Balears Vadevi
La vinya, un dels cultius que es beneficia del conreu sostenible

El 20 de maig de 2022 ha tingut lloc la tercera sessió dels Seminaris de primavera del INAGEA, que ha presentat els últims avanços relatius a nous sistemes de producció agrícola sostenibles. L’obertura d’aquesta sessió ha anat a càrreg de José Escalona, Director del INAGEA i Fernando Fernández, Director General d’Agricultura, Ramaderia i desenvolupament rural del Govern qui ha exposat la situació de Balears en la transició cap a nous ecosistemes agraris, així com els plans d’Europa en aquest procés, ressaltant que “aquests processos de transició han d’estar lligats al territori”.

En la primera xerrada, Ignacio Belda professor del departament de microbiologia de la Facultat de Biologia de la Universitat Complutense de Madrid, ha introduït la importància en la biodiversitat miocrobiana com a indicador de la qualitat de sòls agrícoles i factor clau en la valorització de escosistemas agraris. Ha exposat resultats sobre la biodiversitat microbiana en sòls vitícoles, els efectes de l’origen i del maneig del cultiu en aquesta biodiversitat, comparant per exemple vinyes conreades de manera tradicional, vinyes ecològiques i biodinàmiques, identificant un nombre molt elevat de tàxons microbians que s’agrupen de manera diferenciada en funció d’aquest sistema de maneig.

Posteriorment Marc Gracia investigador del CREAF, exposava els objectius en els quals sustenta l‘agricultura regenerativa, que es basa en la recuperació de sòls d’ús agrícola mitjançant pràctiques combinades de conservació i producció de biomassa vegetal amb activitat ramadera mixta, amb la finalitat de incrementar substancialment el contingut en matèria orgànica dels sòls que permeti eliminar l’aplicació d’inputs externs.

Una de les claus d’aquesta mena de sistemes és el procés de transició entre sistemes tradicionals i aquest nou concepte de producció agrària sostenible. En aquest sentit, Benjamin Sánchez-Gimeno, Director del grup de recerca agricultura sostenible i ecologia de sòls de l’INIA-CSIC amb àmplia experiència a investigar processos lligats als balanços de nutrients en sòls agrícoles sota sistemes ecològics i sistemes conservatius, i expert en polítiques europees d’agricultura, ha descrit les característiques de nous programes europeus de gestió del sòl agrícola (MISION del SÒL i EJP soil) englobats en el programa general Horitzó.

En aquests programes es descriuen els sistemes d’acceleració del processos de transició cap a agrosistemes sostenibles aplicant laboratoris vius living Labs i Light houses com a plataformes demostratives en els quals els agricultors , empreses i entitats de recerca comparteixen objectius i evaluen la sostenibilitat econòmica, ambiental i social de noves tècniques de cultiu, nous sistemes de maneig, entre altres.

Les ponències posaren en evidència la relació entre el maneig de la terra, el medi natural i els resultats/cedida


Finalment Felicidad de Herralde, investigadora de l‘IRTA, ha explicat un nou concepte de sostenibilitat agrària WEFE Nexus, acrònims de “Water, energy, food and environment”. El WEFE Nexus és un enfocament que integra la gestió i la governança en els múltiples sectors d’alimentació, energia, aigua i ecosistemes. El Nexus corrobora la necessitat de no veure l’aigua, l’energia, els aliments i els ecosistemes com a entitats separades, sinó més aviat com a complexes i inextricablement entrellaçades. És un concepte que interrelaciona els processos que permeten millorar l’eficiència en l’ús d’aigua i energia per a produir aliments suficients per a cobrir les necessitats humanes mitjançant sistemes de producció que generin beneficis ambientals (serveis ecosistèmics)

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa