Balears Vadevi
L’hostaleria de Menorca inicia una campanya estival de reciclatge de vidre

El Consorci de Residus i Energia, format pel Consell Insular de Menorca i els 8 ajuntaments de l’illa, i Ecovidrio llancen una nova edició del Moviment Banderes Verdes, una iniciativa que té com a objectiu guardonar l’esforç d’establiments hostalers i l’activisme dels municipis costaners en la recollida selectiva de vidre durant els mesos d’estiu.

Un total de 430 restaurants, bars i cafeteries dels 8 municipis de Menorca s’han sumat a la iniciativa i buscaran incrementar de manera conjunta els nivells de recollida selectiva de vidre pel que fa a l’any anterior.

Tindran l’acompanyament de personal d’Ecovidrio, que al llarg de tot l’estiu farà visites i enquestes als establiments del sector HORECA participants per detectar les necessitats de cada local, assegurar la dotació de mitjans per al reciclatge, informar sobre la normativa i incentivar les bones pràctiques. La campanya buscarà també sensibilitzar la població sobre la importància del reciclatge i de la separació i recollida selectiva dels envasos de vidre.

I Baròmetre sobre la sostenibilitat hostalera a les costes

Ecovidrio ha posat en marxa en aquesta edició el primer estudi de camp per conèixer el nivell d’implantació de les mesures de sostenibilitat que apliquen els bars i restaurants costaners a totes les Illes Balears.

Les enquestes les realitzaran educadors ambientals de forma presencial durant el mes de juliol i inclouran els 430 establiments participants de Menorca. Alguns dels àmbits que s’analitzaran seran la gestió eficient dels residus, l’eficiència energètica o el consum responsable. En un context d’emergència climàtica serà possible comptar amb una fotografia del sector en aquest àmbit i compartir casos d’èxit i bones pràctiques escalables. En acabar la temporada, Ecovidrio premiarà l’establiment balear més madur en la gestió ambiental de la seva activitat.

Hostaleria i entitats locals per la recuperació verda

Banderes Verdes té la singularitat d’involucrar tant a les entitats locals com a restaurants, bars i punts de restauració en general. L’edició de 2022 comptarà amb la participació de 22 municipis de les Balears, als quals s’ha sumat el Consorci de Residus i Energia de Menorca en representació dels vuit municipis de l’illa, i els 430 establiments hostalers. Menorca optarà així com a illa a la Bandera Verda, el guardó que Ecovidrio atorgarà al municipi o entitat que aconsegueixi batre la seva marca de reciclatge de vidre.

La campanya, una de les iniciatives clau d’Ecovidrio en aliança amb el sector de l’hostaleria, es desenvolupa a 144 municipis costaners de cinc comunitats autònomes diferents i compta amb la participació de 15.397 establiments hostalers. Almeria, Mojácar, Castelldefels, Torroella de Montgrí – L’Estartit, Campello, Calp, Cartagena i Sant Antoni de Portmany van ser els vuit reconeguts pel seu activisme a favor de l’economia circular i la recuperació verda l’any passat i competiran per revalidar el reconeixement.

El reciclatge d’envasos de vidre a Menorca

L’estiu és temporada alta a Menorca per l’alta incidència del turisme i l’augment del consum. Durant aquest període es recicla a l’illa una tercera part de tots els residus recuperats anualment. A més, els hotels, restaurants i cafeteries són grans generadors de residus de vidre durant l’estiu i per tant, es converteixen en un sector determinant per a la transició cap a un model d’economia circular.

El 2021, els ciutadans de Menorca van reciclar fins a 3.252.020 kg de residus d’envasos de vidre, la qual cosa suposa 33,9 kg/habitant. A nivell balear, es van reciclar fins a 42.839 tones de residus d’envasos de vidre durant el 2021, fet que suposa 36,5 kg/habitant, situant-se com la regió líder i al capdavant del país quant a reciclatge d’envasos de vidre.

El sector hostaler, clau en un model d’economia circular

El sector hostaler a Espanya genera el 52% dels envasos de vidre d’un sol ús, per la qual cosa és clau per generar una transició real cap a un model d’economia circular. Gràcies al moviment Banderes Verdes el 2021 es van recollir 31.045 tones d’envasos de vidre a les 127 localitats costaneres participants, el reciclatge de les quals va aconseguir evitar l’emissió de 17.700 tones de CO2, xifra equiparable a retirar 8.000 cotxes de la circulació durant un any.

En les últimes dues dècades el sistema d’Ecovidrio ha permès el creixement exponencial de la taxa de reciclatge passant d’un 31,3% l’any 2000 al 76,8% el 2018, segons les últimes dades oficials del Ministeri per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic (MITERD).

El reciclatge d’envasos de vidre és un element fonamental per contribuir al desenvolupament sostenible, fomentar la transició cap a l’economia circular i lluitar contra el canvi climàtic. A més, el reciclatge d’envasos de vidre és una activitat que dóna suport al compliment de l’Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible. Concretament, redunda sobre els objectius (11) Ciutats i comunitats sostenibles, (12) Producció i consum responsables i (13) Acció pel clima.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa