Balears Vadevi
El vi de les Illes decidit a remuntar la crisi amb l’ajuda de l’administració

Amb l’inici de la tercera setmana de confinament els productors de vi de Mallorca han fet una reunió virtual. Hi participaren els presidents i Directores Tècniques dels tres Consells Reguladors, així com bodeguers i viticultors, que representen la totalitat del sector vitivinícola de qualitat.

El resultat, una bateria d’iniciatives amb l’objectiu de començar a organitzar la tornada a l’activitat quan les circunstàncies ho permetin i, també, a preparar el mercat. Així s’ha demanat a les administracions que promoguin i difonguin campanyes informatives del producte als mercats interiors i exteriors per reactivar les compres. La gravetat de la situació, ara que les vendes están totalment paralitzades, especialment al sector de la restauració i l’hostaleria, fa pensar en les dificultats que están encara per venir si no se buiden els cellers i els magatzems cara a la propera campanya. Es tem que hi pugui haver un excedent inabsorbible de raïm quan arribi la verema.

xxx
La vinya també reneix després de l’hivern

!--akiadsense-->

La reunió sembla que va ser llarga i profitosa; i en acabar posaren negre sobre blanc els principals problemes que afecten tots els productors de vi de Mallorca. Passen per la paralització de les vendes a nivell d’hostaleria i restauració, també de les activitats enoturístiques i de les exportacions. En alguns casos amb el problema afegit de la devolució de producte i ajornaments dels pagaments dels clients, mentre el sector vitivinícola ha de seguir mantenint l’activitat a les vinyes i als cellers.

Una situació comuna a altres sectors productius de la pagesia, que ara es veuen engrunats per la paralització de l’activitat però que en el cas dels vinaters té un aspecte afegit. Es queixen que tot i que el vi és un producte agrolimentari, té unes característiques pròpies que deriven del fet que no és considera de primera necessitat, ni té un consum tan àgil com el que tenen altres productes agrícoles.

A més, com deiem, amb l’angoixa afegida que la verema d’enguany fa preveure l’aparició d’excedents de raïm. I ja sabem el que això vol dir pels pagesos: la temuda baixada de preus que tots volen evitar.

Així les coses, DO Binissalem, DO Pla i Llevant i IGP Vi de la Terra de Mallorca han fet front comú i han acordat actuar de forma conjunta tot el sector per emprendre i sol·licitar accions immediates a les administracions autonómica i insular. Això es concreta en demanar que es crein missatges directes, conjunts i efectius amb contenguts que reflecteixin el paper del sector, com aquests:

“Qualitat, Diversitat i Compromís del sector del vi de Mallorca que segueix cuidant del paisatge, de la terra i de les vinyes per posar un vi de qualitat des de la vinya a la teva taula”, “Perquè és el vi que acompanya la sobrassada, la coca de trempó, les panades, el peix de les nostres aigües…avui, demà i sempre vins de Mallorca” i, ara mateix “Queda’t a casa amb una botella de vi mallorquí de qualitat- Nosaltres te la durem!”

També es demana que es duguin a terme campanyes publicitàries en mitjans de comunicació i la promoció d’acords urgents amb el sector d’alimentació i distribució per incentivar i donar visibilitat als vins mallorquins.

En l’apartat financer, activar una línia de crèdit directe per garantir la continuïtat de l’activitat dels cellers i afrontar la propera verema, i agilitar el transport de matèries primeres necessàries per l’activitat dels cellers.

En un altre àmbit, el del turisme, es demana a l’Agència d’Estratègia Turística que planifiqui accions per incentivar el consum de vi de qualitat de Mallorca als hotels i restaurants i promocionar la gastronomia, l’enoturisme i el producte local als mercats nacional, interilles i a l’internacional.

A nivell intern, s’està treballant amb la idea que els membres de les DOs i IGP respectives puguin ajornar el pagament de les quotes per alleugerir la la situació provocada per la manca d’ingressos, que s’espera circunstancial. Però si la cosa no es resol aviat, reconeixen, es podría arribar a la condonació de les quantitats pendents.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa