hagin recollit totes les mostres dels participants, el 14 d’octubre hi haurà un tast a cegues amb professionals del sector a l’Escola d’Hoteleria de les Illes Balears (EHIB). Aquests professionals valoraran els diversos aspectes que conformen un vermut guanyador. Finalment, el 16 d’octubre, a Inca, es farà la gala de lliurament de premis, on es guardonaran no només els millors vermuts i palos, sinó també els més innovadors.
Dates clau a tenir en compte
Inscripcions: del 30 de juliol al 10 d’octubre de 2025
Tast de les mostres: Dimarts 14 d’octubre de 2025
Lloc: Escola d’Hoteleria de les Illes Balears (EHIB)
Gala de lliurament de premis: Dijous 16 d’octubre de 2025
Espai: Inca
Bases: https://www.premisvinari.cat/bases-concurs-illes-balears/
Inscripcions: https://balears.premisvinari.cat/