Balears Vadevi
Menorca estrena exposició en homenatge a ‘la cuina dels oficis’

El Centre Artesanal de Menorca ha inaugurat aquest mes d’agost l’exposició central de l’estiu titulada La cuina dels oficis’. La mostra, que neix coincidint amb el mandat de Menorca com a Regió Europea de Gastronomia, es fixa en la cuina com a lloc on es concentren objectes d’artesania, que fa de centre de reunió familiar i que facilita l’exercici de pràctiques artesanes.

Els referents artesans, expliquen des de l’entitat organitzadora, apareixen arreu, ja que “des de temps immemorials l’artesania ha estat present en totes les societats”, diran. Primer, en un intent de resoldre unes necessitats domèstiques que van afavorir el desenvolupament d’unes habilitats; després, amb les especialitzacions i, com a conseqüència, el naixement dels oficis, i tercer, com a garant d’allò que és representatiu d’un territori.

L’exposició recull diversos objectes que s’han utilitzat tradicionalment a la cuina | Foto: Centre Artesanal Menorca

El punt de partida, el morter

El recorregut comença amb un element indissociable a la història de Menorca: el morter, del qual se n’exposen de diferents èpoques i materials. Segueix amb un apunt sobre l’evolució dels diferents tipus de cuina al llarg del temps.

Un mapa permet el visitant veure objectes d’ús culinari fabricats a Menorca o forans prova dels intercanvis culturals que s’han anat succeint i a continuació es posa èmfasi en les labors que en un moment o altre s’han dut a terme dins la cuina: fer llatra, els sabons, les avarques dels pagesos, les melmelades, el pa i tantes altres feines casolanes que han derivat en oficis. Per acabar, hi ha un petit recull d’estris que han fet artesans en actiu a través dels quals s’ofereix una nova mirada més actual.

L’exposició, que es podrà visitar fins el mes d’abril de 2023, està produïda per la Fundació Foment del Turisme de Menorca i el Centre Artesanal de Menorca. Hi col·laboren el Museu de Menorca, el Museu Municipal de Ciutadella Can Saura i el senyor Gabriel Llambias Estivales.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa