Balears Vadevi
Avellan: “El vi de Menorca està vivint un moment dolç de qualitat, producció i demanda”

!--akiadsense-->

Mercè Avellan afirma que l'assignatura pendent és que els menorquins valorin el vi que es fa a l'illa

!--akiadsense-->

Al Balears Vadevi entrevistem una persona que té una visió privilegiada sobre el que ha estat la transformació en els darrers anys del Vi de la Terra Illa de Menorca com Indicació Geogràfica Protegida, que ha tingut la sort de poder treballar per l’administració pública, quan es començaven a establir les bases del que havia de ser el futur del producte fet a Menorca i alhora, en la seva condició d’enòloga, ha pogut assessorar a diferents cellers, primer com a free-lance i actualment en estreta vinculació amb els Cellers Sa Cudia i Solano. Nascuda a Barcelona, Mercè Avellan és enginyera tècnica agrícola i enòloga per l’Escola Industrial de Barcelona. Durant onze anys va treballar pel Consell Regulador del Cava fins que l’any 2003 va fixar la seva residència a Menorca. Després de treballar a l’administració de Menorca, va decidir establir-se pel seu compte l’any 2012.

Com està el sector del vi?

Et diria que està en un moment dolç, amb un creixement de qualitat, producció i demanda que coincideixen en espai i temps que ens fa ser optimistes.

Perquè aquest boom?

Coincideixen diferents factors. La demanda ha fet d’element de tracció i en paral•lel, s’han anat millorant les produccions any rere any. La qualitat del vi es indubtablement superior perquè, entre d’altres coses, tots hem après a fer les coses millor. Cada any aprens de la collita anterior i cada vinya té la seva idiosincràsia. En el meu cas, aquest factor coincideix tant al Celler Solano de Sant Climent com Sa Cudia, al bell mig del Parc de l’Albufera d’Es Grau. Un i l’altre no tenen res a veure perquè estem parlant de dos tipus de plantacions completament diferents però en canvi, la millora és espectacular.

Hi té a veure el factor turístic?

És el gran consumidor que fa esgotar la producció de tots els cellers. Curiosament, aquest boom no es va saber o no es va voler tenir en compte perquè quan es va començar a plantar seriosament, es va apostar més per varietats negres com un element de prestigi quan realment els vins blancs, han estat els grans triomfadors. Vins fàcils de beure a l’estiu, que son els que tothom demana en una illa mediterrània com aquesta. Però veus també una evolució en els productors? Sense cap dubte. S’han professionalitzat. El que va sorgir com a hobbie, com a moda passatgera, ha agafat serietat i visos d’empresa. El mercat demanava poder disposar d’un bon vi i per això tots els cellers s’han rodejat d’algun tècnic que els pogués assessorar.

En el seu cas, com ho has viscut als dos cellers pels que treballes més habitualment?

Amb el Celler Solano fa més temps que hi estic vinculada i sempre s’ha caracteritzat pel seu caràcter intrèpid i innovador, experimentant amb les varietats que es tenen. És un celler inquiet que porta a terme diferents elaboracions que definiran bàsicament dos cupatges de vi. D’aquests, la insígnia es Sa Forana, un vi de criança que va ser la seva carta de presentació i que actualment es troba perfectament assentat al mercat. Recentment, aquest celler seguint la seva inquietud renovadora estan apostant també per una nova línia de vins blancs.

!--akiadsense-->

Els cellerers han millorat el procés de producció, assegura Avellan
Els cellerers han millorat el procés de producció, assegura Avellan | D.B.

!--akiadsense-->

I Sa Cudia?

D’entrada és un cultiu molt diferent, emmarcat a la zona de tramuntana de Menorca, amb un terreny de pissarra, amb agricultura ecològica i sota els ritmes d’un projecte familiar molt vital en el que les elaboracions s’han anat adaptant als ritmes de les persones. La seva aposta indefectible per la malvasia son part del seu dna i una característica de la seva evolució són ara unes maceracions pel·liculars més llargues i aquest any, una fermentació en barrica de roure, cosa que no havien fet mai.

!--akiadsense-->

El consumidor local s’ha adonat de tota aquesta evolució?

És l’assignatura pendent. Són els de fora qui millor valoren el producte fet a Menorca, tot i que, com saps, és una cosa que acostuma a ser un tendència generalitzada a tot arreu. Estic segura que poc a poc, més gent s’adonarà que a Menorca es fan un vins molt potents.

I quant a les varietats?

Primer cal saber que la Indicació Geogràfica Protegida estableix que per comercialitzar sota l’etiqueta Vi de la Terra Illa de Menorca, t’has de cenyir a un plec de condicions que no només són les varietats. Dins el plec, hi ha paràmetres com són rendiments de collita, característiques analítiques, organolèptiques i d’altres especificacions. Aquest plec de condicions parteix d’un reglament que es va fer fa 15 anys per adaptar-se a la normativa europea. Les varietats autoritzades són les que són, no canvien.

Però són específiques de Menorca?

En realitat no. Són varietats comunes a tot arreu, amb algun toc mediterrani en alguns casos concrets. Seria interessant poder introduir alguna varietat endèmica de Menorca però això implica recerca i investigació, cosa que no sempre és fàcil. Ara bé, d’altres regions ho han fet i tenim l’exemple molt a prop d’aquí perquè Mallorca, ha introduït dins el seu reglament varietats pròpies que no existien, cosa que ajuda a diferenciar-se.

Avellan creu que s'hauria d'apostar per reintroduir varietats pròpies
Avellan creu que s’hauria d’apostar per reintroduir varietats pròpies | D.B.

!--akiadsense-->

Recorda’ns quines són les varietats autoritzades dins l’IGP de Menorca…

En blancs, chardonnay, macabeu, malvasia, moscatell d’Alexandria, parellada, i moll o premsal blanc. En negres, cabernet sauvignon, merlot, monastrell, syrah i ull de llebre o tempranillo.

!--akiadsense-->

Darrerament sentim parlar de projectes nous amb capital estranger, bàsicament francès, que estan arribant a Menorca. Com ho veu?

És cert que hi ha una eclosió de projectes vitivinícoles amb grans marques i una aposta molt important de capital per fer-ho possible. He tingut contactes amb alguns d’ells i estic veient com aquests productors de referència s’han fixat en la nostra illa. Estic segura que el vi de Menorca hi sortirà guanyant i la seva projecció augmentarà. Espero que ho sapiguem gestionar de manera intel·ligent.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa