Balears Vadevi
Binifadet apuja el llistó del seus vins amb els ‘Tanques’
Dels nou cellers que formen part de la Indicació Geogràfica Protegida Vi de la Terra Illa de Menorca, Binifadet és sens dubte el seu alumne més avantatjat i el que ha fet una aposta més decidida per la professionalització. Situat al municipi de Sant Lluís, al sud de la Illa, compta amb dotze hectàrees d’extensió i una producció anual al voltant de les 100.000 ampolles (la meitat de tot el que es produeix a Menorca).

Ells mateixos afirmen que han deixat de ser reconeguts com el celler del Merluzo per passar a ser el dels ‘Tanques’, un atribut que evidencia un posicionament més selecte però que no és fruit de la casualitat, tal i com explica Lluis Anglès, gerent i propietari d’aquest negoci familiar. Des de que fa quatre va rellevar el seu pare al capdavant del celler, va decidir fer una tasca de rejoveniment de la vinya amb una poda diferent que permetés elevar la línia de formació, apujant els braços per airejar millor la planta i repartir millor els sarments, aconseguint una maduració molt més homogènia.

Una feina invisible feta colze a colze amb el seu enginyer agrònom, Magí Moll i l’assessorament de l’enòleg Joan Mora, amb la que també es va decidir fer una inversió en tecnologia pel celler amb la incorporació de millores en el sistemes de fred com una càmera de conservació de raïm o una centrífuga, entre d’altres. Els fruits els van començar a recollir l’any passat amb una millor qualitat del raïm obtingut i més encara aquest 2018, on després de fer una poda en verd, han aconseguit equilibrar molt més la planta.

Totes aquestes millores han revertit en la qualitat dels seus vins i especialment en els Tanca, els vins de parcel·la que Lluis Anglès va decidir elaborar portant a terme una vinificació per separat, amb una poda més conservadora per buscar menys quantitat i més qualitat. “Fa dos anys va sortir el Tanca 12, cent per cent chardonay, la primera que vaig fer sol on ens vam adonar que tenia alguna cosa especial” explica Anglès. “Era la tanca més vella de chardonay que hi havia a casa, tenia més terra que les altres, el marc de plantació, el peu era diferent. Era la tanca més sensible, amb més ombra, la última que collíem, amb una maduració més lenta, (les maduracions més llargues sempre donen peu a més complexitat aromàtica) i li vam donar barrica després de fermentar, cosa inèdita a la casa” afirma Anglès. “Aquest 2018 hem tret al mercat el Dos Tanques, on vam fer un cupatge amb un merlot de la tanca més vella de la casa dels meus pares i un sirà de la tanca més nova de Binifadet. Fermenten per separat en barriques diferents, una de borgonya i una altre de bordeus” detalla. També van voler treure el Tanca 13, un rosat fermentat en barrica. “Mentre que els Binifadet son vins de l’any, màxim dos, la línia dels Tanques admet una longevitat més llarga, son vins més afrancesats. L’acollida per part dels consumidors no només ha estat excel·lent sinó que també han esgotat les produccions”.

Binifadet enoturisme

Un somni fet realitat

La majoria d’històries amb elaboradors de vi provenen d’un somni o d’una afició que acaba convertint-se en empresa, quan la producció d’ampolles ultrapassa el sentit comú. Una història que podria ser l’origen de les Bodegues Binifadet, un capritx nascut l’any 1979 quan Carlos Anglès va decidir plantar els primers ceps a Sa vinya d’en Sadurní, en una casa de camp que s’acabava de comprar a Sant Lluís. Aquella passió va prendre forma a finals de 1990 amb la compra de més terrenys per poder ampliar producció i es va acabar fent realitat amb la construcció del celler l’any 2004, en sortir al mercat les primeres 4.000 ampolles. Un camí recorregut sense pressa però sense pausa que ben aviat obtindria el primer reconeixement gastronòmic quan Ferran Adrià, decidia incloure el Binifadet blanc elaborat amb chardonnay a la carta del Bulli de Cala Montjoi. Era la primera vegada que el vi de Menorca arribava tant alt i allò va significar una empenta mediàtica que els va obrir les portes d’altres bons restaurants. Al 2008 llençaven el primer escumós a la Fira Alimentària de Barcelona amb un gran ressò a la premsa estatl, cosa que va evidenciar que ja eren capaços de produir tota la gamma completa, des del rosat al negre, el blanc, el dolç i l’escumós. L’any 2014 es produiria un relleu generacional al capdavant de Binifadet amb la incorporació del seu fill Lluís que després de quatre anys, ha estat l’artífex de fer un salt qualitatiu en els vins que es fan a Binifadet.

De la terrassa al restaurant

Una de les estratègies comercials en què es van basar a Binifadet per promocionar els seus productes, va ser la organització de visites guiades al seu celler per degustar els vins i conèixer tot el procés d’elaboració. Una proposta lúdica amb la que volien aprofitar el milió de turistes que cada any visita Menorca i que han sabut capitalitzar de manera intel·ligent, transformant les degustacions a la seva terrassa en un espai idíl·lic per poder dinar o sopar. Amb la incorporació aquest estiu del xef Albert Serra (Hotel Arts, Majestic, Mas de Torrent), han acabat de fer un salt gastronòmic molt important que els ha ajudat a situar-se entre els restaurants de moda de l’illa.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa