Balears Vadevi
Trilogia de varietats: Giró Ros, Giró Negre i Esperó de Gall

La recuperació de varietals locals converteix a l’illa de Mallorca amb un verger d’infinites possibilitats en l’elaboració de vi. Giró ros, esperó de gall i giró negre, són una mostra del que es pot tastar en qualsevol moment de l’any, independentment de si es transformen en un vi negre o un de blanc. El color del vi no marca l’estació de l’any en què s’han de beure.

L’expressió de tres vins monovarietals, de les castes de raïm proposades, s’elaboren a cellers de petites dimensions i fins i tot d’un micro-celler; Soca-Rel ubicat entre Binissalem i Consell, Oliver Moragues i Ca’n Majoral, tots dos neixen a Algaida.

Giró ros 2024. 13%. Celler; Oliver Moragues. Fermentat en botes de roure francès de primer any.

Al nas, just acabat d’abocar oferix bona intensitat aromàtica. Apareixen aromes florals que recorden al gessamí i a la rosa. Va evolucionant cap a tocs cítrics i records de caramel de llimona. En boca hi ha frescor. Pas amb certa untuositat, que li ofereix sensació greixosa. Retrogust de fruita blanca. Llarg, fi i tocs salins.

Un blanc de perfil fresc.

Politxó 2024. 12’5%. Celler; Soca-Rel. Varietat; Esperó de gall.

Posant el nas a la copa emergeixen tocs herbacis i coents. Fruites vermelles silvestres, puntes de cacau en pols i aromes de menta fresca.

A boca té una entrada fresca. Vertical. Encara un pèl astringent, fa un mes que s’ha embotellat. Amb tanins molts fins. Certa textura rugosa. Retrogust de fraula àcida. Fluid, franc. Persistent i viu.

Un vi negre fluid, complex i fresc.

Capgiró negre 2023. 14’5%. Celler; Can Majoral. Varietat; Giró negre.

A la fase olfactiva trobam aromes de piruleta de fraula. Sucre cremat. Fruita vermella silvestre, molt fina. Tocs especiats. Aromes de pedra. Balsàmic.

A la fase gustativa es descriu una entrada fluida. Retrogust especiat, pebre bo i fruita vermella silvestre. Pas rodó i polit. Fresc i llarg.

Un vi negre arrodonit i perillós (el grau alcohòlic està ben integrat i no es nota).

Són tres vins de perfil mediterrani que cerquen la delicadesa de la varietat i que es puguin prendre en qualsevol moment de l’any. Vins d’entretemps, tant es pot prendre l’esperó de gall pel mes de juliol, com el giró negre durant el maig, així com el giró ros per novembre.

Consumir vi forma part de la cultura del Mediterrani, comprar-ne i beure’n assegura la protecció del patrimoni vitivinícola del qual som hereus i permet conèixer zones meravelloses.

Més notícies
Bibiloni: 'L’illa està vivint una revolució del vi, que definiria com una cerca del potencials de les varietats autòctones' | cedida
Catalina Bibiloni: “El vi de Mallorca viu una revolució basada en les varietats autòctones”
Docent i comunicadora, comparteix en aquesta entrevista com la passió transforma una aficionada en una analista sensorial de vins

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa