Aquesta darrera setmana d’abril s’ha fet una presentació de la DO Pla i Llevant a l’Escola Agrària de Viticultura i Enologia Mercè Rossell i Domènech d’Espiells, situada a Sant Sadurní d’Anoia, al Penedès. Aquesta escola té un gran prestigi entre els professionals del sector i és molt reconeguda. Molts de professionals que exerceixen el cultiu de la vinya, enologia i màrqueting enològic s’han format en aquest centre. De manera especial s’ha de dir que cada any participen en els seus cursos estudiants provinents de les illes Balears.

Un recorregut per les varietats mallorquines i pels vins del Pla i Llevant
Va ser aquest centre el que va convidar la DO Pla i Llevant a presentar els vins que hi estan emparats. L’acció va consistir en una presentació general del vi a Mallorca, història, normativa, divisions territorials i característiques del terrer. És interessant remarcar, per cert, que les característiques del terrer del Penedès quan a geologia, composició química del sòl, clima, són bastant similars a les que tenim a Mallorca. A continuació, Andreu Oliver Tril del celler Can Majoral, va fer la presentació de vuit vins elaborats per les diverses bodegues del Pla i Llevant, però amb especial incidència en els que són elaborats amb varietats autòctones, per mostrar el fet diferencial de la DO. Es varen poder tastar varietals de giró ros, premsal, callet, gorgollassa, cupatges de varietats autòctones i cupatges de varietats autòctones amb varietats internacionals amb la intenció de mostrar una panoràmica dels tipus de vins que s’elaboren.

La presentació fou seguida amb gran interès pels alumnes del segon cicle de formació professional i els ensenyants dels centres. “Molts d’ells no coneixien les varietats pròpies de Mallorca i varen quedar impressionats de la qualitat dels vins presentats”, diuen fonts de la DO pla i Llevant. Durant el tast es va mantenir un col·loqui molt animat en el que varen participar els mateixos alumnes i els ensenyants del centre.

La mirada de n’Andreu Oliver, Vinyòvol
Andreu Majoral Tril, de Can Majoral, va ser membre destacat de l’expedició mallorquina a Espiells. Pel seu vincle amb l’Escola, el seu viatge ens permet veure amb una altra mirada, molt personal, el que va passar aquesta setmana passada a la seva escola de joventut, on ell i tants d’altres adquiriren la formació que avui, un grapat d’anys més tard, apliquen a ca seva. Diu Andreu:
“Visitar el Penedès, i també Tarragona, és com tornar al lloc del crim, tornar als inicis de l’aventura de fer vins perquè són dos llocs on molts enòlegs de l’illa ens hem format. A Espiells (Penedès) i al Mas dels Frares (Tarragona) han estudiat enologia una gran quantitat de mallorquins i mallorquines que actualment es dediquen a viciar les vinyes de ca nostre, elaborar grans vins i donar-los a conèixer arreu del món, en el cas d’Espiells hi han passat gent com na Bàrbara Mesquida, Mireia Oliver, Xesc Grimalt, Joan Gutiérrez, Rafel Vidal, etc…- actualment hi estudien en Francesc i na Dana.
Al Penèdes, concretament a Espiells, és troba l’escola de Viticultura Mercè Rossell i Domenech, una escola on es pot estudiar el grau mitjà en oli i vi, el grau superior en vitivinicultura i el grau superior en màrqueting i publicitat ( perfil enologic ).Envoltat d’un mar de vinyes i damunt un petit altiplà hi trobam un edifici de totxos i bigues vistes construit els anys vuitant que disposa de celler, aules, laboratoris, sala d’actes, restaurant, residència d’estudiants i amb un equip humà que té un altissim coneixement enologic.
El motiu de la visita fou la de donar a conèixer als alumnes de l’escola, la viticultura i els vins de Mallorca. La presentació es feu a la sala d’actes de l’escola on hi assistiren una trentena d’alumnes de primer curs així com quatre professors. Primer explicàrem, de manera breu, la història del vi a casa nostre incidint de forma especial amb el desenvolupament de la indústria vitícola just després de la fil·loxera i recordant un dels grans enòlegs que tinguérem que precisament va néixer al Penedès, Arnest Mestre. Després xerrarem de les condicions climàtiques, del tipus de sòls i les varietats que tenim a Mallorca. El tema de les varietats autòctones fou l’argument central de la conferència perquè creim que és allò que ens diferencia de zones com el Penedès i efectivament, tal com pensàvem, fou el que més va cridar l’atenció i agradar a l’audiència, ja que ens feren un grapat de preguntes sobre elles. Amb fotografies vàrem parlar del premsal, giró blanc, callet, gorgollassa, mantonegro, fogoneu i moltes més, però no només en parlarem sinó que vàrem tastar 8 vins de la DO Pla i llevant de Mallorca. La idea era que tastessin vins de varietats mallorquines però també vins a on hi ha una mescla de varietats, ja que aquest tipus de vins (els cupatges de varietats internacionals i mallorquines) són els majoritaris. Foren unes tres hores molt agradables, passaren volant amb uns estudiants atents, amb preguntes que denoten l’alt grau de formació que hi ha a l’escola i també que són al·lots i al·lotes que de ben petits viuen el món agrícola. Molt agraïts a les dues professores que prepararen l’acte (Sandra i Aida), ja que tinguérem totes les facilitats i tot, tot, tot fou d’un alt nivell professional. Al Penedès ens duen molts d’anys d’avantatge en tots els nivells. En el nivell formatiu es troben a una altra galàxia, jo tenc molt clar que, si les famílies poden fer l’esforç econòmic, han d’enviar a les noves generacions a formar-se a llocs com Espiells. En l’àmbit d’investigació i desenvolupament també fan una gran recerca per adaptar-se a reptes com el canvi climàtic o la lluita contra malalties, només un exemple que se’n xerrarà molt: les varietats híbrides – d’aquí pot surti una solució efectiva per combatre la xylella. En l’àmbit industrial, de màrqueting i de promoció estan a un gran nivell, hem de pensar que esteim parlant que és la principal activitat econòmica de la comarca i són capaços de donar solucions pràctiques i senzilles a problemes comuns com per exemple muntar vivers de cellers pels microcellers que no poden construir un celler propi. Fins ara l’únic aspecte que mai havia sentit enveja era el cultiu de la vinya perquè a Mallorca tenim una viticultura d’un altíssim nivell, però aquesta visita he vist com estan fent un gran esforç en baixar producció, a tornar a les pràctiques vitícoles dels seus avantpassats (per exemple en les podes de respecte) i he sentit enveja i admiració quan m’han explicat que han decidit que tota la vinya del Penedès sigui ecològica. El 2025 TOTA la vinya de la DO Penedès serà de cultiu ecològic, seran la primera DO ECO. 24.3000 hectàrees, uns 140 cellers i 2.900 viticultors han fet una passa que els posarà, i els posa, com a principals protagonistes del món actual i mentrestant nosaltres, els mallorquins, ben distrets discutint si la mare de deu nom Joana.
Un tast de vins de la DO Pla i Llevant elaborats a partir de varietats franceses
I aquests dies passats s’ha fet un tast de vins mallorquins del Pla i Llevant fets amb varietats de vinya franceses: chardonnay, viognier, cabernet sauvignon, merlot i syrah, a la Sala d’Actes de l’edifici de La Misericòrdia, una col·laboració entre l’Aliança Francesa de Palma i la DO Pla i Llevant. “És ben sabut dels aficionats als vins que molts dels que s’elaboren a Mallorca es fan a partir de varietats franceses que des de fa més d’una trentena d’anys formen part del paisatge de les vinyes mallorquines”., diuen des de la DO Pla i Llevant. “En aquest tast es pogueren degustar vins fets quasi exclusivament amb aquestes varietats de noms indubtablement francesos com: chardonnay, viognier, pinot noir, cabernet sauvignon, merlot o syrah ens són ben habituals i formen part del nostre lèxic vitivinícola”. Els cellers que hi col·laboraren en aquesta activitat foren Vins Miquel Gelabert, Vins Can Coleto, Can Majoral, Vins Toni Gelabert i Armero i Adrover.

“Com que aquest tast es va fer en col·laboració amb l’Aliança Francesa, centre difusor de la cultura del país veí a Mallorca s’ha volgut dedicar a la important aportació de les varietats franceses a l’enriquiment dels vins mallorquins. Aquest fet no és exclusiu d’aquí, sinó que es tracta de varietats que per la seva qualitat són cultivades arreu del món: Europa, Amèrica del Nord i Sud, Sud-àfrica, Austràlia o Nova Zelanda són testimonis d’aquesta difusió”, afegeixen.

En aquesta presentació hi va haver sis vins, tres blancs i tres negres, fets amb aquestes varietats. El tast va anar a càrrec del prestigiós sommelier Toni Fernández que actualment exerceix a Licors Moyà d’Artà i que és una gran especialista en la direcció de cursos de divulgació dels coneixements dels vins.