Balears Vadevi
La menorquina S’Alblagai s’incorpora al programa de Custòdia Agrària

El programa de Custòdia Agrària celebra la incorporació de la finca de s’Alblagai, qui s’uneix a la xarxa de finques que trien un model agrari viable econòmicament que respecta la natura, segons ha compartit el GOB.

En Basili Enrich és un pagès jove que vol recuperar la terra familiar abandonada durant més de 50 anys, per donar-li viabilitat amb una activitat que respecta el passat i escolta la memòria quasi oblidada, alhora que mira cap el futur. Apostar per la ramaderia i l’agricultura ecològica i prioritza el benestar animal.

S’Alblagai està considerat un dels llocs més antics de Menorca. El seu nom sembla estar relacionat amb la seva funció d’’abrigai’ a l’antic camí de Maó a Ciutadella. Es tenen referències d’aquest lloc de l’any 1455, amb el nom de ‘Balegay’ o ‘Abrigai’, i a finals del segle XVI ja com a ‘Albalagay’.

La història familiar és llarga. S’Alblagai pertany a la família d’en Basili des de com a mínim el segle XVI. L’activitat agrària es va abandonar els anys cinquanta i la recuperació la van iniciar ell i son pare a principis dels 2000. La van certificar en ecològic l’any 2009.

Ara hi produeixen fruita i verdures, carn de vedella i ous. A més, converteix en farina el blat xeixa que cultiva, i ven planters ecològics de flors i plantes aromàtiques. Els seus productes es poden adquirir directament a la finca, situada als afores d’Alaior, i a algunes botigues d’alimentació ecològica d’Alaior i Maó.

La finca alberga un ric patrimoni etnològic i arqueològic, que poc a poc va recuperant, i està situada a la vora del barranc des Rellotge, indret d’especial interès pels seus valors naturals. Compta amb zones protegides declarades com a reserva de fauna, LIC, ZEPA i ANEI.

Amb la signatura de l’acord de Custòdia Agrària el pagès es compromet a gestionar la finca de manera sostenible, amb respecte als elements naturals i potenciant la biodiversitat. Per la seva part, el GOB el recolzarà amb accés a formació i assessorament, promoció dels seus productes i visibilitat, accions de voluntariat i impulsant noves línies de treball a la finca, com pot ser el pasturatge dirigit, l’aprofitament d’aigües pluvials o l’adequació d’infraestructures per donar suport a la biodiversitat.

El programa de Custòdia Agrària cerca impulsar el canvi de model productiu de l’illa, apostant per la compatibilitat de l’activitat agrària amb la preservació dels valors ambientals presents a les finques.

Més de la meitat de la superfície de Menorca està gestionada per pagesos i pageses. Ells i elles són, per tant, actors principals en la conservació del paisatge i la biodiversitat. La resta, com a consumidors, podem contribuir a la viabilitat de l’activitat agrària local i sostenible amb les nostres decisions de compra.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa