Balears Vadevi
Ditades de mel, de Menorca

La recol·lecció de mel a Menorca és gairebé tan ancestral com els seus talaiots, si no fos perquè no hi ha evidències que ho acreditin. Tot i així, l’historiador romà Plini afirmava que la mel de Menorca era la segona millor del món després de la grega i durant el segle XVIII, s’exportava a París o Londres, com explica l’estudiós Adolf Sintes en algun dels seus treballs, o com acredita un cartell publicitari londinenc de l’època.

En el passat van existir molts intercanvis d’abelles reines amb països com Anglaterra o Suïssa. Al registre insular popular, consta que el primer apiari va ser el que va fer Francesc Femenies Andreu l’any 1885. No obstant això, a la majoria de finques no passava de ser un complement dins una economia de subsistència. Estem parlant, doncs, d’un producte arrelat a l’Illa que ha passat a convertir-se en imprescindible a qualsevol cistella de productes Made in Menorca.

Tant és així que l’any 2006 el Consell Insular de Menorca va decidir crear la marca de garantia Mel d’M’, que empara mels elaborades d’acord amb els requisits del seu reglament, amb la finalitat d’obtenir una mel d’una qualitat diferenciada i garantida. Aquesta marca inclou actualment tota la producció de l’illa que es comercialitza i en el reglament es recullen la mel de mil flors i la mel monofloral d’enclova, de bruc, d’esbarzer i de romaní. De la seva producció en depèn de molts factors i per això, la quantitat de mel que s’obté és canviant degut a diversos problemes com son el canvi climàtic, l’èxode rural o la sequera, entre d’altres. La producció de 2021 ha estat escassa i per això enguany ha estat més difícil que mai trobar-ne als punts de venda.

Com és la mel de Menorca?

A les darreres jornades organitzades pel Departament d’Economia i Territori del Consell Insular de Menorca al voltant de la mel fa poc més d’un any, l’expert i consultor apícola Antonio García Pajuelo va donar pistes per conèixer les principals característiques que la podien definir.

En aquest sentit, Pajuelo va explicar que la mel que teníem a l’actualitat era el resultat de la flora de Menorca, del paisatge de Menorca, segons les plantes que les abelles tenen a l’abast on també jugava un paper important la transhumància en un territori tant petit.

Un del seus protagonistes principals és l’enclova, una flor que ha estat molt present al llarg del temps, tot i que ara ja no es conrea tant, però que seguia predominant en els sabors. Cal saber que la flor d’enclova pentina Menorca de colors cada primavera i les seves fulles han estat un dels ingredients essencials pel bestiar illenc. Per això la mel de Menorca és essencialment dolça i amb un component molt floral però que no oblida d’altres olors de tardor o fins i tot de maltejats, de torrats.

La mel de Menorca, un producte deliciós i de llarga tradició a l’illa | Consell de Menorca

Associació d’Apicultors

Un dels testimonis de la vitalitat de la producció de mel a l’illa és l’Associació d’Apicultors de Menorca, que compta amb cent cinquanta socis apicultors. En total sumen aproximadament 1.600 ruscos distribuïts al llarg de l’Illa que podrien semblar molts però no podem oblidar que a la península, un sol apicultor en pot tenir 5.000.

Realment, la producció és molt reduïda i sovint queda entre amics i coneguts més enllà d’uns pocs envasadors que la comercialitzin i que gairebé es compten amb els dits de la ma però que l’esgoten de seguida. Des de l’entitat consideren que la mel que elaboren és un producte les característiques del qual són úniques ja que les floracions són diferents a altres territoris i a més, s’afegeix la saladura per la influència del vent en un entorn marítim com també passa amb el formatge.

Qualitat certificada per premis i reconeixements

Una de les evidències que la mel de Menorca te un llarg camí per endavant és el seu reconeixement no només per part dels consumidors sinó pels premis que ja ha començat a rebre en concursos o certàmens. L’exemple més prolífic és el de la mel de l’empresa Dolçamar, amb seu a Ciutadella, que porta temps acumulant guardons.

El darrer ha arribat aquest mes de novembre on ha aconseguit per quart any consecutiu el títol de millor mel de flors de l’Estat espanyol que atorga l’entitat especialitzada Mieladictos, el promotor del qual és Antoni Anglada. Una altre on exemple que ha aconseguit arribar més lluny ha estat la mel d’enclova elaborada a la finca de Son Felip, que va obtenir l’estiu passat la medalla de platí als reconeguts premis del London Honey Awards on es va situar entre les 40 millors del món. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa