Balears Vadevi
Vinum Pro Nobis, molt més que vi dins una botella

A Mallorca no deixen d’aparèixer projectes nous dins el món del vi. Des de grans cellers amb inversions milionàries darrere a aventures personals amb objectius més lligats a la identitat i el gaudi que a la producció en quantitat. I és que el vi té la capacitat de moure les emocions, les energies i les iniciatives més enllà de les dificultats que hi ha per produir i vendre el producte. És el cas de Vinum Pro Nobis (VPN) que hem de situar a un terme petit en extensió com és Mancor de la Vall, poc més que un llogaret.

Tres companys de curolla han aconseguit fer realitat aquest projecte. No és un cas únic però si indicador de la bona salut del sector, que a pesar de tot encara ens dona alegries com aquesta. Ells mateixos ens expliquen la gènesi de Vinum Pro Nobis, un vi que cerca fer-se un espai propi en el mercat fent “un vi diferent”amb la caparrudesa que ja han demostrat els tres socis d’aventura: Jeroni Reus, Gaspar Amengual i Joan Moranta que tenen la mirada llarga, posada en un projecte consistent, d’altura i amb un sentit de l’humor que el fa irressistible. Els haurem de vetllar d’aprop per què van d’equilibristes: arrisquen apostant en altura mantenint els peus ferms a terra.

Tres companys d’aventura Joan Moranta, Jeroni Reus i Gaspar Amengual/VPN

Explicau-nos com sorgeix el projecte, qui sou, d’on veniu, com gestau aquesta aventura….

Per circumstàncies de la vida confluírem els tres. Va esser una jugada del destí fora cap dubte. En Joan de pagès, en Gaspar d’enòleg i en Jeroni de bodeguer i emprenedor. Decidírem crear el projecte de Vinum Pro Nobis ( VPN ) per a donar una visibilitat diferent a Mallorca: mitjançant el vi com a argument principal.

Enmig del centenar llarg de cellers que hi ha escampats per tota Mallorca, que plantejau amb el vostre projecte per reclamar un espai propi?

Més que reclamar un espai propi volem formar part d’aquests cellers que fan la feina diferent. Començant per les varietats locals i seguint per els mètodes de vinificació. Es tracta de fer feina amb humiltat i que sigui el consumidor el que ens atorgui el lloc. El fet de no fer massa botelles ens dona una certa tranquil·litat i ens permet un creixement estructurat. Es un projecte per fer “tira a tira”.

He sentit que donau més importància a una certa manera de fer que a la quantitat, per què?

La base del nostre projecte és que els vins siguin sans, sostenibles i accessibles. Per assolir aquests principis, essent un celler petit, ho hem de fer de manera molt acurada, mimant tot el que feim: selecció manual del raïm, mínima intervenció dels processos de vinificació, micro vinificacions d’aquells 300 quilos que hem pogut tenir d’una parcel·la en particular, fermentacions dins bota de roure francès, moviments del vins per gravetat, vins sense filtrar ni clarificar… en definitiva, vins fets “tira a tira”.

Dirieu que els vostres vins són “expressió de mallorquinitat”? Per què?

És el nostre objectiu. El projecte vol esser tranversal a dins la nostra apreciada i malmenada cultura. El vi és una part molt important però hi ha més coses a tenir en compte: La col·lecció d’aquarel·les de les etiquetes fetes per Tomeu Coll, les xarxes socials duites per na Cata de Placeta, els noms dels vins que juntament amb el seus colors han estat la inspiració den Tomeu per crear les obres, el nom del celler; VINUM PRO NOBIS que significa vi per nosaltres, les varietats pròpies, la inspiració del logotip damunt la patena dels segle II a.c que està al museu de Lluc i que és la primera representació de vinya a Mallorca. A demés de “mallorquinitat” és consciència, quilòmetre 0, aprofitem el que tenim a l’abast. El campanar de Mancor és la nostra primera senyera!

Enfeinats al celler on han passat de fer vi de portassa a un vi amb cara i ulls/VPN

Què pensau de les varietats pròpies?

Que són una meravella amb un gran potencial per descobrir. Fins fa pocs anys les teníem vestides de roba vella, plenes de supersticions i excuses perquè no les vinificaven, sòls les dues germanes grans, Mantonegro i Callet, es vinificaven perquè feien molta producció i era negoci. Des de fa un temps, els precursors, han estat mudant aquestes varietats aconseguint vins d’una gran qualitat i diferents, amb caràcter propi. VPN vol despullar-les i fa vins 100% mono varietals. Volem arribar a l’essència del raïm!!

Per la nostra experiència els vins resultants són vins únics que ens aporten frescor dins les possibilitats del caràcter mediterrani, fruita, poc grau, capa baixa, ideals per al nostre clima i gastronomia. Vins diferents al que tenim acostumat.

Vi que ve de plantes adaptades al medi, autòctones, i amb personalitat pròpia.

Es diu que teniu un objectiu, una fita que és plantar la vinya a més altitud de Mallorca. Quin sentit té aquest repte dins el vostre projecte?

Primer de tot, hem de dir que l’entorn de Fartàritx és únic a Mallorca per el seu aïllament, fa falta una hora de cotxe per arribar-hi. Seguidament agrair la predisposició del Senyor de la possessió, Rolf, per haver cregut en el nostre projecte i cedir-nos els terrenys per regenerar l’agricultura de nou a l’indret, recuperar l’agricultura a la muntanya. Que sona de bé! Tenim la guixa girada!

Enguany comencem la sembra del mallols per fer un petit camp experimental i veure com es manifesten les plantes. Hem hagut de triar un peu particular degut a les condicions particulars del terreny. Llavors, empeltarem de les nostres varietats per veure com responen i a partir d’aquí triarem les que millor s’adaptin per aconseguir raïm de qualitat.

Sembrar les vinyes a Fartàritx és tot un repte. El nostre sentit comú ens diu que les vinyes ens donarà raïms peculiars i únics degut al micro clima del lloc: l’altitud, el sòl, l’orientació, l’atmosfera, l’entorn en si…

El canvi climàtic és evident, i fa que les condicions per elaborar raïm siguin cada dia una assignatura mes difícil. Les condicions especials que tendrem possiblement poden tenir un afecte positiu davant aquest canvi climàtic. A l’oasi de Fartàritx es donen les condicions per fer un vi sa, sostenible i accessible.

Definiu-me cada una de les vostres referències tan com pogueu?

PeremateuEs mestrès, s’espavilat de la casa, setciències, el que ha pixat a tots els racons. Encara en queden…

Peremateu, vi fet amb ‘puteria’/VPN

Beu i deixa de fer de Peremateu!

La seva elaboració es fa mitjançant la selecció  manual de les varietats de raïm: Moll, Giró i Chardonnay. Vinificacions separades per varietats amb una criança sobre lies durant un període de 6 mesos.

Vi blanc color blanc palla verdós. Aromes a fruita blanca, especialment de pera. Flaires de flors blanques. No es torben a aparèixer notes a pell de meló. Lleugers tocs cítrics i herbacis. En boca, primer pas amable i amb presencia. Fresc, dins el caràcter mediterrani. Balanç i equilibri és l’expressió següent per definir-lo.

Després de tot, vi fet tira a tira i amb puteria.

Cucavela, que cerca capgirar-ho tot/VPN

Cucavel.la Però ella sempre hi és i d’un jutipiris ho capgira tot.

La seva elaboració es fa mitjançant una selecció manual del raïm. Fermentació en bota oberta de roure francès i una petita part de raïm sencer de malvasia aromàtica desgranat a mà. Criança d’uns quatre mesos sobre les seves pròpies lies.

Vi rosat color salmó pàl·lid. Aromes nítids a fruita d’os i tocs cítrics. En copa evoluciona cap a lleugers tocs fumats provinents de la fermentació en bota. En boca destaca per ser un vi refrescant i equilibrat. 

Tot plegat, vi fet tira a tira amb art i destresa.

Quan gires la botella…./VPN

22 unces – Vint i dues unces , a Mallorca, equivalen a 750 mil·lilitres. 

Al capgirar la botella, per darrera vegada, hauràs begut 22 unces de seny.

Giró ros 100%. Elaborat mitjançant selecció manual del raïm i maceració en fred durant hores. Lleugera clarificació del most. Fermentació espontània en bota de roure francès amb una part de raïm sencer desgranat a mà.  Criança sobre lies mares durant mig any. Vi sense filtrar.

Vi blanc color blanc palla daurat. En nas predominen les notes intenses a mel, cera d’abella i fruita tropical sobre madurada com mango.  En boca es un vi voluminós i potent. Bona acidesa que fa que sigui persistent. Vi amb molta complexitat, la qual cosa li dona interès gastronòmic.

Dit d’una altre manera, vi fet tira a tira amb equilibri i balanç.

Vi fet a poc a poc, amb curolla/VPN

Tral.larel.lo – És un panxacontent i un feliç de sa vida, com es nostre Escursac.

Escursac 100%. La seva elaboració es fa per selecció manual del raïm, maceració en fred durant tres dies i fermentació espontània en bota de roure francès. Es tracte duna elaboració semi carbònica. Vi sense filtrar ni estabilitzar.

Vi negre color púrpura pàl·lid. En nas dominen les notes de fruita vermella, com groselles i cireres. En evolució apareixen notes torrefactes. En boca es un vi fresc, afruitat i lleuger. Retro gust a més fruita vermella. És el nostre vi juvenil.

En definitiva, un vi fet tira a tira i amb curolla.

L’Amo, el que duu el maeig: 100% Manto Negro/UPN

L’Amo – És qui mana, qui governa, el patriarca, el Mantonegro. Qui ha de ser? Es ca vell.

A qui el ca segueix, però mai passa a davant.

Mantonegro 100%. Elaborat de raïm de vinyes velles de vuitanta anys seleccionades manualment. Maceració en fred durant tres dies. Fermentació espontània en bota oberta de roure francès. Vi sense filtrar ni estabilitzar.

Vi negre color rosa profund. En nas és un vi molt delicat. Notes de fruita vermella, caramel i  florals. Evoluciona cap a tocs molt subtils i integrats de cacau i torrats.  En boca ens ofereix llepolia i amabilitat. Acidesa molt integrada que aporta frescor a mitja boca. Madur i amb balanç. Vi de gran elegància i finesa.

Ben mirat, un vi fet tira a tira i amb saviesa.

Un vi mimat i consentit, el Pinyol Vermell/VPN

Pinyol Vermell- No xerram de coent sinó d’excel·lència.

L’hem mimat i consentit.

Enguany l’hi ha tocat a l’Esperó de gall (100%). La seva elaboració es fa per selecció manual del raïm, maceració en fred durant tres dies i fermentació espontània en bota de roure francès amb un percentatge de raïm sencer. Punxat a mà.  Vi sense filtrar ni estabilitzar.

Vi negre de color rubi pàl·lid. En nas exhalen aromes d’espècies pures, que no deixen d’anar  de la mà de la fruita com pugui ser la grosella. En boca te una entrada molt amable, seguidament ens impregna la boca de vellut degut a la fermentació amb un percentatge del raïm sencer amb rapa. Un vi peculiar i atrevit que no ens deixa indiferent.

Al cap i a la fi, un vi fet tira a tira i amb temperament.

Per què, després de tot això, no crec que sigueu una colla de brusquers…?

Volem arribar just aquí devora, no massa lluny.

La quantitat de raïm que farem a Fartàritx dependrà de molts de factors però ha d’esser tot el que necessitarem, entre 20 i 25 tones. La nostre idea es produir unes 15.000 botelles a l’any i no més; però això és mal de dir. Aquesta és la idea. No volem exportar res , Vi Per Noltros (VPN).

Enguany hem fet aproximadament 4.000 botelles de 6 vins diferents i per l’any que ve l’idea és incrementar-les lleugerament per consolidar els vins. Anirem tira a tira per tenir el creixement estructurat.

Més notícies
 Avaluaran les possibilitats d’incorporar varietats de vinya més resistents a la sequera /A. Costa-UIB
La UIB estudia els canvis per adaptar els vins balears a la sequera
Analitzaran les modificacions necessàries per adequar la Denominació d’Origen Binissalem al context del canvi climàtic 

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Anònim a juny 17, 2024 | 18:10
    Anònim juny 17, 2024 | 18:10
    Aqua per vobis.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa