Balears Vadevi
La verema que s’acaba serà curta, sobretot en quilos

Haurà estat una verema curta en temps més o menys, però segur que en quantitat. Encara per tancar la collita i amb unes dades provisionals, es calcula que el descens en la producció vorejarà el 30% de mitjana, tot i que hi ha cellers que engreixen aquesta xifra per damunt del 40%. No necessàriament és dolenta aquesta dada, ja que la preocupació que s’escampa en el sector és la per mor de la quantitat d’excedents que hi ha als magatzems, conseqüència de la baixada generalitzada en el consum de vi, entre altres factors sobre els quals ara es mira de fer feina: Els cellers apunten altres causes i no deixen fora del qüestionament, la promoció que es fa per acostar el món del vi al consumidor.

La terra seca i una collita magra especialment a causa de la manca d’aigua/Eloi Cedó

Els darrers dies, les negres

En aquests darrers dies de la verema d’enguany, s’estan collint les varietats més tardanes, les negres, ja que les blanques ja es donen per veremades. Així parlam del Cabernet, Gorgollassa o Callet i, sobretot, la Mantonegro. El rendiment dels ceps ha estat molt baix, fet que s’ha d’atribuir a la climatologia i especialment a la manca de pluja. Aquest darrer element ha “castigat” notablement les vinyes a la seca, que no es reguen, i això a pesar que les darreres setmanes d’aquest estiu hauran rebut l’aigua de les tempestes que han travessat Mallorca duent pluja, tot i que fos de manera molt desigual; una darrera aportació in extremis que apaivagat les conseqüències de la sequera encara que sols per redols.

La DANA que el mes d’agost va passar per Mallorca va deixar una pluja molt ben rebuda pels viticultors i els cellers/Bernat Bauzà

Així, les colles van penjant els capells i replegant les caixes i els poals per deixar el protagonisme als que faran feina a partir d’ara a l’interior del celler.

La verema d’enguany ens deixa imatges que no per repetides deixen de tenir l’encant de la feina ben feta, amb la dedicació de veremadors i veremadores que ja han demostrat la seva destresa amb les tisores a la mà. I també d’aquelles i aquells que s’apunten de forma voluntària i desinteressada per ajudar durant un parell de jornades a la feina de veremar.

La collita manual, un detall que és característic de la verema a Mallorca/Microceller Son Crespí
Ara és temps de veremar les varietats negres, les més tardanes/Miquel Gelabert

I darrerament encara ha aparegut una darrera modalitat que podríem dir que és una forma de fer turisme d’experiència. El públic respon a les propostes de provar de veremar durant unes hores per conèixer com funciona aquesta part indispensable del món del vi. Cultura, tradició i curiositat es donen la mà per mantenir viu el patrimoni de la pagesia de Mallorca. Un d’aquests casos podria ser el protagonitzat pels membres del Club Catavinos, que varen anar a veremar a la vinya del celler Santa Catarina, de Sencelles. Sembla que l’experiència va ser un èxit i tant celler com organitzadors varen quedar amb ganes de repetir.

El celler Santa Catarina de Sencelles va acollir una jornada de verema “especial” dedicada al turisme d’experiències, en aquest organitzat pel Club Catavinos/Daniel Arias

Aquí vos deixam algunes imatges que escenifiquen aquesta verema del 2024 a distints punts de l’illa. Els números definitius els coneixerem d’aquí a un parell de setmanes, però el cert és que aquesta no serà una verema per recordar. Els vins, previsiblement tendran un grau i una acidesa baixa per mor d’aquesta sequera, basicament. Ja ho veurem. Ara, a esperar que l’elaboració faci el seu camí: el pròxim capítol és el tast del vi novell.

Més notícies
L'aigua que ha duit aquesta gota freda ha estat, en general, ben rebuda pels vinaters/Joan Jordà de Sa Vinyota
La verema després de la tempesta
La DANA deixa una aigua que ha estat ben rebuda, però ara es necessita el sol per eixugar la humitat i evitar els fongs
Les primeres caixes de raïm van entrant al celler/Damià Rius Vallespir de Son Perejaia
A Mallorca comença la verema 2024 amb la mirada posada al magatzem
Una collita més curta per mor de la calor i sobretot la manca de pluja podria alleujar el problema d'excedents de vi

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa