Balears Vadevi
Xesc Grimalt defensa els avantatges del policultiu a Futuro Viñador

Durant 30 anys com a productor de vi, Xesc Grimalt (4Kilos Vinícola) s’ha dedicat a l’observació de la relació de la vinya i el seu entorn. És a través de converses amb diferents pagesos de Mallorca i d’estudis de sòl, flora, fauna i climatologia, com arriba al convenciment que és necessari entendre la viticultura com un tot i lligada al seu entorn. La importància de les relacions que es creen entre els diferents elements que conviuen en la vinya, són vitals per a la seva vida.

Albercoquers, ametllers i oliveres són algunes de les varietats estudiades per Grimalt en relació a la vinya|cedida

Xesc Grimalt, conegut per ser un dels defensors de varietats autòctones com la callet, elaborant amb ella vins purs i de classe mundial. Viu amb els peus plens de fang, trepitjant la seva terra i contribuint al fet que aquest plena de vida. Una experiència que ha pogut traslladar en una xerrada, organitzada pel col·lectiu Futuro Viñador amb el suport dels elaboradors d’escumosos Raventós i Blanc, extensa i plena d’exemples aclaridors. En aquest vídeo la podeu seguir i escoltar com Grimalt explica la seva experiència personal sobre l’associació arbre-vinya.

Per començar veureu on començà aquesta  historia, a un racó de Mallorca on un pagès i una mula li donen les primeres pistes a Xesc i com, des d’aquí va desfent la troca d’un coneixement centenari que ara sorprèn per la seva simplicitat i la seva lógica. Grimalt explica a la xerrada com els conradors mallorquins han aprofitat durant segles els avantatges de fer vinya entre els fruiters: Albercoquers, oliveres, garroves o ametlers…cada una d’aquestes varietats de fruiters té les seves característiques i les seves exigències  i, per tant, s’adapten millor o menys bé a la finalitat perseguida: que millorin i ajudin al cultiu de la vinya.  

Grimalt creu en els beneficis que aporta sembrar la vinya entre els fruiters|cedida

La seva intervenció es va estructurar en distints apartats:   

– Introducció històrica del cultiu vinya-albercoc en el sud de Mallorca.
– Trenta anys d’experiència personal en la relació albercoquer-callet.
– Bioclima arbre-vinya.
– Impacte biodiversitat.
– Avantatges i desavantatges a nivell pràctic.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa