Un bon dia rebem una informació sorprenent: Està en marxa un projecte de fer vinagre de la màxima qualitat a partir de productes 100 % locals i posar-lo en el mercat com un producte gurmet. El projecte, molt atractiu, estava encara per enfornar, però ja pintava molt bé. Investigacions oportunes fetes, la piulada ens duu fins a Porreres. El nostre home, Biel Gornals. Vinagrera Colomera avui ja és una realitat.
“Corria allà per l’any 1978 quant al meu pare, Rafael, pagès de genètica, sang, passió i devoció, se li va ocórrer la idea de sembrar una petita parcel·la, “tros” en mallorquí, de tarongers i alguns llimoners, seguint la seva creença, doncs era un fervent convençut de l’agricultura d’autosuficiència i la diversificació. Deia, que un agricultor ha de dominar tots els pals, tant la ramaderia, com els cultius, fructicultora, viticultura, cereals, hortalisses… Així va ser com jo, al seu costat em vaig formar en moltes d’aquestes disciplines, vaques, porcs, ovelles, cultius intensius en hivernacles, hortalisses, vinya, fruiteres”, recorda Biel Gornals.
“Llavors com deia, se li va ocórrer la sembra dels tarongers. I després de més de 40 anys són, com els dic jo “els nostres benvolguts elefants”, per l’edat i pels seus peus en forma d’elefant en estar empeltats sobre peu amarg“.

“Durant molts d’aquests molts anys s’ocupava el meu pare de les labors principals, i jo l’ajudava puntualment en la recollida de les taronges o alguna altra labor”, explica en Biel. “Des de fa anys que el meu pare, el meu gran mestre de vida, ja no està amb nosaltres. Però sí els tarongers igual que molts dels seus llegats”.
I reconeix: “Per amor a uns tarongers, aquest ha estat el detonant per a embardissar-me en un projecte il·lusionant d’un microceller artesanal d’elaboració de vinagres de fruites, herbes i especialment de taronja. El meu compromís, fer valdre els seus ensenyaments, principis, i valors, inculcats des de l’esforç, humanitat i amor cap a la terra. En aquest cas, plasmat en la cura dels animals, un petit celler, una família, els cultius, i el vinagre com a producte final; sí “Vinagre”, per a alguns un producte de poca consideració, però per fortuna, cada dia més apreciat i valorat en l’alta cuina i entre els bons consumidors de productes gurmet”.

Són vinagres de fruites i herbes de producció pròpia de cultiu ecològic, d’elaboració artesanal, amb tècniques naturals, ancestrals, lentes, curats en el celler familiar des del segle XIX, subterrani, en botes de roure francès. Sense sucres ni caramels afegits. Aquests vinagres, de producció molt limitada, estan elaborats amb fruita ecològica pròpia pel Mètode artesà d’Orleans, en la categoria de vinagres secs, naturals, vegans, sense sucres afegits, sense filtrar, sense sulfits, amb la mare.
Tres vinagres ja al mercat
Vinagre de Kombucha: 80% de vinagre de taronja, 20% de vinagre de llimona, 2% de gingebre i 1% de cúrcuma. Macerat 12 mesos amb herbes aromàtiques. Intensitat de sensacions, d’amplis matisos a herbes i cítrics, tot en perfecte equilibri entre l’acidesa i els balsàmics del vinagre. Per prendre com beguda refrescant, desintoxicant “detox”, que es pot prendre amb mel o stevia, …A tenir en compte com adreç culinari.

Vinagre de Taronja reserva: Únic i exclusiu. Ampli i ple de sensacions, molt saborós, d’una selecció de vinagres de taronja que han envellit durant llarg temps en botes de roure francès pel tradicional sistema de soleres i criaderes.
Vinagre de poma i taronja: 50% de vinagre de poma i 50% de vinagre de taronja, 2% de cúrcuma i 1% de gingebre. De producció molt limitada, autèntic i olorós, amb herbes aromàtiques i espècies exòtiques.