Balears Vadevi
‘Varietats Locals’ presenta el documental “La dansa de les llavors”

El projecte de comissariat artístic La dansa de les llavors. La germinació del coneixement és una instal·lació interactiva que identifica l’acte de sembrar, i està formada per diversos elements físics: el continent on plantar, la llavor i la diversitat de les varietats locals, concretament una llavor de cada tipus de cultiu: hortícola, cereal, lleguminosa i fruiter. Tot el projecte ha estat coordinat per n’Aina Socies de l’Associació de Varietats Locals.

“L’audiència pot interactuar amb l’exposició, a través de la qual aprenen més de cadascuna de les varietats de llavors i de les persones que han ajudat a conservar-les. Hi trobareu la veu i imatge de quatre persones que cultiven les varietats seleccionades. Elles són na Maria Eulàlia Adrover i en Cosme Adrover amb l’ordi mallorquí; na Cati Vaquer amb el pebre ros; na Miquela Vanrell amb el ciuró mallorquí i na Rosa Pons amb la varietat de vinya callet.

El material interactiu ha estat realitzat per n’Enric Socias (artista transmèdia) que ha fet la filmació i l’edició, les il·lustracions són de na Nívola Uyà (artista visual), i en Lluís Vidaña (artista visual) ha realitzat la part d’escenografia i disseny gràfic”, diu Aina Socies.

Aina Socies presenta el projecte a la UNED/Cedida

Material audiovisual i itinerant

El projecte artístic va ser finalista, juntament amb altres dos projectes, de la convocatòria Brotant entre ciència i art: Les llavors com a resilients pilars de l’alimentació sana i sostenible del passat, present i futur. La nostra exposició compartirà sala amb aquests altres dos projectes: “Banco móvil de semillas” de Marco Ranieri, i “Semillas sonoras” de Javier Forment.

Aquests comissariats són part del projecte de recerca Daniel Carasso Fellowship “El repte de la digitalització de llavors: sostenibilitat, big data i moviment social per sistemes de llavors de codi obert”, dirigit per la investigadora i doctora Raquel Ajates (UNED), i finançat per la Fundació Daniel i Nina Carasso i la UNED, en col·laboració amb el Museu de la Vida Rural de la Fundació Carulla i Red Planea.

Enric Socies i Aina Socies, tercer i cinquena per l’esquerra, del projecte de l’Associació de Varietats Locals de les Illes Balears /Cedida

Aquesta setmana s’han presentat a Madrid on ara seran exposats a Escuelas Pías de la UNED, Madrid, del 2 al 16 de novembre del 2023 i al Museu de la Vida Rural en L’Espluga de Francolí, Tarragona, de l’1 al 31 de desembre del 2023.

Més notícies
Ajudes per impulsar les varietats locals de les Illes Balears | CAIB
Tres milions per fomentar i preservar les varietats locals de les Balears
La inversió econòmica forma part d'un pla que vol incidir en la conservació i recuperació, comercialització, promoció i recerca
Empreses i entitats de les regions del sud-oest de França han ofert els seus coneixements sobre gestió i conservació del patrimoni vegetal/AVL
L’Associació de Varietats Locals s’inspira amb València i França
Han conegut noves tècniques per servar el patrimoni genètic vegetal de les varietats locals

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa