Balears Vadevi
El xef eivissenc Jaume Gómez guanya el Concurs de Cuina amb Peix Popular

El guanyador de la tercera edició del Concurs de Cuina amb Peix Popular ha estat el xef Jaume Gómez Riutort del restaurant Can Simoneta Gastronòmic amb la recepta Sorell escabetxat i envinagrats de les Balears. Els sis cuiners finalistes han estat: de Mallorca, Kike Erazo, del restaurant Morralla, amb el plat Morena mía, i David Méndez, del restaurant del Castillo Hotel Son Vida, amb el plat Moll, gnocchi de moraduix i beurre blanc d’avellanes; en representació de Menorca, Samuel Moreno, del restaurant del Villa LeBlanc Gran Meliá, amb Essència mediterrània, i Jesús Garcia, del restaurant Dos Camins, amb el plat Rojo mediterráneo, i d’Eivissa, Jaume Gómez, del restaurant Can Simoneta Gastronomic, amb Sorell escabetxat i envinagrats de Balears, i Pablo Izquierdo, del restaurant WhataGozo, amb el plat El mar i l’agricultor.

Aquest certamen té com a objectiu destacar el valor gastronòmic de diferents espècies de peixos locals que tradicionalment formaven part de la cuina de les Illes Balears, però actualment gairebé no es consumeixen (els peixos seleccionats per poder ser utilitzats en el certamen han estat, entre d’altres, el sorell, el moll de roca, el gató, la morena, el pagell, el gerret, la mòllera i el sarg, entre d’altres) i donar visibilitat a la feina del sector pesquer. A més, reforça el compromís amb una gastronomia sostenible, de proximitat i amb identitat territorial. El concurs està pensat per a professionals de la cuina i forma part de les activitats de les fires HORECA Balears, celebrades a Mallorca, Menorca i Eivissa.

Cada plat va ser avaluat pel jurat sobre la base dels següents criteris: presentació, tècnica, sabor i aroma. El plat amb major puntuació va ser proclamat guanyador en finalitzar la jornada.

Un peix com el sorell pot sorprendre amb una elaboració tan sofisticada com la que ha guanyat el concurs/HORECA

El director general de Qualitat Agroalimentària i Producte Local, Joan Llabrés, ha estat un dels membres del jurat de la final que s’ha celebrat avui a l’Escola d’Hoteleria de les Illes Balears (EHIB). Llabrés ha destacat que «actualment s’ha perdut la tradició de cuinar amb els peixos locals, que fins fa poc eren de consum habitual. La seva comercialització ha perdut valor, cosa que fa que en el mercat es trobin a preus molt assequibles, però s’hi poden fer preparacions de gran qualitat». En aquest sentit, el director general ha afegit que «precisament iniciatives com aquesta serveixen per recordar que es poden fer servir per cuinar plats exquisits».

Per part de la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural, també ha format part del jurat, el director general de Pesca, Antoni M. Grau, qui ha recordat que «que les espècies de peixos populars són més abundants i més fàcils de pescar i això permet als pescadors diversificar la seva oferta. A més, la seva captura és positiva per la biodiversitat, a banda de la gran quantitat que hi ha, són espècies que ocupen un lloc baix de la cadena tròfica».

La final del III Concurs de Cuina amb Peix Popular s’ha fet amb el patrocini de la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural i el suport d’HORECA Baleares, l’Asociación de Cocineros Afincados en las Islas Baleares (ASCAIB) i l’Escola d’Hoteleria de les Illes Balears (EHIB). També hi han col·laborat OpMallorcamar i Peix Nostrum.

Més notícies
Erazo s'alça amb el premi gros d'aquesta edició del concurs de Cuina amb Peix Popular. A la imatge amb els patrocinadors/CAIB
Kike Erazo ho torna a fer i guanya el concurs de Cuina amb Peix Popular
Després de guanyar el concurs de tapes de TaPalma, el xef del restaurant Morralla s'enduu el campionat patrocinat per la conselleria a HORECA Mallorca
El director general de Qualitat Agroalimentària i Producte Local, Joan Llabrés, juntament amb altres membres del jurat, ha estat l'encarregat de lliurar el premi al xef David Méndez./CAIB
El xef David Méndez guanya el concurs de cuina amb peix popular d’HORECA
La Direcció General de Qualitat Agroalimentària i Producte Local ha patrocinat aquest esdeveniment per donar valor a algunes espècies de peix que els consumidors ja no utilitzen

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Gironí. a abril 18, 2025 | 08:22
    Gironí. abril 18, 2025 | 08:22
    La imatge encaixa perfectament en la descripció del què és la cuina moderna: una cullerada d'una barreja indescriptible posada al bell mig d'un plat de dimensions descomunals. Ja s'ho poden ben guardar.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa