Amb l’arribada de la primavera les vinyes brosten amb força i amb l’esperança que aquesta anyada serà millor que la passada. Als peus dels ceps emergeixen les catifes verdes i florejades que neixen únicament als vinyets dels quals tenen cura els vinyòvols i pagesos que les tracten respectant l’entorn, cercant un conreu holístic.
A la vista, ara el paisatge és molt harmoniós. Les pluges del març i de les primeries de l’abril fan aquesta voluntat, la d’espargir vida a balquena pels sementers, caminois de terra i fins a la darrera encletxa on el vent hi ha fet reposar una llavor de verdor.
Aquesta és la visió amb el qual m’he topat de camí al celler Ca sa Padrina de Sencelles. Mir enlluernada les vinyes que hi ha just davant la caseta i els dos porxos (paraules manllevades a Guillem) d’on surt el vi dels germans Andreu i Guillem Sunyer Bibiloni, relleu de l’enyorat Andreu Sunyer creador dels vins Mantonegro i Mollet, anys enrere.

El celler de Ca sa Padrina compte amb 14 hectàrees de vinyes, les quals ofereixen raïms de mantonegro, moll, callet, giró ros, merlot, chardonnay i cabernet sauvignon. En projecte noves vinyes, per continuar potenciant les varietats locals, que actualment ofereixen garantia de suportar el canvi climàtic amb èxit.
Hi he tastat tot quan vi tenen, tant l’embotellat, com els que reposen encara dins les botes congriant perfils molt interessants.
Mollet 2024. 12%. 50% moll, 25% chardonnay i 25% giró ros.
Ofereix bona intensitat aromàtica. Fruita blanca superposada amb fruita de pinyol. Espurnes d’herbes aromàtiques. Fonoll i fons mineral. Entrada amb espurna. Bon pas en boca.
Rosat Ca sa Padrina. 13%. A parts iguals merlot i mantonegro.
Nas que vessa a fruita vermella. Caramel de maduixa. Un herbaci agradable. Tocs de violetes. En boca tenim molt bona acidesa. Fruita vermella caramel·litzada i persistència.
Can Tano 2024. 12%. Monovarietal de callet. 4 mesos de criança en bota.
La mora és la nota predominant al nas, amb tocs florals que recorden als nards i a l’encens. Delicat. En boca és molt franc. La fusta molt ben integrada. Verticalitat. Delicadesa. Concentració de fruita negra cruixent. Certa rugositat. Llarg i persistent.
Can Tano 2023, 12,5%. Monovarietal de callet. 4 mesos de criança en bota. Fruita negra delicada. Grans de cafè. Aromes florals que recorden la malva-rosa. Bona acidesa. Franc. Certa densitat. Llarg.

Montnegre 2023. 13’5%. 50% mantonegro i altres varietats (merlot, sirà, cabernet sauvignon). 4 mesos de bota.
Concentració de fruita. Fons compost de subtil torrefacte. Entrada fresca. Retrogust amb fruita negra. Un pèl tànnic.
Gran Padrina 2022. 14%. Mantonegro i merlot. 12 mesos de criança en bota.
Bona intensitat aromàtica. Fruita negra concentrada. Necessita temps per anar deixant florint els matisos. Entrada elegant, amb bona acidesa. Grau alcohòlic i fustes molt ben integrades. Fruita negra present en boca. Vol temps per descobrir-lo com cal.

Mantonegro 2008. 13’5%. Mantonegro, callet i cabernet sauvignon. 4 mesos de criança.
S’ha usat un “coravin”, per abocar les copes amb aquest vi de 17 anys. Les notes més destacables són la de pell de taronja torrada. Aromes de figa seca. En boca és viu. Fruita pansificada. Bona acidesa. Llarg. Encara gaudible.

Convé destacar i amb la finalitat de crear expectativa, tastam dos vins elaborats amb la varietat mantonegro, directament de la bota, els quals s’expressen amb perfils diferenciats, molt interessants i que emocionen. Per això, esper que els puguem gaudir cadascun per separat, i d’aquesta manera tenir l’ocasió d’apreciar els terrers distints en els quals s’han criat i que permeten apreciar la versatilitat d’aquesta varietat segons l’origen i l’edat de la vinya.