xxx

!--akiadsense-->

Dies de festa i de conmemoració a les Balears entorn la Diada de l‘1 de Març. Festa institucional que necessita un toc lúdic per arrodonir un cap de setmana llarg, de pont, en el qual enguany ens hem de conformar amb petits plaers, els que ens deixa la covid. Un dels més recomanables és obrir una botella de vi, de bon vi fet a les Illes, i gaudir dels moments especials com aquests. Enguany el nostre prescriptor és Joan Arboix, Maitre – Sommelier i director de begudes del Grup Santi Taura. Aqui teniu la seva proposta:

“Us proposo tastar alguns vins que es fan a les diferents illes del nostre arxipèlag, sovint desconeguts ja que la illa de Mallorca sol acaparar tota l’atenció…pero de vi, a les Balears, se n’ha fet sempre arreu. Espero que gaudiu d’aquesta petita pero singular selecció i encara millor si us animeu a cuinar qualque recepta tradicional del ric receptari balear”, diu Joan.

Menorca: Torralbenc Malvasía 2019

En el terme municipal d’Alaior trobem la finca agrícola de Torralbenc que a l’any 2016 van produir la seva primera verema. Tot i que el projecte es recent, destinaren 14 hectàrees pròpies per al cultiu de la vinya que comença a donar resultats realment interessants i que projecten el vi menorquí al capdavant dels productes vínics de qualitat produïts al nostre arxipèlag. Un dels blancs destacable que elaboren és el monovarietal de Malvasía, un vi sec amb tot un conjunt de fruita groga y excel·lent nas floral, amb una graduació alcohòlica moderada de només dotze graus i que el converteix en una magnífica referencia per a qui vulgui descobrir aquesta varietat singular tant nostrada al nostre arxipèlag i arreu del Mediterrani. Per acompanyar aquest vi podem preparar una recepta tradicional menorquina senzilla i deliciosa com el bacallà “ad burrida” oborrida de bacallà, que probablement tingui un origen en la cuina provençal, on hi trobem sa sopa de peix anomenada Bourride que es lliga també amb un allioli per tal d’espessir-la.

xxx

!--akiadsense-->

Eivissa: Ibizkus Rosat 2020

A prop de Santa Eulalia trobem el celler Ibizkus que s’inicià l’any 2007 en la producció de vins de qualitat de la ma de dos francesos borgonyons enamorats del sol de l’illa pitiussa. És potser el celler eivissenc més reconegut fora del nostre arxipèlag i des de els inicis ha destacat per la combinació de vinificacions tradicionals amb avanços tecnològics moderns mai vistos abans a l’illa, així com per la seva imatge fresca i estiuenca, vestint les seves ampolles amb motius florals que no passen mai desapercebudes.

El seu rosat icònic elaborat principalment amb raïm Monastrell, de color rosat pàl·lid, és realment saborós i llarg, amb el toc de fruita vermella justa, sense esser pesat ni en nas ni en boca. Tot i que molts gaudeixen aquest estil de rosats lleugers amb preparacions senzilles i més aviat fresques, vull ser agosarat i enfrontar-lo a un plat més contundent per tal que el vi ens vagi refrescant l’àpat. Vos proposo un guisat de caragols, a l’estil eivissenc, ben assaonat amb sobrassada, xulla i botifarró, ben amanits d’herbes i acompanyats de patata vermella d’Eivissa i lletuga bullida que és com tradicionalment es consumeix fora de l’època estival. A vegades, alleugerir els plats amb un vi més refrescant, fa gaudir més del conjunt.

xxx

!--akiadsense-->

Formentera: Ophiusa 2018

De Formentera molts es sorprenen que s’hi faci vi, però tal vegada te més sentit trobar vinyes a la illa que no pas a altres parts del mon on el seu cultiu és relativament recent i per ventura impostat a la força. Aqui hi trobarem vinyes aferrades a la platja i una bona mostra en són els vins que elabora Cap de Barbaria des de fa ja dues dècades. El seu estil es purament mediterrani, amb vins sucosos i concentrats amb moltíssima qualitat tècnica. Recentment elaboren un vi més accessible, amb una criança més curta on en destaquen els aromes primaris, relacionats amb el raïm, amb bona concentració de fruita negra i un pas per fusta moderat que no el marca tant profundament i per tant, el fa realment molt bevible tot i ser jove. Una proposta interessant per acompanyar-lo es un bon Sofrit Pagés, recepta que també trobem a la cuina eivissenca, pero on hi destacarem en aquesta variant formenterenca de mescla de xai i gallina, l’afegit de xulla, sobrassada y botifarró. Tot i que la tradició mes litúrgica no ens deixaria menjar carn en aquesta època…ben mirat, podrem fer una excepció.

xxx

!--akiadsense-->

Mallorca: Anava 2019

De la illa gran us porto una novetat rosada que ja és al mercat feta per Ava Vins: Anava 2019, un vi rosat amb una petita criança en fusta de mig any, elaborat amb raïm Mantonegro d’una parcel·la que ja no existeix ja que fou arrabassada, i per tant, aquest fou el seu darrer vi resultant. Un magnífic exemple de rosat de guarda, especiat i ample en boca del que tan sols sen feren 1.400 botelles, i què, tot i que els més puristes el gaudiran amb preparacions com guisats de marisc o caldereta, us proposo que l’enfronteu amb preparacions més humils i quotidianes, i ja que aviat entrem en temps de panades, per qui vulgui anar avançant i no caure en la temptació de la carn, unes panades de peix de roca, com sa que fem a Dins Santi Taura o de mussola per qui no vulgui fer tanta feina en escatar i desespinar peix, és una magnifica opció per acompanyar aquest vi rosat de guarda fet a Sencelles.

xxx

!--akiadsense-->

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa