Balears Vadevi
El sector làctic de Menorca, “a punt del col·lapse”

L’Associació d’Empresaris d’Explotacions Agràries de Menorca, AGRAME, ha compartit un comunicat on posa en qüestió la continuïtat del sector boví lleter a Menorca.

“Fa anys que alertem que el sector làctic de l’illa està en perill, i a hores d’ara, si no es posa remei als mals, està a punt de col·lapsar”, diran. Comenten que des de l’agost de 2020 els costos de producció de la llet que es consumeix han augmentat entre un 15 i un 20 per cent, i que els pinsos han incrementat un 25 per cent, els abonaments un 15, el gasoil un 25 i l’electricitat “ni se sap quant”.

A més a més, veuen en l’afectació actual per la sequera un motiu més per preocupar-se. “La falta d’aigua ha originat la reducció de la producció de pastures i farratges, circumstància que ha fet incrementar les despeses, ja que ha obligat a una major adquisició de pinsos per a l’alimentació de la ramaderia, i ha originat també una reducció d’ingressos, perquè s’ha reduït la producció de llet”. Fins i tot les vaques de rebuig i vedells per engreix, diuen, han disminuït el seu preu. “I quin efecte genera aquesta situació? Doncs mentre la llet ens la segueixen pagant a Menorca a mateix preu, a uns 0,315 € / litre, els costos de producció sumen a hores d’ara uns 0,40 € / litre.”

El problema s’estén per tota la Península i fa que a hores d’ara, tot el sector lacti espanyol estigui en peu de guerra perquè està en joc la seva supervivència. La pandèmia va paralitzar les mobilitzacions realitzades i previstes per expressar la precària situació existent i reclamar uns preus dignes. En aquests moments les indústries estan temptejant l’oferiment als ramaders de la península, que suposaria un increment d’1-2 cèntims / litre. Si la pujada es queda en això, no es resoldrà el problema, i l’únic que s’aconseguirà és retardar la desaparició del sector uns mesos.

“Estem davant d’una situació irreversible?”, es pregunta AGRAME. I la resposta és afirmativa: “encara hi som a temps, però és el moment de fer front a aquest gran problema des de la unió de tot el sector”. Ramaders, cooperatives, associacions agràries, indústries làcties, i administració pública han de reunirse per intentar trobar una sortida vàlida i realista per a tothom.

“L’administració pública ha de vetllar i exigir que es compleixi el legislat relatiu a la cadena de formació de preus, de manera que el sector productiu, els ramaders, l’elaborador, les indústries, el distribuïdor i el venedor final del producte a consumidor, obtinguin tots la retribució que els correspon, i no passi com ara, on l’únic que tenen el seu marge és el venedor final”, afegeixen. I pensant en el consumidor dels seus productes, entenen que “també els consumidors hi tenen molt a dir, en tot això, si volen donar suport a un producte de proximitat que genera riquesa econòmica, paisatgística i mediambiental a l’illa, o prefereixen que tot quedi sotmès a l’imperi de el més fort, sense importar les conseqüències que això pot generar”, conclouen.

Algunes dades sobre el sector làctic

L’any 1990 hi havia a Espanya unes 240.000 explotacions actives de boví lleter. A hores d’ara no arriben a 12.000. En els 5 últims anys, i en l’actualitat, vénen tancant una mitjana de 2-3 explotacions cada dia; en el cas de Menorca, a principis dels noranta hi havia entre 400 i 500 explotacions, i en l’actualitat en queden 114.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa