Balears Vadevi
El vi, cada botella una aventura a descobrir

El vi té una cosa fantàstica i complexa alhora i és la possibilitat de trobar tants de vins diferents com pedres a un vinyet mallorquí. El color, l’aroma i el gust depenen de multitud de factors i això fa que sigui un producte únic. La terra, el clima, les varietats de raïm, com s’ha cultivat, com s’ha elaborat…, tot això i més fan que cada vi que trobam a una botiga tengui característiques ben diferenciades i singulars. No estem davant una beguda estandarditzada com molts d’aquests nous brevatges energitzants o ensucrats sinó que dins cada botella de vi hi ha una aventura a descobrir.

Els enòlegs solem explicar que hi ha 5 factors essencials que fan que els vins siguin diferents, el primer és degut al sòl a on arrelen les plantes, el segon és degut al clima que pateixen els raïms, el tercer la varietat de raïm que es cultiva i que es transformarà en vi, el quart la manera que tenim els vinyòvols per cultivar i, finalment, la forma en què s’elabora aquest vi i aquest darrer punt, el de la vinificació, fou el protagonista d’un curs de tast que va fer la DO Pla i Llevant a la Misericòrdia de Palma els dies 22 i 23 de gener passat.

Entre els cellers adscrits a la DO Pla i Llevant trobam els exemples dels vins d’aquest curs /Biel Modino

Amb el títol de “Tast i vinificacions” poguérem descobrir com una mateixa varietat, cultivada de forma similar al sòl i al clima de la DO Pla i Llevant podia tenir colors, aromes i gusts diferents depenent de la manera en què s’havia vinificat i criat al celler.

Varietats i vinificacions, les claus

La primera tanda de tast fou amb diversos vins, de l’any 2022, a partir de la varietat mallorquina blanca Giró ros: El primer vi tastat fou l’Orig del celler Miquel Oliver de Petra, un vi d’anyada fermentat en dipòsit d’acer inoxidable que ens va donar aromes afruitats de melicotó, albercoc i notes de fruites blanques, en boca  fresc, suau, amb pas lleuger i molt agradable per encetar el tast.

El segon vi fou el Capgiró del celler Can Majoral d’Algaida, aquest vi és la unió de dos tipus de vinificació; una part important ha fermentat en dipòsit d’acer inoxidable i després s’ha fet una criança amb lies, i un petit percentatge d’aquest vi ha passat per una criança en botes. Quan el tastàrem vàrem descobrir com era més daurat i més intens de color, com dins aquestes flaires de fruites d’os també apareixien les notes làctiques, iogurts i romaní i en boca teníem un vi amb més cos, més untuós, llarg que pot combinar amb molta variabilitat de menjars.

El tercer vi fou un Brisat de Can Majoral. Els vins brisats són fermentacions de blancs amb les seves pells, igual com si fos una vinificació de negre. En aquest cas el color ja té una tonalitat ataronjada – per això molta gent coneix aquests vins com a Orange wines. En nas apareixen les notes de pellofa, pell de taronja i sensacions de poma oxidada i en boca és un vi més pesat, amb un punt salí i el més càlid de tots, d’aquests vins que no deixen indiferent, o t’agrada o el rebutges. El quart giró fou el Torre des Canonge del celler Toni Gelabert de Manacor, un vi fermentat en botes de roure francès durant 6 mesos, en aquest cas el color era similar al segon vi tastat, però en nas hi havia un excel·lent equilibri de les fruites i les herbes de la varietat amb els fumats de la bota, un vi molt llépol, untuós, glicèric i llarg en boca, un vi per gaudir amb calma.

Una vegada tastats els 4 girons amb elaboracions diferents es va realitzar un joc: es tractava de tastar 2 vins d’una mateixa varietat. Es va triar la varietat forana chardonnay, i el joc consistia a endevinar com s’havien elaborat. Primer fou el Chardonnay del celler Pere Seda, de Manacor un vi jove amb aromes de fruites d’os i notes tropicals de pinya i plàtan, amb un pas per boca elegant, suau i refrescant i després el vi Llàgrimes blanques, del celler Can Coleto de Petra a on trobam els fumats de la criança en bota, tant en boca com en nas, juntament amb unes flaires de fruita tropical i amb molt volum a la boca.

Les variacions de color, entre els blancs, una mostra de la diversitat de varietats i de tipus de vinificació/Biel Modino

La segona tanda fou per descobrir la varietat mallorquina callet amb les diverses formes de vinificació que es duen a terme a Mallorca. Començàrem amb una vinificació per fer rosat de la mà del celler Armero i Adrover de Felanitx, el vi Son Prohens es presentà amb una coloració pàl·lida, ja que ha macerat poc temps amb les pells. En remenar la copa apareixen aromes de fruites vermelles i notes làctiques. En boca és un vi que refresca, suau, afruitat i que demana estiu. El segon fou una maceració carbonica de Can Majoral. La maceració carbònica és una tècnica de vinificació que consisteix a fer fermentar els raïms sencers sense derrapar. Tenia un color vermell violaci intens amb aromes potents de vegetals i fruites àcides. En boca era molt suau, amb poc cos i molt lleuger. El tercer vi fou el callet, amb un poc de fogoneu, del celler Miquel Oliver de Petra: el Son Caló és un vi jove vinificat amb raïm derrapat amb una tonalitat vermellosa, aromes de fruita vermella fresca i notes de fulla seca i garriga. En boca té més cos que l’anterior, suau, amb un pas més llarg i que reclama estar peus davall taula. El darrer callet ja era un vi de guarda, una llarga criança fet a Manacor anomenat Gran vinya de Son Caules del 2015 del celler Miquel Gelabert, fou el vi de major capa i amb unes tonalitats ataronjades. En nas apareixen les confitures, les figues seques, l’anís i els torrefactes. En boca és llarg, untuós, amb notes de figues forneres, amb uns tanins molt polits i un gust que fa allargar les converses dels convidats.

Una vegada tastats els 4 callets amb diferents elaboracions tornarem a jugar a tastar 2 vins d’una mateixa varietat, en aquest cas la forana syrah, per endevinar com s’havien fet, aquesta vegada el joc fou massa senzill, ja que només mirant el color un podia endevinar i guanyar el joc. Primer tastàrem el rosat Syrah Rosé del celler Vi Rei de Llucmajor amb coloració rosat intens, amb aromes de llepolies i fruita fresca. En boca és fresc, llarg, agradable i com si haguéssim anat al ram i menjat una d’aquelles “nubes”. El segon vi fou un criança del 2019 de Can Majoral anomenat Turgent: un vi intens de color, amb aromes de fruites negres i tocs de confitures, amb un pas per boca ample, amb tanicitat, llarga i explosivament potent, com quan surts del Dragon Khan.

Les ofertes formatives de la DO Pla i Llevant obtenen sempre bona resposta del públic/Biel Modino

Un tast per descobrir i redescobrir que dins cada botella de vi hi ha un ampli món de sensacions, unes sensacions per esser gaudides amb tranquil·litat i amb companyia i també per recordar que el vi no és tan complex ni complicat com sembla, només demana ments obertes i esperits aventurers.

Més notícies
Blancs i negres de la DO Pla i Llevant al tast de La Misericòrdia/Cedida
Andreu Oliver Tril explica les varietats autòctones per a Pla i Llevant
L'enòleg de Can Majoral ha dirigit un tast a La Misericòrdia de Palma
Cinc-centes persones celebraren l'estiu amb la família de Can Majoral/Catalina Bibiloni
Can Majoral enceta l’estiu amb la 26ena Festa del Vi a la Fresca
Va ser la presentació oficial del Capgiró Negre, fet amb la varietat Giró Negre

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Joan a febrer 08, 2024 | 15:44
    Joan febrer 08, 2024 | 15:44
    Pq. Dieu? Botella? No Teníu ampolles?

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa