La finca de Son Mesquidassa, a Felanitx, ha acollit enguany una de les cites més destacades del calendari vitivinícola de Mallorca. Vi de la Terra Mallorca ha reunit més d’un centenar de viticultors i cellers per celebrar el Dia del Viticultor i reconèixer, així, la tasca d’un sector estratègic dins la nostra pagesia.
La jornada s’ha iniciat amb la celebració de l’Assemblea General Anual, en la qual la presidenta de Vi de la Terra Mallorca, Magdalena Mesquida, ha repassat les principals actuacions dutes a terme l’any 2024. “Aquest ha estat un any de creixement per a la família de Vi de la Terra Mallorca, ha destacat Mesquida, que ha assolit la xifra de 80 cellers de l’illa inscrits i més de 300 viticultors, amb una superfície de vinya de 1.900 hectàrees en producció”.
“També hem vist créixer un projecte emblemàtic com és el Raïm Wine Fest, que enguany cercarà consolidar-se a Palma després de l’èxit –més de 15.000 assistents- de la primera edició, celebrada al Parc de la Mar. I ha estat un any cabdal per refermar el camí que ha iniciat Vi de la Terra Mallorca, actualment Indicació Geogràfica Protegida, amb l’objectiu de convertir-se en Denominació d’Origen”. Dins aquest propòsit s’emmarquen els diferents estudis científics que s’han impulsat per estalonar la singularitat dels vins de la IGP, com és la zonificació de vinyes per part de l’investigador de la UIB, Jaume Vadell.
Entre els reptes de futur, s’obre camí una vella reivindicació: la creació d’una ruta enoturística que abasti totes les comarques productores de Mallorca per fomentar, així, el coneixement del patrimoni vitivinícola entre residents i visitants. Vi de la Terra Mallorca ha proposat a la conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural iniciar aquest camí, tenint en compte l’enorme potencial que té a l’illa el cultiu tradicional de la vinya, amb la recuperació de diferents varietats locals, i el procés d’elaboració del vi que desenvolupen tant cellers històrics com de més recent creació.

Un compte enrere ple de projectes
“Al desembre farà 4 anys que iniciàrem aquest camí” ha recordat Magdalena Mesquida. “Hem aconseguit la nostra independència com a IGP amb un Consell Regulador propi. Hem avançat en
reconeixement i visibilitat, en promoció davant el mercat. Som una IGP respectada aquí i fora pel nostre compromís amb la qualitat. Hem anat fent passes, una darrere l’altra, assegurant un camí que ara haurà de continuar. L’objectiu és créixer i assegurar el nostre paper en el sector, perquè tenim clar on volem arribar: la DO Mallorca serà un dia realitat gràcies a l’impuls que donam des de Vi de la Terra Mallorca”.
“Vull donar l’enhorabona a Vi de la Terra Mallorca per totes les iniciatives que impulsa, per aquests reconeixements, que ens fan veure que darrere els nostres vins hi ha tota una cadena que comença amb la terra, amb els pagesos que fan feina dia a dia, de sol a sol, que és el que els dona valor afegit”, ha afirmat Joan Simonet, conseller d’Agricultura, Pesca i Medi Natural.

Segona edició del Premi Vinyòvol
El moment més emotiu, sens dubte, va ser el lliurament del Premi Vinyòvol, que enguany ha estat per a Miquel Adrover Bordoy, Rubio, de 82 anys, viticultor nascut a Manacor i arrelat a Felanitx,
que és on resideix des de fa molts anys amb la seva família.
El guardó reconeix tota una vida dedicada a la vinya i a la terra, així com la capacitat que va demostrar Miquel Adrover en els anys vuitanta de transformar aquest conreu. Va arrabassar les
vinyes velles i en va sembrar de joves, amb un nou enfocament. Va fer una selecció varietal acurada, i al costat de varietats foranes -Syrah, Merlot, Cabernet i Ull de Llebre- va començar a introduir varietats autòctones –Premsal, Macabeu, Callet i Mantonegro-, quan encara no gaudien del reconeixement que tenen avui dia. També va establir un únic marc de plantació, va apostar pel sistema d’espatllera i això va permetre mecanitzar les tasques de llaurar entre cep i cep. Una decisió encaminada a augmentar la qualitat del raïm, cercant un rendiment òptim; i un senyal també de la seva capacitat d’abraçar el canvi, tot respectant els coneixements de generacions passades.
El Dia del Viticultor és una festa. I per això com a cloenda, els assistents van compartir taula i un bon grapat de sorpreses.