Balears Vadevi
Mallorca s’apunta als escumosos per a celebrar Cap d’Any

Tic tac, tic tac. S’acosta el dia de Cap d’Any i la necessitat d’estrenar el 2023 com toca: hem de fer un brindis per la confiança en què serà un any millor que ens ha de dur oportunitats per seguir endavant i ampliar els horitzons del món del vi a Mallorca. Per això hem preparat unes propostes perquè puguem fer aquest brindis amb escumosos fets a Mallorca i recomanats per una persona que li posa tota la passió al vi, i als escumosos.

Rafel Juan Orell, Ralfilauren per aquells qui el segueixen a xarxes socials, ens ha ajudat a fer la llista que presentam, i hem afegit el seu comentari sobre què representen aquests vins escumosos que ens fan pessigolles i ens donen l’alegria que tan i tant necessitem.

Vinum Titillium

Orell introdueix el concepte ‘Vinum Titillum’ referint-se a vins que fan titil·lar, que fan pessigolles, “el titil·lar de les estrelles”. I explica que hi ha constància històrica que els romans, ja en el segle III a. de C. consumien aquest tipus de vi i fins i tot el coneixien amb el nom de vinum titilium. Virgili ho descrivia en la seva obra L’Eneida com spumantem, i més tard, al segle XV, els boters anglesos solien utilitzar grans quantitats de sucre i melassa en alguns dels seus vins per fer-los enèrgics i hi sorgien bombolles. Titillare en llatí vol dir ‘tremolar, pessigollejar, anar fent tentines (caminar vacil·lant)’, etc., i s’aplica a joves, a vells, a ments…

Els vins escumosos, explica, neixen de l’energia de la conversió de sucre en alcohol, el C02 que s’emana pot ser alliberat o capturat, els vins titil·lants són els que han capturat aquest CO2 en forma de juganeres bombolles.

Els primers escumosos foren els de la zona de Limoux, els seus hereus són avui dia els Blanquette de Limoux. S’atribueix la invenció a Dom Perignon, però és poc probable, això sí que va millorar molt el mètode, com tot segurament l’atzar i el quefer de gent anònima va generar aquests vins, però això és poc glamurós. Fou molt important en aquest tipus de vins la millora en l’elaboració de les botelles de vidre i l’ús del suro per tapar-les.

El mètode ancestral és un un mètode molt directe i simple, la fermentació alcohòlica d’un vi que en lloc d’acabar dins qualsevol altra dipòsit acaba dins una botella, el C02 generat queda atrapat.

Hi ha un tema que a mi m’interessa molt. Amb un escumós tradicional o champenoise, amb la segona fermentació a causa d’afegir-hi sucres i llevats, s’augmenta un grau alcohòlic i es perd acidesa, això té sentit a latituds on el raïm no madura bé, hi ha poc grau i es necessita suavitzar l’acidesa. Això no és pas la realitat del Mediterrani, aquí no tenim problemes per madurar el raïm, no necessitam augmentar el grau alcohòlic, ens sobra, ni necessitam suavitzar l’acidesa, en tenim carència. Per tot això, al Mediterrani té més sentit l’elaboració ancestral, però són vins més senzills i directes. Si un vol complexitat i elegància, mètode tradicional.

La sel·lecció de Rafel Juan Orell

Veritas Brut Nature i BN Rosat José L. Ferrer: Bodegas José Luís Ferrer en produeix un de blanc i un de rosat. Veritas Brut Nature amb la varietat blanca moll, que és com es diu a Binissalem a la premsal (premsal blanc) i el Veritas Brut Nature Rosat elaborat amb Manto negro.

Blanc i Rosat Ramanyà: La bodega Ramanyà elabora aquest blanc de noirs a partir de la varietat Manto Negro.

Miquel Gelabert Blanc i Rosat: Vins Miquel Gelabert també elabora escumosos, dos en concret. Son Moix Escumós Blanc, majoritariamente utilitza la Chardonnay tot i que crec que també hi posa un poc de premsal i que en alguna anyada i posi altres. Son Moix Escumós Rosat que fa amb Pinot Noir i un poc de Callet.

Brut Nature Pere Seda, fet per Pere Seda a partir d’un cupatge de Parellada i Chardonnay.

Del celler de Sebastià Pastor destacam l’escumos Llampant Brut Nature amb un 80% de premsal blanc i un 20% de Chardonnay.

La distribuidora de vins Vinamica juntament amb el prestigios enòleg Josep María Pujol-Busquets (Alta Alella) elaboren dos escumosos. Aquesta línea de productes duen el nom de Raor, que és el nom d’un peix icònic per a la gastronomia i la cultura mallorquina. Raor Reserva Brut Nature a base de Parellada (60%) i Chardonnay (40%), el fan a la bodega d’Armero Adrover de la DO Pla i Llevant. Enguany han tret un Raor Rosat, de la varietat Callet.

El celler Es Gallicant també elabora dos escumosos, un blanc i un rosat. Es Gallicant Espumoso Brut i Es Gallicant Espumoso Rosado Brut

Després hi ha un un escumós que distribueix Terra de Falanis (Ànima Negra), es diu Cava Tu Tumba però està elaborat al Penedès dins la DO Cava, jo no el consider un escumós mallorquí.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa