Balears Vadevi
Bones sensacions per als cellers de les Balears a la ‘BWW’ 2023

Els vins amb marques de qualitat de les Illes Balears cada vegada són més reconeguts i valorats, tant en l’àmbit intern com a extern. Així ha quedat palès a la fira de la Barcelona Wine Week, una de les fires de referència del sector vitivinícola d’Espanya, a la qual han acudit més bodegues de les Illes que mai, fins a 24 en total: 18 de Mallorca, 4 de Menorca, una d’Eivissa i una de Formentera. Hi ha hagut representacio dels vins de la DO Binissalem, la DO Pla i Llevant, Vi de la Terra de Mallorca, Vi de la Terra de Menorca, Vi de la Terra d’Eivissa i Vi de la Terra Formentera. Tots han compartit un estand comú organitzat amb la conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació, com ja es va fer l’any passat.

Contactes molt professionalitzats en un espai estratègic

Per a Vi de la Terra Mallorca, l’experiència ha estat positiva: “De la meva part lo mes important es la ubicació, comenta la gerent Marina Vera. “En general crec que la Fira s’ha convertit en un lloc imprescindible per fer marca i donar visibilitat. Sembla ser que fins i tot hi ha distribuïdors i importadors que ja no van a la Prowein i venen a la Barcelona”, afegeix Vera. “I enguany, degut a les queixes que formularem l’any passat ens han tingut en compte i ens han donat un espai millor, amb més projecció. I crec que ha servit també per marcar la diferència en relació a l’espai de l’any passat que no ens va anar gens bé”, remata.

Els cellerers estalonen els comentaris de Marina Vera. Llorenç Perelló , de Bodegas Butxet, afirma que la situació de l’espai ha facilitat els contactes. Ell també en fa una valoració positiva d’aquesta nova ubicació. Igualment bona és la que en treuen des de la DO Pla i LLevant Bodegas Bordoy. Sandra Adrián valora molt positivament el nou sistema digitalitzat d’informació i contactes que ha facilitat molt la part comercial de la fira als cellers. Coincideix amb Adrián Pilar Oliver, de Bodegas Miquel Oliver. Pilar afirma que els importadors i els professionals de la restauració han anat a la firta amb moltes ganes de fer feina: “Hi ha més alegria a nivell comercial: Vinoteques, restauradors, importadors…tothom està molt actiu i amb ganes de fer negoci”. “A és, la veiem que cerquen vins que estiguin una mica al marge dels circuits comercials habituals, com els vins de les Illes Canàries i de les Illes Balears. Mallorca és diferent, una cosa bona que tenim i que hem d’aprofitar…”, conclou Oliver.

I aprofitar és el que ha fet també Julio Torres Antolín d’AVA Vins. Aquest celler ha estat presenta a la BWW per primera vegada i fa comptes tornar. “Una feria superprofessionalitzada i amb una bona afluència de públic del que ens interessa, diu Torres. Afegeix que La situació de l’estand ha estat també definitiva: “La ubicació en un punt estratègics, en el nexe d’unió entre dos espais claus de la fira ens ha afavorit, diu Torres Antolín.

La representaciò de la DO Binissalem també torna satisfeta de Barcelona. Tomeu Llabrés, de Can Verdura, ha apreciat una molt bona acollida als vins del celler, sobre tot entre els restauradors de Catalunya i els importadors. També és molt positiva la a valoració del celler José L.Ferrer, tot i que en aquest cas lamenten que el cava, sobre tot de Catalunya, tengui tant de protagonisme en detriment de zones vitícoles com les Balears, més petites quan a a extensió i producció. Tot i això segons Óscar Roses, “la fira és una oportunitat important per continuar amb els contactes amb els distribuïdors, no tan sols internacionals, sinó també locals, perquè sens dubte, entrar al mercat peninsular és la nostra assignatura pendent”. “Molta gent coneix ja els vins de Mallorca, però altres es queden molt sorpresos de la quantitat i la qualitat dels vins de l’illa”. I la directora de la DO Binissalem afegeix, que la BWW és una bona oportunitat per adquirir informació estratègica per al sector, amb les comunicacions i xerrades que es fan: “Sobretot allò referit al canvi climàtic i la sostenibilitat, afirma Marga Amat que ha pogut acudir a algunes d’aquestes ponències.

Les Illes de Menorca, Eivissa i Formentera han tengut també representació en aquesta fira. Una oportunitat que han sabut aprofitar, segons explica José Abalde, de Terra Moll de Formentera: Una fira molt professionalitzada on les petites distribuïdores i les botigues especialitzades poden coneixer produccions petites com la nostra. La fira ens ha donat molta visibilitat i ens anem molt satisfets”, afirma

Els vins de Menorca han estat un descobriment pels visitants de la BWW. Claude Geyer, de la bodega menorquina Torralbenc, creuq eu la situació de l’espai de les Illes Balears ha ajudat a la difusió: “Ha anat molt bé i el públic ha sortit amb dues sorpreses: Primera saben que a Mallorca es fa molt de vi però no que també en feim a Menorca i llavors que els vins que feim són bons, de molt bona qualitat”.

També n’han fet una valoración favorable des de la representació eivissenca. El celler Ojo de Ibiza ha estat lúnic celler present a la BWW però fa comptes tornar. Laura García destaca la bona acollida per als vins del celler: “han estat molt receptius i la marca Eivissa és molt potent, per això hem de formar part d’ella”, diu García que ha observat un ambient molt positiu que descriu com eufòria post-covid. Per tot això Ojo de Ibiza fa un balanç molt positiu .

Un punt crític

El que comenten des dels cellers és que troben a faltar la menció de la marca “Mallorca” a la cartelleria, sobretot en el cas de les DO Binissalem i Pla i Llevant, ja que només apareix a la zona dedicada a l’IGP Mallorca. Lamenten que no hi aparegui. “La marca Mallorca ens beneficiaria a tots, si es posàs”, diu Miquel Gelabert, de Vins Miquel Gelabert (DO Pla i Llevant), que això a banda torna molt satisfet de la BWW. Gelabert afirma que el resultat del primer dia ja compensava tot l’esforç realitzat per ser present a la fira “Dilluns ja es va fer la feina per a tota la fira, els darrers dos dies ja són un regal. Per nosaltres ha estat tota una sorpresa”, explica.

Visites que estrenyen lligams

La fira ha rebut la visita del ministre d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, que va visitar l’estand de les Balears juntament amb el director general de Polítiques per a la Sobirania Alimentària, Aram Ortega. Segons el director general, que ha recolzat les bodegues, «la presència de més bodegues que mai i les bones xifres del 2022 ens indiquen que aquest sector té molt de futur i que anem en la bona direcció». També va visitar l’estand de la conselleria la directora d’Economia del Consell de Menorca, Pilar Pons.

El ministre Planas i el director general Ortega han donat suport als vins de les Balears a BWW/CAIB

Les bodegues de Mallorca que han acudit a la fira són: Can Verdura, Can Fumat, José L. Ferrer, Binigual, Pere Seda, Bordoy, Miquel Gelabert, Miquel Oliver, Binigrau, Butxet, Blanca Terra, Mortitx, Oliver Moragues, Ava Vins, Son Vich de Superna, Dalt Turó, Ses Talaioles i Can Axartell; les de Menorca, Son Cremat, Sa Forana, Morvedra i Torralbenc; la d’Eivissa, Ojo de Ibiza; i la de Formentera, Terramoll.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa