Balears Vadevi
Fira Arrels, aparador dels productes menorquins i bressol de sinergies entre productors

El producte menorquí ha viscut la seva festa major aquest mes de setembre amb el retorn, després de la pandèmia, de la fira Arrels. Aquesta cita amb el producte local i cuina de Menorca no només és el gran aparador perquè els consumidors coneguin de manera directa els productes típics de la illa sinó que s’ha convertit en un espai de trobada entre elaboradors per trobar camins de col·laboració.

Tot i que encara en aquesta edició s’ha hagut d’adoptar un format més reduït per adaptar-se a les mesures sanitàries vigents, la fira no ha perdut la seva essència i el Parc des Freginal de Maó es va emplenar d’un públic entusiasta i desitjós de conèixer el producte local i la cuina menorquina.

Els embotits, amb la sobrassada, la carn-i-xulla i el camot al capdavant i els formatges, que compten amb una de les denominacions d’origen més reputades a nivell mundial, potser són els productes menorquins més coneguts, però la fira també va comptar amb l’oli que produeixen els membres de l’Associació de Productors d’Oli de Menorca, amb les fruites, verdures i conserves ecològiques que produeixen els membres l’Associació de Productes Ecològics de Menorca (APAEM), amb les carns de Vaca Vermella Menorquina, una raça de vaca pròpia de l’illa de Menorca, que va estar representada a la fira per l’Associació de Ramaders i Ramaderes de Vaca Menorquina, el pa i la rebosteria típica de l’illa.

Formatges de Menorca presents a la Fira Arrels 2021 | R.R.

També hi van ser els productes més innovadors que es produeixen a l’illa com el bolets, els caragols, la mel i el safrà. El sector del vi va ser-hi present amb els cellers Binifadet, Torralbenc, Binitord i Sa Forana en representació de l’Associació de Productors de Vins de Menorca. Es va comptar també amb la presència de la cervesa artesana Graham Pearce i la tradició licorera, present a l’illa des del segle XVIII, va ser representada pel reconegudíssim Gin Xoriguer.

El safrà, cas d’èxit de com crear sinergies entre productors

El safrà, possiblement l’espècia més cobejada i considerada com un ingredient de luxe a la cuina, el conrea i comercialitza a l’illa de Menorca l’empresa iSafra, situada a la localitat d’Es Mercadal, en una finca de 0,22 hectàrees propietat de Mercedes Montañés Marino i el perit agrícola Omar Zola Antonino.

L’oportunitat de crear sinergies que ha suposat la fira Arrels, va fer que es generés una col·laboració entre iSafra i Gin Xoriguer per crear la ginebra Saffron Island Gin, una ginebre ultra Premium feta amb la base de Gin Xoriguer, el safrà d’iSafra, aloe vera, cardamom, gingebre i aranja.

Seguint amb aquesta línia, iSafra també ha fet una col·laboració amb la cerveseria artesana menorquina Graham Pearce de la localitat de Sant Climent per crear una cervesa amb safrà, la Lager de Safrà. Es tracta d’una cervesa tipus lager, que quan l’elaboren les aromes de safrà impregnen la cerveseria i els carrers de Sant Climent.

iSafra ha fet una col·laboració amb la cerveseria artesana menorquina Graham Pearce | Graham Pearce

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa