Balears Vadevi
Ginebra, l’autèntica tradició embotellada de Menorca

Probablement va ser el primer gin que es va elaborar a la Mediterrània fa 300 anys i avui dia, de les úniques destil·leries artesanes de ginebra que queden al món. Si parlem de Gin Xoriguer sembla obligat aturar-se a pensar que estem davant de la beguda oficial de Menorca, la denominació d’origen de la qual comporta un reconeixement a nivell mundial per la seva destil·lació Gin de Maó, al costat d’altres formats com el Geneve o el London Dry. 

Autèntica tradició embotellada en verd l’origen de la qual es remunta fa més de tres-cents anys quan el port de Maó, per la seva posició estratègica, era un dels enclavaments més cobejats per les principals potències navals. Tradicionalment associat a la dominació britànica, investigacions recents d’estudiosos com Alfons Méndez n’han descartat aquesta influència, posant l’accent a Holanda, país que documenta l’existència d’aquest licor a Menorca, en contra del que passa amb el Regne Unit.

Els ginebrons amb què s’elabora la ginebra| Shutterstock

El que sí que sembla cert és que la demanda de mariners de les diferents esquadres que recalaven al port maonès va animar els mestres artesans de Menorca a iniciar-se en l’elaboració de la geneva o gin. Van ser ells els qui van crear al segle XVIII la recepta del gin, una beguda amb baies de ginebre i alcohol vínic, que es va anar popularitzant als segles posteriors, i la tradició del qual va recollir Miguel Pons Justo, fundador de Destil·leries Xoriguer al 1945.

Pons havia dedicat molts anys a treballar com a administrador de la destil·leria Fornero, una de les de més solera de Maó. Quan aquesta va desaparèixer arran d’un incendi on va morir el seu propietari, Pons va decidir seguir pel seu compte malgrat desconèixer amb exactitud la recepta del gin, que era un secret de la família Fornero. L’administrador convertit en emprenedor coneixia, però, els productes i les proporcions que s’usaven a Fornero, i va estar fent proves en un petit alambí fins que va donar amb la fórmula màgica.

Els seus primers barrils van anar a parar a les festes de Sant Joan de Ciutadella del 1945 i la bona acollida, va servir d’esperó per traslladar les instal·lacions des de casa seva al número 91 del Moll de Ponent i començar a créixer. L’expansió es va fonamentar en la compra de locals adjacents i d’altres destil·leries tradicionals – Mica, Son Petit i Beltrán- que encara funcionaven a Maó, i en un mètode d’elaboració que és el que se segueix utilitzant actualment.

Ginebra | ‘Made in Menorca’

En aquest sentit, Xoriguer segueix sent una de les poques destil·leries del món que produeix de forma artesanal, mitjançant un procés de destil·lació simple – one-shot method- que utilitza com a combustible llenya procedent de la neteja i esbrossada dels boscos de Menorca, i se serveix de l’aigua de mar per refrigerar el procés. Alcohol vínic d’alta qualitat, baies de ginebre del Pirineu català reposades durant diversos anys i aigua de pou de Maó, es destil·len en alambins de coure de més de dos segles d’antiguitat i capacitat de 700 litres. 

Amb una producció de 500.000 mil ampolles a l’any i una distribució que arriba fins als antípodes de Menorca, el fenomen Gin Xoriguer de ginebra, alcohol i aigua transcendeix fins a la wikipedia. Gin Xoriguer s’exporta a Europa, Austràlia, Japó i fa poc a Canadà. Las exportacions representen el 27 % de la producció total de la empresa, amb Alemanya i els Estats Units com a principals mercats internacionals. Balears és el primer mercat de la marca, especialment Menorca, però també Catalunya i València en són dos grans consumidors.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa