Balears Vadevi
El Congrés de Periodistes i Escriptors Gastronòmics tindrà segona edició

Diversos periodistes i escriptors gastronòmics es van citar la tardor passada a Menorca en el primer congrés que se celebrava per a debatre sobre el present i futur de la professió. La trobada, en la qual hi va haver ponències, debats i taules rodones, va voler ser l’alternativa a altres tipus de convocatòries similars, en les quals s’acostuma a sentir la veu del cuiner, restaurador o cap de sala, i pretenia precisament posar sobre la taula la realitat i els neguits de les persones que, ploma en mà, han de reportar sobre l’actualitat gastronòmica de casa nostra i del món.

Aquesta trobada va donar com a fruit un decàleg de bones pràctiques que es va començar a gestar entre els seus participants, i que ha anat agafant forma fins ara, que se n’ha presentat la versió final. La Declaració ètica Menorca 2022 s’ha presentat en el marc del Gastronòmic Fòrum Barcelona que s’està celebrant aquests dies des del Pavelló 8 de Fira de Montjuïc.

La presentació va anar a càrrec de Pep Pelfort i Andoni Sarriegi, en representació de l’Associació de Periodistes i Escriptors Gastronòmics de Balears, de la qual en són membres, i que ha estat impulsora del Congrés. Més enllà de llegir els principis ètics acordats, va quedar palesa aquesta necessitat de trobada, de compartir i fer pinya en un moment “de precarització que gairebé està acabant amb l’ofici“, lamentava Sarriegi, qui afegia que la seva principal “temor” era precisament “no poder aplicar els punts del decàleg” a causa de “les humiliants ofertes de treball que rebem últimament”.

En aquest context, Pelfort va anunciar -mentre es podien tastar una selecció de productes menorquins- que l’any vinent hi haurà segona edició, també a Menorca, per a continuar debatent, aprenent i compartint realitat i professió.

Periodistes i escriptors que van participar en la primera edició | Foto: cedida

El decàleg

Com a periodistes i escriptors gastronòmics que generem una influència en el consumidor de restauració i alimentació en general, tant des de mitjans escrits, com multimèdia, xarxes socials o altres nous formats, ens comprometem a respectar els següents principis ètics:

  1. Enriquiment cultural. La gastronomia és un element cabdal de la cultura humana. Per aquest motiu desitgem enriquir-la al màxim i generar coneixement interdisciplinari.
  2. Llibertat d’opinió. L’opinió serà sempre lliure i veraç. L’exercici periodístic ètic comporta transparència. La crítica positiva no es pot comprar.
  3. Rigor analític. Les opinions publicades o manifestades es faran des del màxim rigor segons el mètode de cadascú, amb el màxim respecte pels professionals, sense que això impedeixi denunciar enganys o pràctiques fraudulentes.
  4. Durabilitat social. Les condicions laborals que afavoreixin la conciliació, així com la integració de la diversitat funcional seran objecte de repercussió positiva.
  5. Diversitat cultural: La visibilitat de les diferents cultures i opcions alimentàries tindrà un tractament de respecte per ampliar els punts de vista i el coneixement.
  6. Durabilitat ambiental: L’impacte de la gastronomia en el medi ambient tindrà una atenció especial per valorar positivament les opcions més sostenibles, així com la necessitat evident de reequilibrar els nostres hàbits alimentaris.
  7. Durabilitat econòmica: Els paràmetres econòmics de productors, artesans i restauradors es tindran molt en compte per fer valdre la seva feina.
  8. Alimentació saludable. Els hàbits d’alimentació saludable seran objecte d’atenció i difusió, per transmetre-ho a futures generacions.
  9. Impacte local i en l’equip. Els productors i restauradors que tinguin un impacte local especialment positiu en la comunitat on treballen, tindran una especial difusió. Els professionals de la sala i la resta de treballadors implicats en el procés tindran sempre atenció especial.
  10. Equitat: La visibilitat dels diferents gèneres que treballen en tots els àmbits gastronòmics tindrà un tractament equitatiu. S’intentarà compensar el desequilibri històric amb èmfasi en les dones silenciades.

CONCLUSIÓ

Defensa de l’ofici: davant la profusió de continguts banals -i en molts casos, interessats- en fòrums i xarxes socials i la precarietat creixent en les condicions laborals, urgeix la defensa i la reafirmació de l’ofici periodístic entès com a treball intel·lectual que requereix d’un treball de camp veraç i d’una reflexió personal dirigida a crear debat.

Distinció entre informació i publicitat: tant en mitjans convencionals com en nous formats, s’exposarà amb total claredat allò que és contingut pagat, tant amb diners com en espècie, a fi de facilitar que el lector identifiqui en tot moment allò que és informació i allò que és publicitat, única manera de garantir la independència i l’ètica periodístiques.

Som dipositaris d’aquest patrimoni gastronòmic i tenim una responsabilitat fonamental: preservar-lo per transmetre’l a generacions futures. Aquest llegat s’ha desenvolupat sobretot en les llars. És deure dels periodistes i escriptors gastronòmics de treballar-lo, difondre’l, promoure’l i donar-li valor i contingut escrit, sempre d’acord amb el codi deontològic sobre el qual hem de regir la nostra feina.

Més notícies
Els periodistes seran els principals protagonistes d'aquesta trobada | Foto: Rawpixel, Freepik
El Congrés de Periodisme Gastronòmic de Menorca desperta l’interès de la professió
La sessió de taules rodones i ponències prevista pel dissabte es podrà seguir en streaming a través del canal youtube de la Regió Gastronòmica Europea

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa