Balears Vadevi
Unió de Pagesos vol que els ajuntaments comprin producte local

El sindicat Unió de Pagesos aprofita aquestes dates en les quals la majoria dels consistoris estan tramitant el projecte de pressuposts del municipi per 2023 per plantejar una reivindicació que persegueix impulsar el consum del producte local també per part dels ajuntaments de Mallorca. Així, el sindicat agrari proposa que es comprometin a comprar una quota mínim de producte local i que ho prioritzin en totes les seves iniciatives.

En el text del comunicat consideren que “tots els pobles de Mallorca tenen una certa activitat agrícola, per tant una part importantíssima del territori de l’illa, al voltant del 70% és sòl rústic”.

“Tradicionalment hem considerat que els pagesos de l’Illa, són simples mantenidors del territori, afavorint el seu maneig i modificant el territori depenent de l’època de l’any i el cultiu. Degut a temporals Gloria, pandèmies i Covid, la ciutadania d’aquestes illes se n’ha donat compte que els pagesos mallorquins a més de mantenir el paisatge ens dedicam a produïr aliments. Per tant la sobirania alimentària d’aquesta comunitat -sostenen- depèn directament dels pagesos i ramaders i de la seva activitat”.

Per ajudar a crear aquesta conciència, proposen “pensam que una bona iniciativa per visibilitzar la tasca de tots els pagesos i ramaders dels pobles de Mallorca és el fet de poder instal·lar a les entrades dels pobles un rètol informatiu amb un text que indica que Al poble hi ha animals que pasturen i duen picarols, tractors que van a poc a poc, i pagesos que mantenen el paisatge i produeixen aliments per tu.

Els ajuntaments com els hotels

Unió de Pagesos recorda que el passat 31 de maig del 2022 el Parlament de les Illes Balears va aprovar la Llei per a la sostenibilitat i la circularitat del turisme de les Illes Balears. Amb l’aprovació d’aquesta llei es varen incloure, per primera vegada a una llei turística, qüestions tan importants com drets laborals o circularitat. També s’introdueix una qüestió primordial quan parlem de repartiment de la riquesa, sostenibilitat i circularitat de l’economia: L’obligatorietat de comprar un percentatge de producte local per part dels establiments turístics. “Aquest punt concret de la llei, és fruit de l’acord entre el sector turístic i el primari, després de dècades de tractar el tema a la fi es posen d’acord i a més convertit en llei, cosa que encara dona més valor tant a l’acord com a la llei. Dia 23 de setembre de 2022 vàrem saber per la premsa que el govern de l’estat no acaba de veure constitucional aquest article de la llei. La constitucionalitat de l’article seràn els juristes que l’hauran d’aclarir, ara bé, allò que està fora de dubtes és la necessitat de l’acord i de que sigui llei, de fet l’objectiu és que el percentatge vagi pujant així com el sector tengui capacitat per atendre la demanda”, afirmen des del sindicat. “Els motius són diversos, les hem esmentat abans, repartiment de la riquesa que genera el turisme per tal de fer créixer la resta de sectors econòmics, fer front a l’emergència climàtica consumint productes km0, avançar cap a l’economia circular i cap a la sostenibilitat entre sectors productius. És per això que les administracions públiques han de treballar per dur a terme els canvis legislatius que siguin necessaris per tal que això sigui possible”.

Els pagesos no són només “jardiners” de fora vila/Cedida

En aquesta línea, UPM reclama que per llei els ajuntaments hagin de fer compres de producte local amb una quota determinada i insta al Govern de l’Estat per que faci els canvis legislatius que corresponguin per que així sigui i se’n donin totes les facilitats per que la compra sigui directa al productor, preferentment del propi municipi per a les institucions que hi depenguin siguin escoletes, centres de dia, actes i esdeveniments socials i culturals, etc…

Unió de Pagesos vol que el producte local sigui la primera opció en les compres de les institucions de Mallorca/Cedida

UPM implica a la FELIB en la demanda

Per això han fet un comunicat que han adressat a tots els pobles a través de la Federació d’Entitats Locals de Balears, la FELIB, que inclou els ajuntaments i també els consells insulars. Unió de Pagesos remarca que d’aquesta manera se treballarà amb criteris de sostenibilitat i economia local. El secretari general, Sebastià Ordinas, recorda que els pagesos no són simples gestors del territori i rebutja el concepte que els simplifica com “jardiners” del paisatge encara no urbanitzat de Mallorca: “D’aquesta manera, diu Ordinas, no només ajudariem els pagesos i els ramaders si no que tendria sentit la seva tasca principal que és produir aliments”.

Dins aquesta campanya, s’ha editat un cartell que vol donar visibilitat al sector i que els ajuntaments haurien de situat a l’entrada del poble. En aquest cartell es recorda l’existència de l’activitat agropecuària amb missatges i icones senzilles.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa