Valeria Gea i Antonio Martínez són de joves pagesos que han vengut de la seva terra, a Andalusia, a conèixer la pagesia mallorquina, a través del Programa CULTIVA 24 del ministerio de Agricultura. En aquest cas, gestionat per Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears i en línia amb la seva estratègia per a fomentar la transferència de coneixements, formació i relleu generacional en l’activitat agroalimentària de Balears, participa en el programa d’estades formatives de joves agricultors en explotacions model, també conegut com a. Per això, enguany, dos joves, procedents d’explotacions agrícoles d’Andalusia, realitzen estades formatives d’una setmana en l’explotació model d’oví i caprí Són Jover SAT, que elabora formatge 100% ecològic. Durant la seva estada, aquests dos joves agricultors tenen l’oportunitat de conèixer el funcionament i els avantatges del model cooperatiu, l’ús de tecnologia digital en el sector, recuperació i maneig de races autòctones, la utilització de sistemes de reg amb aigües regenerades, benestar animal i, tracten temes com la planificació i gestió financera. A més, realitzen pràctiques tots els dies sobre diferents mètodes de producció ecològica, així com el maneig, la incorporació i l’ús de tecnologies.
Els joves agricultors també han visitat la Cooperativa Camp Mallorquí, on han conegut les plantacions d’ametllers i les instal·lacions d’aquesta organització pagesa, i la Cooperativa Agrícola de Sóller, la més antiga d’Espanya, que complí 125 anys, on els hi han explicat des de l’inici de producció a les finques, el tipus de varietat d’oliva DO de Mallorca, com la tracten des que arriba a la cooperativa, passa per la tafona, emmagatzematge, embotellament i etiquetatge, per finalment arribar al consumidor.
Amb aquesta experiència, aquests dos joves confien aconseguir una formació que els permeti fer el seu camí en el sector, a ca seva. Hem conversat amb ells després d’una jornada de feina.

Com heu vingut a parar a Mallorca per a participar en aquesta experiència?
Era una oportunitat única per a conèixer Mallorca, els seus pobles, ramaderia i agricultura i entendre de primera mà com funciona una explotació ecològica. A més de veure, el maneig amb els animals i l’elaboració artesanal dels seus formatges i llet; per a nosaltres era un tema nou.
Vos ha sorprès veure la manera com treballen a Son Jover? Per què?
Ens ha sorprès perquè com ja hem dit, desconeixíem totalment aquest món, perquè crèiem que en una formatgeria s’actuava de manera més industrialitzada, però hem vist la importància de la mà d’obra la qual permet que el producte sigui 100% artesanal.
Què espereu aconseguir amb aquesta experiència? Com penseu que la podreu aprofitar quan torneu a casa?
D’aquesta experiència hem après la importància de conèixer el mercat, on vols donar visibilitat als teus productes així com la venda directa, la seva comptabilitat i com introduir nous productes amb un mínim risc per a l’empresa. A més hem fet visites a les cooperatives de Mallorca que ens ha permès comparar les distintes formar de gestionar el producte des de la seva recollida en el camp fins a la seva transformació en el producte final i extrapolar l’après a les cooperatives dels nostres pobles amb la finalitat de millorar l’eficiència i la competitivitat per a diferenciar-nos en el sector i poder augmentar els beneficis dels nostres productes.

Si sentiu això de “el camp no té relleu generacional i es mor”, què us suggereix? Esteu d’acord? Què caldria fer perquè joves com vosaltres s’enganxessin?
El poc relleu generacional que té el camp és per joves com nosaltres, que els nostres familiars ens han sabut transmetre la importància del sector primari, entenent-ho com una manera de guanyar-se la vida molt gratificant quant a estil de vida. Ajudant-nos dels cursos i formacions de les respectives administracions del sector, fan que sapiguem guiar les nostres explotacions a la recerca de major benefici econòmic i equilibri amb el medi ambient.
El camp té una situació complexa i poc atractiva per als joves, econòmicament som vulnerables depenem de les plagues, la climatologia i els preus de mercat.
En primer lloc, per a fer més atractiu el camp com a sortida professional i una manera de guanyar-se la vida caldria donar facilitats i fer atractius els entorns rurals i pobles que ens sentim oblidats o ciutadans de segona, on no disposem de cobertura ni internet per cable en molts municipis, la infraestructura és escassa o nul·la, i les comunicacions estan molt deteriorades,
Si volem relleu generacional hem de donar facilitats als joves i millorar l’habitabilitat de les zones rurals fent-les més atractives i assequibles.

Quin és el teu projecte personal, el teu somni?
Antonio– En el meu cas soc un jove agricultor de la zona dels Montes orientales, a Granada, l’explotació dels quals és olivar tradicional, és una explotació d’origen familiar que vull anar modernitzant en tècniques i cultiu maximitzant la producció i estalviant costos. M’agradaria viure més tranquil econòmicament sense tanta especulació en els preus i amb un major valor i reconeixement social del meu sector, el més necessari.
Valeria– Jo m’he incorporat com a jove agricultora per a mantenir l’explotació d’ametller i festuc dels meus pares. Es troba a la Comarca dels Vélez, Almeria; sent aquesta una zona desafavorida per a l’agricultura a causa de la seva sequera i alt pendent. El meu objectiu a llarg termini és formar-me per a aconseguir que la meva explotació sigui el més eficient possible de manera que obtingui la producció més gran possible adaptant-me a les condicions agronòmiques i emprant noves tècniques en el conreu i poda dels arbres que predominen en la meva finca.

Son Jover, una explotació model de la qual prendre exemple
Són Jover SAT és una explotació familiar fundada en 2009 gestionada pel propietari i gerent Toni Seguí al costat de la seva germana, la presidenta de la societat agrària, Margalida Seguí, que, a més, és la secretària del consell rector de Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears i representant de Balears del grup Joves de Cooperatives Agro-alimentàries d’Espanya.
Aquesta finca, que es troba a Inca, compta amb unes 300 hectàrees amb 350 caps d’ovella vermella mallorquina i 120 de cabres malaguenyes, en la seva gran majoria de producció lletera, amb la qual elaboren formatges artesans 100% ecològics i sense mescles, que venen en el mercat ecològic de Palma, en el seu lloc en el mercat de Santa Catalina, a través de venda directa i de la seva pàgina web. També conreen ametllers, garrofers i hortalisses de secà tradicional, utilitzant aigües regenerades.
Toni Seguí, originari d’Inca, ha estat guardonat en diverses ocasions per contribuir amb un canvi positiu a la cadena de valor de la gastronomia i per la seva labor d’acord amb les mesures del Pacte Verd Europeu, a més del seu compromís amb el medi ambient.