Balears Vadevi
Vi de la Terra Mallorca preveu una caiguda de la producció per la sequera

La verema 2024 ja està en marxa i els cellers que formen part de la IGP Vi de la Terra Mallorca ja han entrat 900.000 quilos de raïm, el que representa un 20% del raïm que s’estima es recollirà al llarg d’aquesta campanya. Així ho ha explicat la presidenta de Vi de la Terra Mallorca, Magdalena Mesquida, en un berenar fet aquest dimecres al Microceller Son Crespí a Santa Maria del Camí, on ha estat acompanyada per Pere Crespí, propietari de la finca i del celler. Fins ara, les principals varietats de raïm entrades als cellers inscrits a la IGP són les més primerenques: Chardonnay, Sauvignon blanc i Moscatell, així com ha començat també a entrar raïm de les varietats locals Malvasia i Giró Ros, en varietats blanques. I Pinot Noir i Merlot, en negres.

L’avantatge de tenir la vinya a pocs metres del celler és que el raïm no perd gens de qualitat en el trasllat des de la vinya/VTM

Menys raïm però de gran qualitat

Enguany destaca el molt bon estat sanitari en què entra el raïm i també la gran qualitat d’aquest, que fa preveure una bona anyada de vins. Es tracta, a més, d’una verema marcada per una important sequera en els mesos previs i això s’ha traduït en uns raïms més petits i concentrats aromàticament i fenològicament. Aquesta manca d’aigua també s’ha traduït en una menor quantitat de raïm: es preveu una reducció de la producció d’aproximadament un 20% respecte campanyes anteriors. Això no obstant, aquesta magnitud s’haurà de revisar en acabar la verema, ja que probablement el rendiment serà molt desigual, segons la zona. No per tota la vinya ha patit la mateixa set i no és igual el rendiment d’una vinya que compta amb regadiu, que una feta a la seca.

Pere Crespí talla un raïm de Premsal Blanc/VTM

“Aquesta menor producció no és un element negatiu per al sector” ha explicat la presidenta de Vi de la Terra Mallorca, Magdalena Mesquida “perquè alleugereix la situació dels cellers que encara tenen vi d’altres campanyes en estoc. Esperam una bona anyada gràcies a la qualitat del raïm. Creixem en nombre de cellers, en hectàrees inscrites a la IGP i això demostra que hi ha molt d’interès en el vi fet a ca nostra. Tenim més de 300 viticultors i, pel que sembla, el preu del quilo de raïm es mantindrà entorn de l’euro com en altres campanyes, tot i que en els darrers anys s’han activat moltes vinyes noves i, si abans faltava raïm, ara hi ha molta més oferta. El repte és que els nostres vins tenguin cada vegada major presència en el mercat i siguin una opció de consum vàlida per a gent de totes les edats que sàpiguen apreciar la identitat i la singularitat dels vins elaborats a Mallorca”.

Albert Dols collint Manto Negro a Son Crespí/VTM

Després de les tempestes

A la trobada també s’ha parlat dels efectes de les darreres pluges d’aquest mes d’agost, que s’hauran d’acabar de valorar en les pròximes setmanes. “En general, les vinyes han acollit les pluges de manera molt positiva, a excepció d’aquelles localitzades principalment a la zona de Manacor, que han patit inundacions i que hauran de ser més controlades a nivell sanitari” ha explicat la gerent de Vi de la Terra Mallorca, Marina Vera: “les vinyes, com la resta de conreus, han patit un estat extraordinari de sequera i aquesta pluja és un suport important per poder allargar la maduració dels raïms i, per tant, aportar major qualitat a l’hora de la recollida. Però hem de ser prudents, ja que s’ha de fer un seguiment de l’estat sanitari de les plantes per vigilar l’eventual aparició de fongs que puguin fer malbé la collita. Aquesta és la preocupació més gran, en aquests moments. La verema és un temps delicat, on els nostres viticultors i cellers han de prendre decisions importants per tal de recollir el raïm en el seu millor estat sanitari i de major qualitat, tenint en compte la variabilitat meteorològica i els efectes del canvi climàtic, ja present a les vinyes”.

Al Pla de Buc, a Santa Maria, les vinyes han rebut assedegades la pluja de la setmana passada. No ha estat molta, menys que a la zona del llevant de Mallorca, però ha permès que la planta s’hidratàs i el fruit guanyàs s’inflàs un poc més gràcies a l’aportació d’aigua. Pere Crespí, enòleg i propietari del Microceller Son Crespí, s’estima més veure la botella mig plena: “La qualitat hi és. Enguany serà un bon any per fer bons vins negres“.

Vi de la Terra Mallorca ha encetat aquesta verema amb un total de 1.893 hectàrees inscrites, el que representa un 10% més que la verema del 2023. La IGP aglutina, actualment, vuitanta cellers d’arreu de Mallorca, amb més de 300 viticultors. Com a marca de qualitat, tots els vins dels cellers adscrits a Vi de la Terra Mallorca estan elaborats exclusivament amb raïm fet a l’illa, el que els aporta singularitat i un vincle molt important amb el territori.

S’ha de vigilar l’estat sanitari de la planta, sobretot als llocs on ha plogut molt la setmana passada/VTM
Més notícies
L'aigua que ha duit aquesta gota freda ha estat, en general, ben rebuda pels vinaters/Joan Jordà de Sa Vinyota
La verema després de la tempesta
La DANA deixa una aigua que ha estat ben rebuda, però ara es necessita el sol per eixugar la humitat i evitar els fongs
Les primeres caixes de raïm van entrant al celler/Damià Rius Vallespir de Son Perejaia
A Mallorca comença la verema 2024 amb la mirada posada al magatzem
Una collita més curta per mor de la calor i sobretot la manca de pluja podria alleujar el problema d'excedents de vi

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa