Unió de Pagesos proposa la creació d’una etiqueta per defensar el producte local. La proposta ha estat presentada a la conselleria d’Agricultura per la seva valoració amb la intenció de col·laborar a promocionar la producció local aportant més informació al consumidor sobre la procedència dels productes agroalimentaris. “En un context global on la seguretat alimentària, la traçabilitat i la transparència i veracitat en l’etiquetatge creixen de forma permanent i els seus estàndards són cada vegada més exigents és necessari crear un codi d’etiquetatge que identifiqui de forma senzilla i molt visual els productes agroalimentaris produïts a les Illes Balears“, explica el secretari general del sindicat agrari, Sebastià Ordines.
La iniciativa està inspirada en codis semblants ben coneguts pel consumidor: “Existeixen exemples en el camp de l’etiquetatge per fer veure l’eficiència energètica dels electrodomèstics o l’aportació nutricional dels aliments que ajuden a identificar als consumidors de forma ràpida i clara els productes que estan consumint. En aquest sentit, es fa necessari generar un referent d’aquestes característiques que ens ajudi a identificar correctament la relació del producte amb la producció agroalimentària de proximitat i/o amb l’elaboració i transformació dels seus productes”, afegeix Ordines. Per això, “es generen només 4 categories que donen cabuda a tota la casuística agroproductiva i es genera un esquema senzill que no dona peu a confusions“.
Una escala amb la qual el consumidor està familiaritzat
Categoria A+: La primera categoria proposada seria la del producte de proximitat de màxima categoria: 100% produït a les Illes Balears i amb races o varietats autòctones. El peix i marisc pescat en aigües balears també ocuparia aquesta categoria. Exemples: l’albercoc de Galta Roja de Porreres, la Sobrassada de Porc Negre Mallorquí, les costelles de mens d’Ovella Roja… En aquest cas es tractaria també de posar en valor les races autòctones i les varietats locals pel valor afegit que suposen en l’adaptació al canvi climàtic i en la preservació del patrimoni propi.
Categoria A: La segona categoria seria la d’aliments produïts 100% aquí però amb varietats introduïdes. Alguns exemples podrien ser els ous de gallines ponedores industrials, l’hortalissa de productes que no són varietats locals, fruites com l’alvocat o els festucs, la llet de vaca de granges convencionals… La diferència amb la primera categoria només és que no té el valor afegit de les races i varietats locals.

Categoria B: La tercera categoria serien tots aquells que l’ingredient principal és produït aquí però la resta d’ingredients no. Alguns exemples: la sobrassada de porc blanc (produït aquí) amb pebre duit de fora, el gin de Menorca on només el ginebró és collit a l’illa, les herbes dolces amb tots els botànics d’aquí i el destil·lat importat…
Categoria C: La darrera categoria seria la de productes elaborats a les Illes Balears però on l’ingredient principal (o tots) són duits de fora. Alguns exemples podrien ser: l’ensaïmada, les galetes d’oli amb farines duites de fora, la sobrassada elaborada aquí amb carn duita de fora…
El secretari general de la Unió ha volgut remarcar: “aquesta proposta ajunta la màxima transparència pels consumidors i la reivindicació de l’origen local dels productes agroalimentaris”. En aquest sentit, ha assegurat que: “garantir que la gent conegui l’origen d’allò que ha de menjar beneficia a la pagesia d’aquest país perquè el consumidor aprecia el valor de la producció de proximitat”.