Els vinaters demanen ajudes com sector afectat econòmicament per la COVID
xxx

!--akiadsense-->

No hi ha sector que no es vegi afectat per la pandèmia i la paralització de l’activitat. El del vi també ha rebut l’impacte sobre tot per la pràctica inactivitat del turisme i la baixada de consum de bars i restaurants. Per això i davant un Annus Horribilis pel sector, aquest va ser un dels temes centrals de la darrera reunió de la Mesa del Vi, convocada a la conselleria d’Agricultura. Els vinaters exposaren la preocupació creixent ara que ni tan sols les festes de Nadal permeten pensar en un resultat que no sigui catastròfic quan es tanqui 2020. Per això tot l’esforç està posat en el futur i en la necessitat de reactivar tan bon punt es pugui les vendes per anar baixant l’estocatge als cellers. Se tracta per una banda, de rebre ajuts públics per apaivegar el dany i per posar novament en marxa les exportacions.

xxx
Els vinaters demanen ajuda a la Conselleria per rellançar les exportacions | CAIB

!--akiadsense-->

Les peticions varen ser traslladades a la consellera Mae de La Concha per part de cada una de les organitzacions presents: Les DO Binissalem i Pla i Llevant, l’IGP Vi de la Terra Mallorca, Associació de Petits Cellers i Unió de Pagesos de Mallorca i ASAJA, que varen ser presents a la reunió. Concretament, la DO Pla i Llevant va demanar explícitament suport econòmic per asistir a les fires nacional i internacionals del calendari de 2021.

No va ser l’únic tema damunt la taula. Els vinaters també demanen ajudes per la replantació de vinya en aquelles finques on hi ha entrat la xyllela i per les explotacions afectades per les malaties de la fusta.

També va ser general la petició que les tramitacions davant l’administració autonómica es puguin simplicar i agilitar ja que els productors es queixen de la gran quantitat de burocracia que han de fer i que els ofega en el dia a dia. En aquest sentit, la DO Binissalem ha anunciat la intenció de modificar el pleg de condicions per obrir la porta a l’elaboració amb les noves varietats autoritzades com l’escursac i el fogoneu, una tramitació que es veu llarga i que des de la DO Binissalem voldrien escurçar per poder implementar-la quan abans.

Nou comentari