Balears Vadevi
Dit i fet, rebosteria dolça menorquina en record a les iaies de Ferreries

El Dit i Fet és una d’aquelles expressions tant populars de la paremiologia que segurament haurem emprat més d’una i de dues vegades quan fem les coses immediatament o una gran rapidesa.

Avui, però, la volem portar al terreny de la cuina perquè es el nom d’una de les postres més típiques i casolanes que encara es fan a Ferreries i que han sabut seduir a generacions i generacions de ferreriencs. Un clar homenatge a les iaies però també a les mares, com explica el periodista gastronòmic Bep Allès, “el Dit i Fet no és res més que aquell pastís de galetes que mares i àvies ens feien quan érem petits

Galetes Maria banyades amb llet o amb moscatell –depenia de l’edat dels que l’havien de menjar- que s’alternaven amb capes de xocolata, una damunt l’altra per acabar amb una capa de xocolata i segons qui, damunt la darrera capa de xocolata una de merenga. També hi havia qui alternava les capes, entre les galetes i la xocolata fusa amb la crema pastissera.

Al reconegut restaurant Rias Baixas del municipi, en Toni Sansaloni el continua oferint a la seva carta com una de les bones recomanacions del xef de la casa i que ells sempre arrodoneixen amb una bona capa de merenga cremada al capdamunt.

“És un pastís que coneixen totes ses àvies del poble i que acostumaven a fer a casa, tot aprofitant un capvespre d’aquells llargs de cuidar els néts per entretenir-los a la cuina” explica Sansaloni. La recepta no té més secret de quatre rovells d’ou, mantega, les galetes maria, la llet i la xocolata i el que cal fer és barrejar els rovells amb la mantega, afegint la xocolata que haurem fos prèviament i que ens servirà llavors, un cop refredada, per fer les capes de xocolata i de les galetes banyades amb llet, aprofitant les clares d’ous per fer una merenga que ajudi a arrodonir el plat.

No cal dir que la pinta i el gust son espectaculars…, i per cert, del Dit i Fet també existeix la seva variant amb cafè.

Ingredients Dit i Fet de Rias Baixas

  • 4 rovells d’ou
  • 200 gr. cola cao
  • 200 gr. sucre
  • 200 gr. mantega
  • ½ litre llet

Com fer-lo? Fondre la mantega, afegir els rovells i el sucre junt amb el Cola Cao i remoure. Mentrestant, remullar les galetes amb la llet tèbia i col·locar-les en una safata, estenent les galetes i cobrint-les de xocolata tot fent capes de cadascuna i acabant amb xocolata al capdamunt. Muntar les clares a punt de neu i decorar.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa