Balears Vadevi
Vi de la Terra Mallorca recupera producció amb una verema ‘més generosa’


La verema 2025 està en marxa i els cellers que formen part de la IGP Vi de la Terra Mallorca ja han entrat 1.981.156 quilos de raïm, el que representa un 30% de la producció que s’estima es recollirà al llarg d’aquesta campanya. Així ho ha explicat la presidenta de Vi de la Terra Mallorca, Magdalena Mesquida, en un berenar celebrat aquest dilluns al celler Sa Cabana, a Binissalem.
Fins ara, les principals varietats de raïm entrades als cellers inscrits són les més primerenques: Chardonnay, Sauvignon blanc i Giró, en varietats blanques; i Merlot en varietat negre, mentre es
comença a preparar la recollida de varietats com el Manto Negro per a elaboracions més lleugeres.
Cal tenir en compte que l’any que ve creixerà el nombre de varietats locals que es comercialitzaran sota la marca de qualitat IGP Vi de la Terra Mallorca, avancen des del Consell Regulador. Varietats recuperades que ja es veremen en aquesta campanya com l’Escursac, el Giró Negre i l’Esperó de Gall, que es troben en procés d’autorització i que s’espera que siguin reconegudes pròximament. Si tot va com està previst, afegeixen “es podran comercialitzar amb l’etiqueta de Vi de la Terra Mallorca a partir de l’any que ve, fruit de la tasca que realitza el Consell Regulador per seguir introduint noves varietats locals de l’illa dins la normativa”.

La feina es fa manualment i amb molta cura per no fer malbé el raïm/VTM


Varietats locals, exemple de resiliència

En termes generals, “la campanya d’enguany es presenta més generosa que la de l’any passat, amb una recuperació de producció que varia en funció de la zona i amb tota la prudència, tenint en
compte que encara queda verema per endavant” ha explicat Mesquida. “En alguns llocs hi pot haver una minva de producció, per falta de pluja, com és la zona de Binissalem. En d’altres, aquesta
recuperació es preveu moderada, com és el cas de Porreres, després de tres anys en què les plantes han patit molt estrès hídric a causa de la sequera. Les previsions més optimistes són per a les
varietats locals, que són les que estan demostrant un millor comportament davant els canvis climàtics que patim; són molt més resilients en tenir un període de maduració més llarg i aguanten millor l’escassesa de pluja i la calor. A més són les que fan únics els nostres vins”.

El raïm enguany entra molt sa al celler/VTM


A aquesta recuperació de producció ha ajudat el fet que les pluges, escasses en algunes zones de l’interior, s’han repartit millor que l’any passat i en moments adequats –abril, maig i juliol-, de manera que la planta s’ha desenvolupat millor a zones com la Serra de Tramuntana i el Migjorn. Les temperatures també han estat més favorables, tret de les onades de calor dels mesos de juny i agost. Si la quantitat prevista de raïm és superior a la de l’any passat, la qualitat no queda enrere. Les pluges de la primavera han estat bones per a la floració de les plantes, però també han obligat a estar molt vigilants de la vinya i de malalties com el míldiu i plagues com el moscard verd. Amb tot, “el control exhaustiu que s’ha fet permetrà comptar amb un raïm de bona qualitat. A més, les temperatures més suaus del mes de juliol han aportat una acidesa lleugerament més alta en les varietats blanques, fet que es traduirà en l’elaboració de vins més equilibrats. Una collita no és la feina d’un any” afegeix Mesquida, “sinó el reflex d’anys de maneig i d’una feina de vigilància constant. El vi és un procés agrícola i cultural, i la verema és un moment cabdal”.

La colla de vermadors i responsables del celler Sa Cabana, a Binissalem, amb l’equipde Vi de la Terra Mallorca/VTM

Aquest és el balanç que ofereixen actualment els 330 viticultors i els 84 cellers adscrits a Vi de la Terra Mallorca, que sumen 1.923 hectàrees de vinya en producció, una trentena més que l’any passat. “Seguim creixent tant en nombre de cellers com també en superfície de vinya en producció” en paraules de Magdalena Mesquida, “tenim més de vuitanta cellers arreu de l’illa, fet que ens permet disposar d’una visió àmplia de la realitat i de les peculiaritats que té el conreu de la vinya, en funció de la seva geografia, a tota Mallorca”.


La verema es digitalitza


Una de les novetats més destacades d’aquesta verema 2025 és la posada en marxa de la cartilla digital, una eina informàtica que substitueix la cartilla en paper que els viticultors han emprat fins ara, i que facilita el control dels quilos de raïm que es cullen per hectàrea de vinya, amb l’objectiu de garantir la qualitat de la collita i del vi que s’elaborarà. “Fins ara cada viticultor tenia un bloquet on havia d’anar apuntant els quilos que entraven a cada celler” explica Marina Vera, gerent de Vi de la Terra Mallorca. “De cada entrada hi havia tres còpies –una per al viticultor, una altra per al celler i una tercera per al Consell Regulador-. El procés generava una important despesa en paper i les nostres auditores havien de fer múltiples viatges per recollir els tiquets als cellers de tota l’illa i introduir-los, posteriorment, en el programa de control”.
L’any passat el Consell Regulador va decidir apostar per la digitalització. “Ara els viticultors poden introduir directament les entrades de raïm en el programa informàtic, que està vinculat tant al
celler com al programa de control de Vi de la Terra Mallorca. Hi guanyam tots perquè aquesta eina facilita la feina als viticultors; ens permet ser més eficients perquè tenim tota la informació
actualitzada; i reduïm el cost ambiental i econòmic amb l’eliminació del paper.
Creim que és important avançar en la digitalització del sector. És una aposta per la sostenibilitat i també per
millorar la traçabilitat de les partides del vi, controlades digitalment des de l’entrada del raïm”. La digitalització, a més, permetrà l’accés a un major volum de dades i també l’elaboració
d’estadístiques, que poden facilitar la presa de decisions.

Més notícies
Les primeres caixes de raïm van entrant al celler/Damià Rius Vallespir de Son Perejaia
A Mallorca comença la verema 2024 amb la mirada posada al magatzem
Una collita més curta per mor de la calor i sobretot la manca de pluja podria alleujar el problema d'excedents de vi
Vi de la Terra Mallorca acaba la verema amb un 13% més de producció
En concret s'han recollit prop de 4'5 milions de quilos amb un rendiment màxim de 6.500 kg/Ha

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa