El director general d’Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural, Fernando Fernández, ha reunit aquesta setmana la Mesa del sector lacti de Menorca per a exposar-los les noves línies d’acció per a l’any 2024. L’objectiu: millorar la rendibilitat, viabilitat i sostenibilitat de les explotacions de boví lleter, així com de la indústria i comercialització dels productes làctics.
A la reunió hi eren representants de les organitzacions agràries professionals Unió de Pagesos, Agrame i Fagme, de l’Associació de Fabricants i Curadors de Formatge de Menorca; membres de l’Associació Frisona Balears; de la denominació d’origen protegida formatge Mahón-Menorca i representants de Cooperatives Agroalimentàries de les Illes Balears.

“PROVILAC ha permès frenar el tancament d’explotacions lleteres”
Durant la trobada, Fernández ha recordat que el Pla de Suport per a la Viabilitat, Modernització, Promoció i Comercialització del Sector Lacti de Menorca (PROVILAC) és un acord interprofessional del sector que compromet totes les parts implicades. “La posada en marxa del PROVILAC ha suposat detenir el tancament d’explotacions lleteres de Menorca i sostenir el potencial productiu lleter”, compartia el director general. A més a més, el total de caps s’ha reduït tan sols en un 3% encara que el volum de llet s’hagi reduït en un 12% i ha permès sostenir un augment de preus de la llet que entre 2021 i 2023 va pujar un 46% de mitjana”, recalcava.
La Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural ha detallat que el PROVILAC 2024 té com a objectius principals elevar la renda ramadera del sector de boví de llet a partir del “just equilibri” entre el preu rebut per la llet i els costos de producció suportats per les explotacions lleteres, incloent-hi els rendiments del treball i els costos socials de la producció i el just benefici empresarial al qual aspira qualsevol sector productiu.
També pretén avançar en la compensació dels sobrecostos de la insularitat que sofreixen les explotacions ramaderes i les indústries làcties, així com millorar la transparència i equitat en el funcionament de la cadena de valor de la llet a través dels mitjans que ofereix la llei de cadena alimentària. No gens menor, busca millorar la viabilitat, rendibilitat i competitivitat del sector del boví de llet i la seva capacitat d’adaptació als reptes del canvi climàtic en l’Horitzó 2030, facilitant al sector agrari l’ús de recursos d’aigua regenerada en les explotacions ramaderes, aconseguint reduir els costos de producció dels farratges i la dependència exterior de productes per a l’alimentació.
Amb tot, Fernández ha assenyalat que en el tercer any del PROVILAC, “des de la Conselleria estam preocupats per un cert clima de continuisme en tot el sector que no permet afrontar els reptes de futur i de modernització que el sector necessita”. En aquest sentit, el director general ha manifestat que “detectam uns certs signes d’esgotament de la fórmula del PROVILAC”. Per això, ha dit Fernández, “enfocarem les mesures i les ajudes per donar suport de manera especial a les iniciatives de les explotacions que cerquen alternatives per valorar el producte i modernitzar la gestió”.

Augmentar la producció del formatge de Maó
Durant la reunió s’han posat sobre la taula altres objectius, com ara augmentar el volum de producció i comercialització del formatge Mahón–Menorca a través d’un “major esforç” dirigit a la promoció, nous canals i circuits de comercialització i l’obertura de nous mercats de consum, detallen; el suport a la inversió, tant de les explotacions lleteres com de la indústria agroalimentària del sector lacti, per millorar la competitivitat, modernització, eficiència energètica, qualitat i desenvolupament de nous productes. I la creació de noves actuacions de recerca i innovació alimentària a través de la cooperació orientada a nous productes derivats de la llet que permetin donar més valor al conjunt de la producció de llet de Menorca.